Wingefors: De flesta i PE-aktörerna i världen har velat köpa Asmodee

Börs Stockholmsbörsen har fått sitt första renodlade bolag inom sällskapsspel. Embracer-avknoppningen Asmodee debuterade på fredagen och enligt storägaren Lars Wingefors är målen högt uppsatta. "Jag hoppas såklart att vi nu kan gasa på med förvärv igen", säger han till Placera i samband med klockringningen.

web-_DSC1860-900x600
Foto: Nasdaq

Klockan är 08.57 och på en scen i Nasdaq-huset står Embracers VD Lars Wingefors, redo att ringa i börsklockan tillsammans med avknoppningen Asmodees VD Thomas Kœgler.

Rummet är prytt med flera av brädspelsbolagets mest populära produkter. Däribland Ticket to Ride, Catan, Hitster och divserse sällskapsspel med Star Wars- och Sagan om Ringen-tema.

I publiken står flera aktörer inom finansbranschen som har varit rådgivare under noteringsprocessen. Två kostymklädda män hörs viska:

"Har du lagt några stödköp?"

"Nej, jag tror inte att det kommer behövas."

När aktiehandeln drar igång tre minuter senare studsar kursen kring 110-115 kr, vilket värderar Asmodee till cirka 26 mdr kr.

"Det är ett ganska bra resultat", säger VD Thomas Kœgler till Placera en stund senare.

"Ingen snabb exit"

 

Asmodees ordförande och största ägare Lars Wingefors vill inte kommentera dagskursen. Men han säger att känslan är "väldigt bra" när den första styckningen av Embracer-koncernen nu är avklarad. Wingefors understryker att hans avsikt är att kvarstå som långsiktig ägare, och att någon "snabb exit" inte finns på kartan.

"Hade jag velat göra det så hade jag sålt Asmodee till någon private equity-aktör. De flesta i världen har ju hört av sig till oss och velat köpa det. Men jag har varit väldigt mån om att vara kvar som ägare och lista det här på Stockholmsbörsen."

Varför då?

"Man kan säga att jag har 'fallen in love with' Asmodee. Det finns inget annat sådant här bolag att köpa. Det är en unik serieförvärvare som kan växa både organiskt och via förvärv. Kassaflödet är så pass starkt att de kan finansiera förvärven och ändå ha kapital över till aktieägarna."

Varken Wingefors eller Kœgler vill ge något besked om när den första utdelningen kan bli verklighet. Båda betonar att skuldsättningen först ska ner från cirka 2,5 gånger justerad Ebitda, till under 2,0.

Trots ambitionen att minska skuldsättningen är Wingefors tydlig med att han vill se en offensiv strategi framöver.

"Jag hoppas såklart att vi nu kan gasa på med förvärv igen", säger han.

"Många favoriter"

 

Asmodee har totalt gjort ett 40-tal förvärv och enligt Thomas Kœgler kan man räkna med "några stycken" per år. 2014 förvärvades Ticket to Ride, som redan då var ett etablerat spel. Sedan dess har det vuxit ytterligare och idag är brädspelet en av bolagets största kassakor.

Asmodee, EmbracerAsmodees ordförande Lars Wingefors och VD Thomas Kœgler. Foto: Nasdaq

Kœgler är fåordig när bolagets förvärvsplaner kommer på tal. Men han säger att siktet både är inställt på lovande spel och de som redan är storsäljare.

"Jag tänker inte nämna några namn. Men ibland förvärvar vi spel med potential och ibland spel som redan har bevisat sig. Ofta köper vi även hela studior som kan fortsätta att växa inom Asmodee."

Fransmannen har jobbat för Asmodee i tio år och kommer att leda bolaget från dess operativa huvudkontor i Paris. Han beskriver sig själv som en hängiven spelare, med minst 50 olika sällskapsspel i bostaden.

"Jag har många favoriter. Men jag är särskilt svag för 7 Wonders, eftersom det återuppväckte mitt och mina bröders intresse för spel för 15 år sedan. Just nu har jag en passion för Forest Shuffle", säger han.

Ny avknoppning väntar

 

Enligt Kœgler har det skett ett skifte i synen på sällskapsspel det senaste decenniet. För tio år sedan sågs det som lite töntigt bland ungdomar, men pandemin blev en tydlig vändpunkt.

"Nu spelar alla. Under pandemin började många nya hushåll att spela och sedan har de fortsatt. Det är ett billigt nöje i jämförelse med mycket annat", säger Kœgler.

Hur orolig är du för att intresset för era storsäljare ska dö ut?

"Det är bara att titta på några ikoniska spel från våra konkurrenter. Monopol firar sitt 90-årsjubileum och är fortfarande populärt. Catan har funnits i 30 år och det finns ingen anledning att tro att det inte kommer vara minst lika starkt om 30 år."

I sitt prospekt skriver Asmodee att marknaden för sällskapsspel väntas växa med cirka 4% per år under perioden 2023–2028. Bolagets mål är att nå en "medelhög ensiffrig" organisk tillväxt, och därutöver addera förvärv och marginalförbättring.

"Det som är viktigt är att över tid växa affären. Förhoppningsvis kommer aktiekursen att växa med den", säger Lars Wingefors, som sitter på 18,72% av kapitalet.

Embracer har tidigare meddelat att även Coffee Stain & Friends ska knoppas av någon under 2025. Därefter är planen att Embracer byter namn namn till Middle-earth Enterprises. Huruvida Lars Wingefors då kommer att fortsätta som VD är oklart.

"Jag är en engagerad värmlänning i mina bolag. Det är det enda jag kan kommentera", säger han.

Men hur länge blir du kvar som VD?

"Nej, men det funkar ju så här när du är noterad. Så länge du är koncernchef så är du koncernchef."

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -