Carnegies tekniska analytiker: "Spännande läge"

Aktieanalys Julrally är på ingång och Stockholmsbörsen närmar sig viktiga tekniska nivåer. Det säger Carnegie private bankings tekniska analytiker Johnny Torssell till Placera: "Då tror jag vi ser en uppgång på 10% kommande tre till sex månaderna."

johnny_torssell_TA - 1
Johnny Torssell. Foto: Carnegie

“USA styr mycket och där har vi ett jävligt spännande läge”, inleder Johnny Torssell som jobbat som teknisk analytiker på Carnegie private banking i 20 år.

“Jag började den 1 oktober 2004. Jag var sjukt nervös och kommer aldrig glömma den dagen. Carnegie var en av två drömarbetsgivare och så blev jag headhuntad.”

I fundamental analys fokuseras det på företaget och till viss del yttre påverkansfaktorer som makroläget. I teknisk analys analyseras rörelser i aktiehandeln.

Och Johnny Torssell vill inte prata värdering, utan är helt fokuserad på de tekniska nivåerna. Börsens säsongsmässigt starkaste period är nu.

“Index noterar nya all time high var och varannan dag. Trenden pekar upp”, säger han.

Den tekniska analytikern lyfter också att börsen inte svarar på negativa nyheter.

“Den reagerar på positiva nyheter men negligerar negativa nyheter. Det är ett väldigt tydligt tecken på att den aggregerade psykologin är positiv. När vi börjar få en förändring i det, då kommer jag börja bli lite oroad. Men just nu finns det ingen anledning att inte vara positiv.”

Amarikanska börsen är överköpt och överälskad

Sen oktober 2022 är Nasdaq upp dryga 100%, S&P500 knappt 70% och Dow Jones drygt 50%.

Men trots att vi närmar oss tomterally-perioden och historien talar för fortsatta uppgångar är Johnny Torssell ändå lite orolig. Han menar att amerikanska börsen är överälskad, överköpt och övervärderad.

“Som en ristrader på 1700-talet sa: När alla blickar åt väst, då tittar jag åt öst.”

“Om vi drar en trendlinje från toppen 1929 fram till toppen 2000 så testade vi den trendlinjen 2021. Efter den tangeringen fick vi en bearmarket på 25%. Nu har vi återigen fått en uppgång till den långsiktiga trendlinjen. Vi är över den linjen just nu, så det är jättestretchat”, säger Johnny Torsell och fortsätter:

“Vi är två standardavvikelser ifrån trendlinjen. Vi var det 2021 och sen fick vi en nedgång med 23%. Vi var det år 2000, då fick vi också en rejäl nedgång. Så det är verkligen på extrema nivåer nu”.

Så agerar analytikern

Han ser tre scenarier framför sig: att USA-börsen har en topp under Q1 2025 och sen går ner, att börsen går sidledes kommande 3-6 månader och vinsterna kommer ikapp, eller att vi får en blow-off-rörelse på uppsidan.

“1999 hade vi negativa divergenser, precis som nu. Börsen var uppe vid en trendlinje, precis som vi är nu. Då var jag negativ, trodde börsen skulle toppa och börja röra sig ner. Men det bröt igenom på uppsidan i mitten på november 1999. 17 veckor senare hade börsen gått upp 60%. Det kan naturligtvis också hända nu. Att vi helt plötsligt får en sån mania här. Men det som är intressant med såna här manias är att de alltid tar ände med förskräckelse.”

I det här läget ser Johnny Torssell att som en medellångsiktig placerare skulle man kunna drar ner sin USA-exponering. Men då riskerar investeraren att missa en eventuell blow off-rörelse. Så själv ligger han kvar med motiveringen att index ofta pausar efter nya rekord, snarare än får starka nedgångar direkt.

“Så länge den här miljön är fortsatt positiv tycker jag att man ska hänga med. Men man bör vara uppmärksam på förändringar i psykologin och beteendet.”

Och så länge USA-börserna är starka tror Johnny Torssell att vi kommer se fortsatta uppgångar på Stockholmsbörsen.

 

Tror på uppgång på 10% kommande halvåret

Stockholmsbörsen hade en stark start på året med en topp i maj. Sen dess har utvecklingen varit slagigare medan USA gått mot nya högstanivåer.

“Vi ligger efter”, konstaterar analytikern.

“Min utgångspunkt är att Stockholmsbörsen kommer att bryta igenom det här tunga motståndsområdet som vi har här vid 2650-området. Och gör vi det, då tror jag vi ser en uppgång på 10% till 2850 kommande tre till sex månaderna.”

När intervjun görs står OMXS30 i 2559, så det är en bit kvar för att köpsignalen ska slå till.

“Skulle vi istället börja bryta ner under nivåerna 2450, då skulle jag bli oroad. Men mitt huvudscenario är att Stockholmsbörsen ska upp med tanke på det starka säsongsmönstret vi har nu. Det som krävs som bekräftelse är att index bryter igenom 2650 med lite tydlighet och kraft.”

Köpsignalen i verkstadsjätten

Och om vi ser till enskilda bolag finns det flera som är inne i spännande tekniska mönster. Verkstadsjätten Alfa Laval är ett bolag Johnny Torssell följt och gillat länge. I förra veckan noterade aktien ett nytt rekord på knappt 495 kr. Aktien har närmat sig den nivån flera gånger under året, men aldrig gått över.

“Nu har vi en ny konsolidering där jag får nästa köpsignal om aktien bryter igenom 495. Det tror jag kommer att ske med tanke på att det är ett positivt börsscenario. Då tror jag Alfa Laval handlas i spannet 520 till 540 spänn inom ett kvartal.”

“Det som är så intressant är att hela börsen bottnade ju i oktober 2022. Alfa Laval bottnade ett antal månader tidigare. Det är ett tecken på styrka”, säger analytikern.

Kan man prata värdering? 

“Det kan man göra, men inte med mig. Jag tittar på teknisk analys och tycker all information finns där. Pris, utbud, efterfrågan”.

När börsen föll snabbt och kraftigt i augusti fick Alfa Laval en ny högre botten följt av en ännu högre i november.

“Ett positivt mönster helt enkelt. Så länge aktien fortsätter notera högre bottnar och högre toppar. Då vet vi att den är stark.”

Det som skulle få Johnny Torssell kortsiktigt skeptisk till verkstadsbolaget är om aktien faller under 450 kr.

“Då bryts det här mönstret med stegvis högre bottnar.”

Köp aktien i rekylen

Mätteknikkoncernen Hexagon har haft en svag utveckling på börsen sen toppen i augusti 2021.

“Att aktien toppade redan ett år innan börsen visar därmed svaghet. Och den har ju verkligen visat svaghet sen dess också”, säger Johnny Torssell.

Sen dess har Ola Rollén klivit av VD-posten och under hösten gav han sin efterträdare Paolo Guglielmini sparken. När marknaden dessutom reagerade med glädjebesked på att Björn Rosengren ska bli nästa ordförande har aktien blivit intressant tycker den tekniska analytikern.

“Vi ser en stark stapel och aktien tog till och med ett gap upp. Det här är en indikation på att institutionerna vill vara med och att de har gjort en omvärdering av caset. Så det här ska upp. Sen tycker jag att aktien på kort sikt är rejält stretchad.”

Som trader tänker Johnny Torssell att det är läge att börja köpa på sig litegrann, men framförallt köpa aktien i rekyler.

“Mitt tekniska target ligger på 133. Jag tycker aktien är väldigt spännande, men tror det kommer vara volatilt eftersom den gått upp så pass mycket på kort tid. Aktien har haft nya 20-dagars högsta notering. Så på kort sikt lite stretchat. Men det är definitivt en aktie att hålla ögonen på, till exempel om vi skulle få någon rekyl på börsen. För den här ska vidare uppåt.”

Hexagon är upp över 20% sen VD-petningen, men trots det är aktien ner närmare 9% hittills i år.

Fastna inte i konsolideringen

Storbankerna har de senaste 20 åren presterat ungefär i linje med Stockholmsbörsen. Och de senaste tre månaderna är Swedbanks aktie i princip oförändrad.

“Den här laddar för en stark rörelse. Då kan man ställa sig frågan, åt vilket håll? Normalt sett som teknisk analytiker brukar jag säga: ‘jag bryr mig inte’. Jag låter marknaden visa vägen. Bryter det ut på uppsidan, då tar jag position på uppsidan. Bryter den ut på nedsidan, ja men då tar jag position på nedsidan. Men jag tror ju ändå att det här kommer att bryta ut på uppsidan.”

Swedbank utreds fortfarande av amerikanska myndigheter för misstänkt penningtvätt i Baltikum. Bankens ordförande Göran Persson sa till Di i början av hösten att det var omöjligt att svara på om en uppgörelse var nära. Carnegie är ändå inne på att ett slutdatum för böterna kan närma sig.

“Tekniskt siktar jag upp mot 250-260 kr när vi sen får nästa rörelse på uppsidan. Men sen kan det här gå i sidlänges en månad till. Det vet jag inte. Men jag tycker ändå att det bygger upp för någonting spännande.”

Så väntar du tills den börjar gå antingen upp eller ner?

“Jag vill ha mest avkastning per tidsenhet och vill inte fastna i en konsolidering. Men har man ingen brådska, ja då skulle man kunna gå in och börja ta en liten försiktig position redan nu, i förhoppningen att vi ska få den här rörelsen på uppsidan. Till exempel om man gillar aktien fundamentalt och tror på aktien som ett positivt fundamenta case: då kan man ju börja redan nu”.

Å andra sidan brukar banker benämnas som ganska tråkiga. Att de ger hög direktavkastning, men inte så mycket mer? 

“Just det, men tittar man på rörelserna som vi har i aktien, till exempel från den här bottenstapeln hit upp så hade vi 33% uppgång. Följt av en konsolidering i fyra månader. Vad hände sen? Det bröt ut på uppsidan här med en rörelse på 22% på 4 månader”, säger Johnny Torssell och visar stora rörelser i aktien på datorskärmen.

“Den gör sina rörelser men det är viktigt att inte fastna i konsolideringen. Efter en konsolidering, en sidlängesrörelse, en paus, sen får man rörelse. Efter en period av rörelse så får vi paus, vila och sen får man nya rörelser. Nu är vi inne i en pausfas som kommer att följas av en period av stark rörelse. Min gissning är att den rörelsen kommer att ske på uppsidan.”

Läkemedelsjätten riskerar nya bottnar

“Jag har en signal som jag kallar en blue light special“, säger Johnny Torssell.

Det är när en momentumindikator pekar ner och aktien går upp, och varje gång aktien går under lägsta nivån får den tekniska analytikern “en säljsignal”.

Det skedde för läkemedelsbolaget Astra Zeneca den 25 oktober. Sen föll aktien 14% på två veckor.

“Nu fortsätter momentum peka ner. Men aktien går upp. Och nu har vi en blue light special. Den har inte gått under lägstanivån, men när den gör det och går under 1455, då får vi nästa säljsignal i aktien”.

I så fall tror Johnny Torssell att Astra Zeneca når en ny botten vid 1360 kr. Ett tapp på 110 kr jämfört med dagens nivåer.

Johnny Torssell lutar sig tillbaka. “Vi kanske nöjer oss där?”

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -