De tjänar miljarder på bolånen – det enda du kan göra är att bli aktieägare i banken

Privatekonomi Den politiska viljan att göra något åt skevheten på bolånemarknaden är tyvärr väldigt liten. Nu finns det bara en enda sak att göra för svenska folket, skriver Karolina Palutko Macéus.

Karolina om bostäder - 1
Karolina Palutko Macéus tar en titt på sin mammas rörliga räntedel.Foto: Placera/Bildbyrån

Bankernas bolånemarginaler ökar, visar Finansinspektionens siffror. Från 0,78 till 0,81 procentenheter.

Och då har det knappast varit skralt i kassan hos bankerna tidigare.

Mellan 2019 och 2024 ökade de fyra storbankernas räntenetto med 71%. Skillnaden mellan bolåneräntan vi betalar och den ränta vi får på våra insatta pengar hos bankerna växte till sammanlagt 228 miljarder.

Vinsterna ökar, lönsamheten likaså. För att inte tala om utdelningarna till aktieägarna. De fyra storbankerna ligger alla i toppen för bolag med högst direktavkastning.

Och sa jag att risken att låna ut till bostäder är i stort sett noll? De allra flesta betalar sina bolån. Man drar in på allt annat, men bolånen betalar vi. Det visar bankernas egna obefintliga förlustsiffror på det här området.

Men nu när bolånemarginalen ökar och bankerna fortsätter att håva in pengar fortsätter också FI att uppmana svenskarna att höra av sig till sin bank och förhandla. Därmed anser myndigheten säkert att de kan bocka av att den gjort något för konsumenterna. Men varför läggs detta över på vanliga människor hela tiden?

"Mamma ring banken"

 

Jag sa åt min mamma att ringa banken, igen. För en titt på hennes rörliga räntedel visade så klart att hon betalade för mycket.

Kom ihåg, sa jag till mamma, du borde kunna få samma ränterabatt som jag har. Du har varit trogen kund i 50 år och du har en låg belåning. Du är en stabil och riskfri kund som fortfarande tjänar pengar. Jag skickade med henne lite siffror över vinster och räntenetton för att hon skulle kunna vässa sina argument.

Hur tror ni att det gick? Lite bättre ränterabatt, men inte alls vad hon borde ha kunnat få och vad som var målet. Som vanligt fick hon höra samma gamla argument att hon redan har så bra ränta - bla bla bla. Argumenten kring bankens stora räntenetto och ökade vinst ignorerades med tystnad, berättade mamma.

Bunden ränta till nackdel

 

Dessutom drog banken ett kort som man kanske har anat men som inte har varit så uttalat – du har så bra ränta på ditt bundna lån fick hon höra. Men vad har det med saken att göra? Det är väl inte det som ska avgöra?

Räntan var som bekant väldigt låg för några år sen och då såg jag till att mamma band en stor del av sitt bolån i 5 år till en ränta runt 1%. Med facit i hand, jackpot. Jag vet.

Lånet bands då och banken lånade också upp till lika låg kostnad - då. Så det har inget att göra med dagens räntemarginaler eller rabatter. Ändå är det ett argument som används för att hon inte ska få mer ränterabatt än vad banken kan tänka sig erbjuda just nu.

Ger i bästa fall pytteskärvor

 

Och det här sätter fingret på en viktig punkt. Samtidigt som experter och andra uppmanar svenskar att binda sin ränta eftersom en stor andel rörliga bolån hos hushållen skapar en större osäkerhet i den svenska ekonomin, använder bankerna detta emot de låntagare som gjort precis det.

Om du binder en del av ditt bolån minskar din förhandlingsmöjlighet drastiskt. Banken har inget incitament att förhandla med dig när du redan är fast. Och får du bättre ränterabatt är det bara en lite pytteskärva av vad du hade fått om du inte hade haft bundna lån alls.

Men den politiska viljan att göra något åt denna skevhet är liten, tyvärr. Det går hur som helst alldeles för långsamt. Det enda jag kan komma på är att tipsa alla om att bli aktieägare i banken och på så sätt få tillbaka en del av sina räntepengar när utdelningsfesten börjar. 116 miljarder kronor ska delas ut för 2024.

Ett litet krux bara. Då måste du stoppa in ännu mer kapital i banken - först.

 

Karolina Palutko Macéus, reporter och krönikör på Placera.

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -