Under 2024 dikterades marknaden av vad som hände i ett fåtal amerikanska bolag. 2025 blir varken så bra avkastningsmässigt, eller så extremt dominerat av amerikanska techbolag, spår den tyska kapitalförvaltaren DWS ekonomer i en outlook.
Den bräckliga geopolitiska situationen och förmodade svårigheter för amerikanska teknikaktier att växa i samma takt som tidigare kommer att dämpa 2025. Ändå finns anledning till optimism inför börsåret 2025, tror DWS ekonomer.
Stabilt men utmanande
"Både den amerikanska ekonomin och arbetsmarknaderna är stabila. Företagens vinster fortsätter att återhämta sig, och de långsiktiga statsobligationsräntorna bör ha sett det mesta av sina uppgångar", säger DWS:s investeringschef Vincenzo Vedda.
Men Europa i stort är svagt, särskilt i Tyskland där utmaningarna hopar sig i form av produktivitetsproblem och högre inflation än väntat.
Trots detta lyckades DAX-index till mångas förvåning att växa med 20% under 2024. Att den trenden skulle fortsätta i år tycker dock DWS investeringschef är osannolikt.
Efterfrågan Europas svaga punkt
USA kommer fortsatt att växa mer dynamiskt än Europa, drivet av Trumps fokus på avregleringar, handelspolitik och expansiv finanspolitik, tror DWS. Inflationen sjunker i USA, men takten kan bromsas om massiva tullar och strikta restriktioner på invandring införs.
I eurozonen väntas däremot den långsamma ekonomiska tillväxten bestå ett tag till. Anledningen är dock en annan än tidigare: efter problem på utbudssidan är det nu efterfrågesidan som visat sig vara den svaga punkten.
Dubbelt antal räntesänkningar från ECB
Tysklands inflation är också ett sorgebarn. I december steg den till 2,6%, vilket DWS ekonomer kallar överraskande, men kanske inte borde vara det givet de explosiva lönekrav som framförts både från privata och offentliga fackföreningar under lång tid, uppbackade av faktiska strejker.
Baserat på den svaga tillväxten, väntas ECB trots inflationstrycket gå snabbare fram med räntesänkning än Fed.
"Vi räknar med fyra räntesänkningar fram till december 2025", skriver de tyska ekonomerna.
Från Fed förutspår man två räntesänkningar under året.
Små- och medelstora vinnare
På aktiemarknaderna i stort ser DWS de största riskerna i en lägre vinsttillväxt än väntat och en ökning av räntorna på 10-åriga statsobligationer, till 5%.
För små- och medelstora bolag, som presterade sämre än den breda marknaden för tredje året i rad under 2024, ljusnar det dock något. Den relativa underprestationen var bara 3,6% jämfört med 14% under 2022, påpekar DWS med en beundransvärd halvfullt-glas-attityd.
"Det finns allt fler tecken på att en vändning är på gång, med marknadsaktörer som blir mer optimistiska," säger Philipp Schweneke, chef för europeiska aktier på DWS.
Det förbättrade perspektivet tycker han stöds av tre faktorer:
- Ränteläget fortsätter att vara positivt, med en förväntning om att de går ner till 2% under året.
- Företag blir mer benägna att investera i ett sådant klimat. De första tecknen syntes redan under Q3 2024, då utlåningsvolymerna började öka i eurozonen.
- Om den ekonomiska statistiken fortsätter att förbättras i eurozonen (främst tillväxt), finns goda möjligheter för små- och medelstora bolag att dra mer nytta av det än genomsnittet. Vinsttillväxten förväntas bli nästan dubbelt så hög jämfört med för blue chip-bolag. Även mycket låga värderingar gynnar småbolagsutvecklingen.
Ensiffriga avkastningar 2025
Den amerikanska aktiemarknaden står däremot inför mindre gynnsamma förutsättningar 2025, tycker DWS.
Så länge vinsterna fortsätter att växa kan det rättfärdiga höga värderingar. Men nu signalerar extremt låga aktieriskpremier en möjlig övervärdering, enligt DWS. Inte sedan slutet av 1990-talet har de varit så låga.
Mest hotas dock marknaderna av en kraftig ökning av obligationsräntorna. Det sätter press på kapitalkostnaden och därmed värderingarna för både stora bolag och små- och medelstora bolag.
Aktier förväntas därmed inte uppnå samma framgång som under de senaste två åren. Realistiska uppskattningar pekar för närvarande på medel- till höga ensiffriga avkastningar, enligt DWS.
Medellång löptid särskilt lovande
För den som handlar i räntebärande värdepapper är dock högre obligationsräntor en möjlighet.
Vera Fehling, DWS Chief Investment Officer för Västeuropa, föredrar dem med medellång löptid, eftersom de tenderar att prestera bra under en period av räntesänkningar.
Hon rekommenderar eurodenominerade företagsobligationer av investment grade, som fortfarande har hög efterfrågan och erbjuder en bred mångfald av alternativ.
Däremot bör man vara försiktig med högriskobligationer (high yield), menar hon.
"Det är sant att europeiska och amerikanska högriskobligationer var extremt lönsamma investeringar under 2024, med avkastningar på runt 8%. Men spreadarna mot statsobligationer sjunkit till så låga nivåer nu att en ökning är mycket möjlig, vilket skulle kunna sätta press på priserna", säger hon.
De totala avkastningarna på amerikanska och eurodenominerade företagsobligationer under 2024 var exceptionellt starka, men den nuvarande miljön kräver noggrannare urval inför 2025.