De amerikanska börserna stängde på rött efter gårdagens högre än väntade inflationssiffror. Onsdagens konsumentprisindex visade att inflationen steg 3,0 procent i årstakt under januari vilket var mer än det 2,9 procent som väntade. Inflationssiffran ledde till att marknadsräntorna och dollarn omedelbart ökade men dämpade samtidigt förväntningarna på att den amerikanska centralbanken Federal Reserve kan komma att sänka styrräntan ytterligare inom en snar framtid. Följaktligen skrev presidenten Donald Trump på sociala medier att han behöver att styrräntan ska komma ned för att “gå hand i hand” med hans planerade tullar. Senare under kvällen sade Raphael Bostic, Fed-chef i Atlanta, att det är oklart när Fed kan sänka räntorna igen och hänvisade till osäkerheten kring inflationens utveckling och Trumps tullar. Det breda S&P 500-indexet backade 0,3 procent medan Dow Jones industriindex sjönk 0,5 procent. Nasdaqs tekniktunga kompositindex stängde i sidled.
Råvarorna utvecklades blandat igår där oljan såg större nedgångar. Oljans negativa utveckling grundade sig huvudsakligen i att Rysslands president Vladimir Putin bjudit in Donald Trump till Moskva för att hitta en diplomatisk lösning på kriget i Ukraina. Ett avslut på konflikten i Östeuropa skulle potentiellt kunna betyda slutet för sanktionerna som västvärlden utsatt Ryssland för, inklusive de mot den ryska oljan. Detta, kombinerat med inflationssiffrorna, ledde till att en del av riskpremien i oljan försvann och fick oljepriset att minska. WTI-oljan sjönk 2,0 dollar till 71,3 dollar per fat medan Brentoljan backade 1,9 dollar till 75,1 dollar per fat.
Basmetallerna handlades igår på båda sidorna om nollstrecket där dagens vinnare blev zink som ökade 1,4 procent följt av koppar och tenn som båda steg 1,2 procent. Bly och aluminium tappade 0,2 respektive 0,4 procent medan nickel blev dagens förlorare med en nedgång på 0,6 procent. Guldet utvecklades nedåt för andra dagen i rad efter förra veckans prisrally. Den senaste tidens lyft av guldpriset har grundat sig i osäkerheten kring Trumps tullar och politik, då metallen ses som en säker investering i osäkra tider. Gårdagens inflationssiffror pressade dock guldpriset då metallen har historiskt sett blomstrat i en lågräntemiljö. Guldet tappade 1,5 dollar till 2 895,8 dollar per uns.
Bland amerikanska börsnoterade bolag ökade Super Micro Computer 2,8 procent efter att bolagets VD meddelat att de ska kunna leverera sin försenade årsredovisning den 25 februari. Sämre gick det för rapporterande Kraft Heinz och Lyft som backade 3,3 respektive 7,9 procent medan apotekskedjan CVS Health och Doordash ökade 15,0 respektive 4,0 procent. Bland “de magnifika 7” klättrade Tesla och Apple 2,4 respektive 1,8 procent medan Amazon och Alphabet handlades ned 1,7 respektive 0,9 procent. Även Intel utökade tisdagens prisrally med ännu ett lyft på 7,2 procent.
Den amerikanska tioåringen steg 10 punkter till 4,64 procent.
Asienbörserna inleder torsdagsmorgonen uppåt. I Kina agerar techaktier draglok där de fått nytt bränsle av potentialen för AI kopplat till lanseringen av DeepSeek någon vecka sedan som även sprider sig till Hong Kong där Alibaba fortsätter att klättra. Techbolaget meddelade tisdags att företaget ska ingå i ett samarbete med Apple för att utveckla AI-lösningar till den amerikanska jättens kinesiska kunder, vilket får Hong Kong-börsen att stiga till nya rekordnivåer på flera år. I Japan tynger rapporterande Softbank, som investerar tungt i techaktier, en oväntad förlust för det tredje kvartalet som får aktien att backa nära 4 procent. Klockan 07:45 sjunker det kinesiska Shanghaiindexet 0,2 procent medan Hang Seng-indexet ökar 2,1 procent. Japanska Nikkei 225-indexet stiger 1,3 procent.
På Stockholmsbörsen har ett flertal bolag rapporterat under morgonen, där ibland Sinch som redovisar en omsättning på 7 729 miljoner kronor, ett ebitda-resultat om 1 003 miljoner kronor och ett bruttoresultat på 2 582 miljoner kronor som var över analytikernas förväntningar. Vidare har Kjell Group har rapporterat ett sjunkande rörelseresultat på 19,9 miljoner kronor från 22,1 miljoner kronor i fjol men ett stigande ebitda-resultat på 33,3 miljoner kronor och en nettoomsättning som landade på 773 miljoner kronor medan Storskogen redovisar ett stigande rörelseresultat på 678 miljoner kronor och en nettoomsättning på 8 591 miljoner kronor som båda var över förväntningarna. Det justerade ebita-resultatet blev 849 miljoner kronor och nettoresultatet 388 miljoner kronor. Senare under dagen rapporterar även Vestum, Embrace, G5, Powercell och Fortnox.
Bland dagens nybakade rekommendationer har Volvo Cars fått en sänkt rekommendation av HSBC från köp till behåll med en riktkurs på 22 kronor medan SEB och Pareto Securities höjer Lime från behåll till köp med riktkursen 410 kronor (350). Morgan Stanley höjer sin rekommendation för Avanza från undervikt till övervikt med en riktkurs på 370 kronor och höjer riktkursen för Nordnet till 230 kronor (191) och upprepar undervikt. De höjer även Securitas riktkurs till 120 kronor (99) och upprepar rekommendationen undervikt. Pareto Securities höjer riktkursen för Storytel till 125 kronor (110) men sänker Orrön Energy till 11 (12) kronor och upprepar köp hos båda. Vidare höjer Nordea SSAB från behåll till köp med en riktkurs på 68 kronor medan Carnegie höjer riktkursen för Biogaia till 160 kronor (150) och upprepar köp.
På makrofronten blir torsdagen en lugn dag som börjar i Storbritannien klockan 08:00 med de brittiska BNP-siffrorna och de tyska KPI-siffrorna. Därefter, klockan 08:30, delges de schweiziska KPI-siffrorna följt av eurozonens ekonomiska prognos och industriproduktion klockan 11:00. Dagen fortsätter sedan i USA med PPI-siffrorna klockan 14:30 och dagens sista händelse klockan 22:30 som blir Feds balansräkning.
placera.se i samarbete med:![](/placera/externa-tjanster/redeye_logo.png)