Börsen idag: Öppning i dur väntas

Morgonrapport Wall Street öppnade nedåt under torsdagen men vände uppåt och stängde runt nollstrecket. Asienbörserna inleder onsdagsmorgonen uppåt medan ledande terminer indikerar en grön öppning på Stockholmsbörsen.

De amerikanska börserna visade mindre rörelser under gårdagens handel och stängde i sidled. Under gårdagen uttalade sig om att den amerikanska centralbanken Federal Reserves ordförande Jerome Powell att centralbanken inte har någon brådska att sänka styrräntan ytterligare så länge ekonomin förblir stark. Sänker de räntorna för snabbt finns risken att det skulle påverka inflationsmålen negativt medan en för långsam penningpolitik kan påverka den ekonomiska aktiviteten eller sysselsättningen. Vidare fattade presidenten Donald Trump beslut om att införa tullar på importer av stål och aluminium om 25 procent i mål om att förenkla tullarna på metaller så att “alla kan förstå exakt vad det innebär”. EU-kommissionen svarade på detta med att de kommer införa proportionella åtgärder för att skydda sina egna ekonomiska syften och för att försvara europeiska företag samt konsumenter och arbetare. Exakt vilka varor detta kommer att innebära är ännu oklart men under Trumps förra mandatperiod införde EU tullar på amerikansk whisky och motorcyklar som mest troligt kan komma att återinföras. Det breda S&P 500-indexet stängde i sidled medan Dow Jones industriindex handlades upp 0,3 procent. Nasdaqs tekniktunga kompositindex backade 0,4 procent. 

Råvarorna lyste rött igår där oljan gick mot strömmen uppåt. Oljan klättrade igår för den tredje dagen i rad i kölvattnet av den senaste tidens oro kring den ryska och iranska oljeexporten till följd av sanktioner. Det som dock satte lock för prisutvecklingen var skräcken för ökad inflation och dämpad tillväxt på grund av de nya tullarna. Med USA:s press på Irans oljeexport och sanktionerna som begränsar Rysslands exporter, minskar den globala tillgången, vilket ligger bakom den senaste tidens prislyft trots risken för handelskrig mellan USA och omvärlden. Vidare hotar de amerikanska tullarna att öka inflationen som i sin tur kan ha en negativ effekt på den ekonomiska tillväxten och efterfrågan av energi. WTI-oljan lyfte 1,0 dollar till 73,4 dollar per uns medan Brentoljan steg 1,1 dollar till 77,0 dollar per fat.

Basmetallerna backade på bred front där dagens förlorare blev bly som backade 1,1 procent följt av koppar som tappade 1,0 procent. Zink och aluminium sjönk 0,9 procent medan nickel minskade 0,3 procent och tenn, som blev dagens vinnare, handlades i sidled. Guldet fick andas lite igår efter förra veckans prisrally som ledde till nya rekordnivåer och gårdagens vinsthämtningar. Förutsättningarna för ett fortsatt stigande guldpris ser dock goda ut då Trumps politik ökar efterfrågan av metallen som anses vara en säker investering i osäkra tider. Investerare blickar nu mot dagens inflationsdata för nya ledtrådar kring hur inflationen utvecklas och hur framtiden för Feds räntesänkningar kan komma att se ut. Guldet backade 7,0 dollar till 2 900,6 dollar per uns.

Av enstaka amerikanska aktier hade Coca-Cola en bra dag, som handlades upp 4,4 procent efter att ha överträffat analytikernas förväntningar med sin kvartalsrapport, tillsammans med Intel som klättrade 6,6 procent efter det att den amerikanske vicepresidenten JD Vance lovat att USA ska designa och bygga kraftfulla AI-chip. Bland “de magnifika 7” steg Apple 2,2 procent medan Tesla föll 6,3 procent. 

Den amerikanska tioåriga statsobligationen steg 4 punkter till 4,54 procent.

Asienbörserna öppnar tydligt uppåt under onsdagsmorgonen. I Hong Kong rusar Alibaba runt 8 procent på uppgifter om ett samarbete med Apple för att framställa AI-funktioner för mobiltillverkarens kinesiska kunder. Vidare i Kina har techbolaget Baidu som släppte den första kinesiska AI-rivalen till ChatGPT redan i mars 2023, meddelat att de planerar att lansera en ny modell med “stora förbättringar i multimodala kapaciteter” under den andra halvan av 2025. Vad det innebär har de inte specificerat något mer men det är bara någon vecka sedan det att DeepSeek skakade om världens börser med sin nya AI-modell som visade sig vara betydligt mera resurssnål än dess amerikanska motsvarigheter. Fortsättningsvis har Japan under morgonen bett USA att skona dess företag från tullar till följd av det att den japanska yenen närmar sig nya rekordlåga nivåer på över en månad. Klockan 07:45 är det kinesiska Shanghaiindexet upp 0,3 procent medan Hang Seng-indexet stiger 1,9 procent. Det japanska Nikkei 225-indexet ökar 0,4 procent.

På Stockholmsbörsen har Lindab redovisat i linje med de preliminära siffrorna ett justerat rörelseresultat på 177 miljoner kronor för det fjärde kvartalet och en omsättning på 3 308 miljoner kronor med en oförändrad utdelning om 5,40 kronor per aktie. Även Medicover öppnar sina böcker under morgonen och rapporterar ett rörelseresultat på 23,3 miljoner euro med en rörelsemarginal på 4,2 procent, som båda var över analytikernas förväntningar. Intäkterna för det fjärde kvartalet landade på 559 miljoner euro vilket motsvarar en organiskt tillväxt på 18,6 procent som har lett till en ökad utdelning från 0,12 euro per aktie till 0,15 euro per aktie. Fortsättningsvis rapporterar Orrön Energy ett rörelseresultat på minus 4,8 miljoner euro med intäkter om 8,7 miljoner euro och ett ebitda-resultat på 0,1 miljoner euro medan Asmodee rapporterar i sitt brutna räknespår för det tredje kvartalet ett justerat rörelseresultat på 82,9 miljoner euro och en omsättning på 429 miljoner euro. Bolaget levererar en organisk tillväxt på 12,9 procent och en justerad rörelsemarginal på 19,3 procent. Senare under dagen rapporterar även Kindred, Lime, Arion och Catella.

Bland dagens nybakade rekommendationer har Deutsche Bank sänkt sin rekommendation för H&M från köp till behåll med en riktkurs på 160 kronor. SEB höjer riktkursen för Bravida till 101 kronor (98) och upprepar köp samt Pareto Securities som höjer riktkursen för Wihlborgs och Latour till 110 (107) respektive 282 kronor (254) och upprepar behåll hos båda. Pareto höjer även riktkursen för Boule Diagnostics till 11 kronor (10,5) och upprepar rekommendationen köp.

På makrofronten blir onsdagen en lugn dag som började i Sverige klockan 06:00 med arbetslöshetssiffrorna som landade på 7,2 procent. Klockan 11:00 meddelas antalet nya kinesiska lån för januari följt av De oljeexporterande ländernas organisations (OPEC) månatliga rapport klockan 13:00. Klockan 14:30 tar USA sedan över stafettpinnen då de amerikanska KPI-siffrorna för januari meddelas och sedan råoljelagren som redovisas klockan 16:30. Däremellan håller J. Powell tal 16:00. Dagen avslutas klockan 20:00 med den månatliga federala budgeten för januari.

placera.se i samarbete med:
Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -