Börsen idag: Öppning uppåt väntas

Morgonrapport Wall Street stängde runt nollan efter en öppning nedåt igår medan de asiatiska börserna rör sig blandat på onsdagsmorgonen. Ledande terminer pekar mot en öppning över nollstrecket på Stockholmsbörsen.

De amerikanska börserna stängde i sidled efter att ha återhämtat sig från en öppning med större nedgångar. Tisdagen markerade början på de sista två veckorna inför presidentvalet den femte november med att förtidsröstningen öppnades i Wisconsin. Ställningen enligt Ipsos opinionsundersökning står just nu på 46 procent mot 43 procent för demokraternas kandidat Kamala Harris över republikanernas kandidat och tidigare president Donald Trump. En av de större frågorna inför valet är ekonomin där investerare förbereder sig för bägge utfallen av valet där det talas om höjda skatter, sänkta skatter, höjda tullar och pristak som allt på sitt sätt skulle ha en inverkan på den amerikanska börsen. Hur marknaderna kommer att reagera är ännu för tidigt att säga men det som märks redan nu är stigande statsobligationer i skuggan av den politiska osäkerheten. Kortsiktigt så inväntar investerare den amerikanska centralbankens Beige Book som öppnas ikväll där en inblick i hur centralbanken tänker och ställer sig inför senaste tidens trender och utmaningar erbjuds, något som klargör hur framtida räntebesked kan komma att se ut. Det breda S&P 500-indexet stängde på minus 0,1 procent medan det tekniktunga Nasdaq klättrade 0,2 procent. Industriindexet Dow Jones stängde i sidled.

Råvarorna handlades uppåt på bred front under tisdagen. Oljan steg för andra dagen i rad efter förra veckans tunga nedgång som var den sämsta veckovisa utvecklingen sedan början av september. Faktorerna bakom de sjunkande oljepriserna var en minskande tillväxt i Kina, detta trots landets försök att återuppliva ekonomin med senaste tidens stimulanspaket, som ökar oron på marknaden kring efterfrågan av råvaran. Även den geopolitiska oron i Mellanöstern har sin effekt på oljan där Iran står under ständigt hot från Israel som ännu inte har svarat på Irans luftangrepp i början av oktober. Därutöver fortsätter striderna i resten av regionen som inte visar tecken på att avta inom en snar framtid. Framöver verkar investerare inställda på en stramare balans mellan tillgången och efterfrågan av råvaran. WTI-oljan steg 1,2 dollar till 71,8 dollar per fat medan Brentoljan ökade 1,8 dollar till 76,1 dollar per fat.

Basmetallerna handlades också uppåt där zink blev dagens vinnare som klättrade 2,7 procent följt av aluminium med en tillväxt på 1,6 procent. Bly och koppar addera 1,6 respektive 1,4 procent medan tenn såg en blygsam ökning på 0,2 procent. Sämst gick det för nickel som backade med 0,8 procent. Guldet nådde en ny rekordnivå igår på ökad efterfråga av den så kallade fristads tillgången till följd av det amerikanska presidentvalet och kriget i Mellanöstern samt möjligheterna för penningpolitiska lättnader. Guldet blomstrar i både politisk och geopolitisk osäkerhet, vilket gör att världsläget har blivit den perfekta miljön för att guldpriset ska fortsätta sitt prisrally där vissa analytiker ser möjligheten att metallen skulle nå en kurs på 3 000 dollar 2025, enligt Reuters. Guldet steg 25,7 dollar igår till 2 745,1 dollar per uns.  

Bland enstaka börsnoterade bolag i USA stack biltillverkaren General Motors iväg med 9,8 procent igår efter att överträffat förväntningarna med sin rapport för det tredje kvartalet tillsammans med Philip Morris, som numera äger Swedish Match, som också rusade på sin rapport vilket ledde till en uppgång på 10,5 procent. På andra sidan nollstrecket fanns dock försvarsbolaget Lockheed Martin och teleoperatören Verizon som backade på sina rapporter med 6,1 respektive 5,0 procent. Bland teknikjättarna klättrade Microsoft 2,1 medan Nvidia backade 0,1 procent.

Den amerikanska tioåriga statsobligationen steg med fem punkter till 4,24 procent.

De asiatiska börserna handlas blandat på onsdagsmorgonen. I Kina stiger börserna i spåren av stimulanspaketen och sänkta räntor som ökar handeln bland investerare i landet, en trend som även syns i Hongkong och Taiwan där det talas om lättade finansiella inspektioner och regelverk enligt Bloomberg. I Japan har tunnelbanebolaget Tokyo Metro inlett sin första dag på börsen med att rusa tvåsiffrigt medan resten av börsen går i motsatt riktning. I landet har den 40-åriga statsobligationen nått sin högsta nivå sedan 2008 på grund av börsklimatet som nu råder där andra länders statsobligationer också stiger samt att marknaden försöker gissa hur Federal Reserve kommer att agera kring styrräntan i november. Ett uttalande har fått investerare att tänka om från den nästan garanterade sänkningen på 25 punkter eftersom att det nu ryktas att centralbanken möjligtvis kommer vara försiktigare med flera räntesänkningar än väntat, något som smittar av sig på världsekonomin. I Japan syns det här på så vis att marknaden har börjat förbereda sig för möjligheten att den japanska centralbanken skulle kunna höja styrräntan redan i januari. I Japan backar Nikkei 225-indexet 0,8 procent klockan 07:30 medan Shanghaiindexet i Kina stiger 1,0 procent. Hang Seng-indexet handlas upp 1,7 procent.

På Stockholmsbörsen har företag som Handelsbanken, Swedbank och SSAB rapporterat nu på morgonen där bankerna överträffar. Handelsbanken slog förväntningarna under det tredje kvartalet med ett rörelseresultat på 9 061 miljoner kronor, 932 miljoner mer är estimerat, och ett sjunkande räntenetto på 11 763 miljoner kronor jämfört med 12 184 miljoner kronor i fjol. Även Swedbank rapporterade ett utmärkt Q3 med ett rörelseresultat på 11 876 miljoner kronor som totalt krossade det förväntade 9 842 miljoner kronor samt ett sjunkande räntenetto som landade på 12 229 miljoner kronor jämfört med 12 901 miljoner i fjol. Bägge bankerna hade lägre totala kostnader än väntat. SSABs rörelseresultat å andra sidan föll tungt med 70 procent i årstakt till 1 248 miljoner kronor men inte lika illa som befarat på 1 045 miljoner. Även omsättningen sjönk till 24 373 miljoner kronor men också här bättre än de förväntade 24 066 miljonerna. Anledningen till de sjunkande resultaten anses vara en sämre efterfrågan och lägre grovplåtspris i USA. Senare under dagen kommer även Thule, Husqvarna, Studsvik, Atlas Copco och ASSA ABLOY att släppa sina kvartalsrapporter. 

Bland dagens nybakade rekommendationer har Boliden fått en höjd riktkurs av Bernstein till 331 kronor (327) där market perform upprepas. Saab går i samma spår där SEB höjer riktkursen till 250 kronor (237) och upprepar behåll samt Pareto Securities som höjer till 290 kronor (285) och upprepar köp. Dagens sista rekommendationer ges av Deutsche Bank som sänker riktkursen för Sandvik till 225 kronor (238) men behåller rekommendationen köp och SEB som sänker Tele2 till 124 kronor (127) som också får behålla sin köprekommendation. 

På makrofronten blir onsdagen lugn i Europa medan USA bjuder på lite oljestatistik och ränterelaterade händelser. Dagen börjar i Singapore klockan 07:00 då Singapores Department of Statistics delger både det årliga och septembers konsumentprisindex (KPI). Därefter håller BRIC (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina samt Sydafrika) konferens om internationella relationer klockan 12:00. Fortsättningsvis tar den kanadensiska centralbanken Bank of Canada över stafettpinnen klockan 15:45 då deras penningpolitiska rapport släpps vilket kommer innehålla centralbankens räntebeslut. Ytterligare på den sidan av Atlanten kommer National Association of Realtors visar statistik för september månads husförsäljning i USA klockan 16:00 följt av Energy Information Administrations statistik för bland annat råoljelager, oljeimporten och bensinproduktion klockan 16:30. Senare på kvällen öppnar Federal Reserve Beige Book för allmänheten klockan 22:00 där man får en överblick om hur centralbanken tänker kring den rådande ekonomiska situationen i landet och vilka trender samt utmaningar de anser råder. Bland anmärkningsvärda tal för dagen håller Federal Open Market Committees ledamot Barkin sitt klockan 15:00, ordförande för europas centralbank Lagarde och ledamot Lane klockan 16:00 följt av dagens sista makrohändelse klockan 22:30 då Bank of Englands bankchef Bailey håller tal.

placera.se i samarbete med:
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -