Målet har varit tydligt sedan start: Aeternum ska börsnoteras. För Afv berättar Vegard Søraunet att det är Stockholmsbörsen som gäller. Kanske redan nästa år.
"Kapitalbasen ligger på endast två miljarder, det är för lite för en börsnotering. Vi har sagt att vi vill ha 3-4 miljarder. Kommer vi upp dit och tajmingen är rätt, då kan vi trycka på knappen."
Sedan portföljen började byggas för drygt fyra år sedan har Aeternum sett värdet på sina positioner öka runt 50%.
"Vi hade ett jättebra 2021, ett tufft 2022. Sen har vi kommit tillbaka både 2023 och 2024. När vi körde igång sa vi till alla kunder att vi behöver fem år för att bevisa oss", säger VD:n.
Vegard Søraunet har varit med förr.
"Jag var 15 år på Odin, gjorde globala fonder och emerging markets. Sen blev det Sverige och Norden de sista tio åren. Det var då jag lärde känna de svenska investmentbolagen", säger Søraunet som är VD och förvaltare på Aeternum.
Vegard Søraunet startade Aeternum 2021. Foto: Odin Fonder
Vill disrupta fondbranschen
Bolaget startade han 2021 och sprang ur förvaltningen av redarmiljardären John Fredriksens förmögenhet.
Efter ett uppmärksammat bråk hösten 2023 valde de att gå skilda vägar, med Vegard Søraunet i kontroll över Aeternum. Nu är det runt 45 svenska familjer som lagt grundpelaren till kapitalet i förvaltningen.
"Jag känner att investmentbolagen är på god väg att disrupta fondbranschen lite mer för varje år. Varför ska folk köpa en dyr aktiefond för en och en halv procent när man kan äga ett börsnoterat investmentbolag till lägre kostnad", frågar sig den rutinerade förvaltaren.
Douglas-familjens Latour, Tigerschiölds Bure eller Sven Hagströmers Creades är alla investmentbolag som Søraunet tittat imponerat på genom åren.
Men det finns en tydlig skillnad mot Aeternum.
"De har kommit till genom en founding father. Vi har egentligen börjat med en påse pengar som har gjort att vi fritt kunnat plocka ägerandelar i de 20 bolag vi äger en bit av i dag", konstaterar norrmannen.
Gör ni någonting annorlunda eller till och med bättre än dem?
"Jag är jätteödmjuk i förhållande till vad de skapat. När vi satte investeringsmandaten i bolaget var det Latour vi blickade på. Men de är ju så stora att det blir löjligt att jämföra sig med dem", säger Søraunet.
En likhet är att Aeternum ska ha max 40% noterade bolag. Ett faktum är att koncentrationen är hög.
"Vi vill ha mellan 15-25 bolag och önskar bygga ett diversifierat investmentbolag", säger Søraunet och fortsätter:
"Ja, vi är koncentrerade, men samtidigt har Bure 80% i sina 5 största innehav, i Creades står Avanza för 41%."
Äger 19% av Skistar
I Aeternum utgör Skistar 22% av substansvärdet. Den norska förvaltaren började initiera sin portföljposition 2021, idag äger man över 19% av bolaget.
"När vi gick in fanns en enorm covid-boost eftersom resor utomlands var begränsade. Sedan dess har det normaliserats på en relativt hög nivå", säger förvaltaren och VD:n.
Och caset, det är intakt, konstaterar Søraunet. Enligt norrmannen finns tydliga vallgravar, eller skidvallar om man så vill, runt Skistar.
"Man har 50% av marknaden i Sverige och 30% i Norge. Det finns flera saker vi fortsatt gillar", säger han och pekar på dolda fastighets- och tomtvärden i bolaget.
Søraunet uppskattar dem till någonstans mellan 4-5 miljarder kronor, vilket kan jämföras med hela börsvärdet på 13 mdr kr.
"Marken kommer skapa stor avkastning, men det måste ske i symbios med skidanläggningen. Bygger man en lift till ett nytt område måste man säkerställa att man äger marken där. Då kan man få ett högre pris på marken när det går en lift dit, det blir ski in, ski out.
Pengar in. Pengar ut.
"Jag tror att bolaget är missförstått av investerare, det här är mindre cykliskt än vad investerarna på Stureplan tror", säger han.
"Familjen Hansson har inte råd"
Den rutinerade förvaltaren exemplifierar med hur demografin i fjällen förändrats.
"Familjen Hansson, som tillbringade sportlovet där 2020 och 2021, har inte råd längre. Så vad händer då? Jo, de byter med familjen Svensson som inte längre har råd med Alperna", säger Søraunet och fortsätter:
"Så det blir en kontracyklisk effekt för att du flyttar kunderna oavsett om det är goda eller dåliga tider."
Och trots att den svenska och norska kronan är svag kan det gynna skiddestinationerna.
"Vad händer då? Jo, då kommer ju danskarna, tyskarna, engelsmännen och holländarna för att kronan ligger lågt. Det finns alltid en kundgrupp helt enkelt", säger förvaltaren.
Valles skidskola. Foto: Skistar
"Apple för ljus"
Ett mindre känt bolag som fått komma in i portföljen är Profoto.
Det svenska ljussättningsföretaget börsnoterades i mitten av 2021, och har varit en besvikelse sedan dess. Aktien är ner 50% och de senaste kvartalsrapporterna har visat på minskad omsättning och marginal.
Vegard Søraunet har inga problem att ta i från tårna i sin entusiasm och kallar till och med bolaget för "Apple inom ljus för fotografer".
"De har varit duktiga på att komma med nya prylar som blir smartare och bättre hela vägen. Sen har de liksom andra också blivit påverkade av högre räntor och ett tuffare ekonomiskt klimat", säger förvaltaren.
Nu står bolaget inför ett intressant skifte, när man öppnat kontor i Hollywood och lanserar flera nya produkter.
"Det expanderar deras addressable market nu när de ska in i filmbranschen", säger Søraunet.
Bolaget leds av Anders Hedebark som varit på företaget i snart 30 år och äger nära 40% av Profoto.
"Man sitter verkligen i samma båt som VD:n, så det är kött och blod bakom ägarbasen", säger Søraunet om bolaget som har ett börsvärde på strax över 1,5 mdr kr.
Storbolag mer diversifierade
Just småbolag ser han också som särskilt intressant framöver.
"Vi har inte riktigt sett någon återhämtning sedan nedgången 2022. Man är nervös för konjunkturen och för likviditeten och det har funnits ett utflöde ur de svenska småbolagsfonderna. Det kan vara mer bekvämt att äga large cap när konjunkturen viker. För de är gärna mer diversifierade och det finns ingen enskild risk till en produkt, marknad eller kundgrupp", säger Søraunet.
Jo, den norske förvaltaren är långt från bekväm.
"Tanken bakom Aeternum bygger på frågan: Hur vill jag investera mina pengar om man hade börjat från scratch? Man vill ta del av värdeskapande, både i den noterade och onoterade portföljen. Och få ett flexibelt mandat som gör att vi kan ta del av värdetillväxten under tiden. Gärna bättre än Latour. Det är en bra morot", avslutar norrmannen.
Aeternums innehav
Noterade: Addlife, Addnode, AQ Group, Beijer Ref, Coloplast, Elektroimportøren, GN Store Nord, Hexagon, ITAB, Medistim, Profoto, Skistar, Storskogen, Surgical Science
Onoterade: Anticimex, Corda Group, KAOS, Lime Green Digital, Ondosis, Visma,