Svårnavigerat för HAKI

Aktieanalys Q2-siffrorna från HAKI Safety var dessvärre svagare än förväntat där kunder senarelägger projekt samt avvaktar kapitalinvesteringar. Vi byter fot till att avvakta i det korta perspektivet.

Vid HAKI Safetys kapitalmarknadsdag i våras var det med stor optimism som ledningen stakade ut tillväxt- och lönsamhetsbanan för de kommande åren. Inte minst siktade man högt avseende tillväxten där organiska initiativ, likväl förvärv, skulle få omsättningen att stiga till 2 miljarder kronor per 2027. Något försiktiga till detta var vi då vi normalt på Börsveckan inte räknar med förvärv på förhand utan först när det ägt rum. För året innan, 2026, låg vårt omsättningsestimat på 1,3 Mdkr.

Men 2027 är ett par år bort i tiden och man ska inte avskriva ambitionerna redan nu. Vad vi emellertid kan se i det senaste kvartalets siffror för Q2 är att målet kan komma att förflyttas givet att slutmarknaderna präglas av stor konjunkturosäkerhet.

 

Från delårsrapporten i juli kan vi notera att omsättningen föll markant i det senaste kvartalet med en nedgång med 6 procent organiskt till 263 Mkr. Situationen är inte bättre för det första halvåret i sin helhet med en motsvarande nedgång på 17 procent. Huvudorsaken är en avvaktande marknad och avsaknad av större engångsbeställningar. I ett geografiskt perspektiv är det framför allt utvecklingen i Sverige och Norge som påverkar HAKI:s intjäningsförmåga negativt och blickar vi vidare inom produktkategorier så kan vi se att systemställningar är sorgebarnet under Q2.

Ovan innebär också att den underliggande ebita-marginalen backade till 7,6 procent (10,3) i Q2 och för de första 6 månaderna blev utfallet således 6,7 procent (9,9).

Vd Sverker Lindberg ser å andra sidan att HAKI lyckats med att öka den strategiska uthyrningen, men i ett finansiellt hänseende så syns detta inte i intäkterna i kvartalet utan hyresintäkterna återkommer i stället över en längre tid. Därav kan man troligen bedöma den finansiella utvecklingen bättre på årsbasis än i enskilda kvartal. Fast den röda tråden, i den kortsiktiga vyn, är att kunder just nu tenderar att senarelägga projekt samt avvakta med större kapitalinvesteringar.

I ett längre perspektiv har detta mindre relevans för HAKI:s erbjudande till marknaden vilket till sin kärna handlar om att skapa säkra arbetsplatser i industrisammanhang. Därmed är räntelättnader välkomna i syfte att stimulera industriaktiviteten och byggnation när det gäller både infrastruktur och bostäder.

Balansräkningen är därtill i tillräckligt bra skick för att hantera nuvarande marknadsklimat. Exkluderat leasing- och pensionsåtagande så uppskattar vi den räntebärande nettoskulden till 277 Mkr vid utgången av det andra kvartalet. För innevarande års ebitda-prognos om 140 Mkr betyder det en nettoskuldskvot på 2x. Det är lite i överkant av vad man kan förvänta sig för ett industribolag men ledningen har efter omstruktureringen från konglomerat (under Midway) till en fokuserad industrikoncern arbetat med att göra bolaget mindre cykliskt. Detta genom att försöka öka exponeringen mot exempelvis infrastruktur och energi.

Aktien har på ett år stigit med dryga 30 procent och det ser vi mot bakgrund av bolagsförändringarna som skett med den tillhörande strategiinriktningen mot industrisäkerhetslösningar. Sedan kapitalmarknadsdagen den 14 mars har aktien avancerat med några få procent och utvecklingen är närmast oförändrad sedan vårt köpråd i BV 24-14 då aktien stod i 25 kr. Men då har vi inte tagit hänsyn till de två halvårsutdelningarna om totalt 0,9 kr som betalas ut i april respektive november i år.

Att aktien klarat sig så pass väl trots den svaga delårsrapporten i juli kan förklaras av att ledningen på förhand i årsredovisningen för 2023 delvis flaggat för att det på kort sikt kan bli besvärligt beaktat händelserna i omvärlden. En annan faktor är så klart värderingen där vi i vår senaste analys i april såg att ev/ebita-multipeln låg på 11x per 2024 och 10x per 2025. Det begränsar således nedsidesriskerna i aktievärderingen.

Så var står vi idag? Det är uppenbart att slutmarknaderna kollapsat mer än väntat med den kraftiga omsättningsnedgången vi såg i Q2. På våra prognoser ser vi med utfallet hittills i år att ev/ebita landar på 15x, givet tillväxt och marginaltappet, men att estimaten för 2025 och 2026 på det stora hela ändå hålls uppe givet att vi endast ser en förskjutning av efterfrågebehovet in på dessa år. Vår prognos understödjs av kommande räntesänkningar som gör det enklare för kunderna att räkna hem på sina investeringar och därmed bedömer vi att ev/ebita-multipeln hamnar på 10,5x för nästa år resultat.

Det senare är inte alls någon hög multipel i sig men med livrem och hängslen väljer vi att avvakta i det korta perspektivet då vi inte kan utesluta ett ytterligare par sämre kvartal framöver. Raden av vinstvarningar från andra industriaktörer vittnar nämligen om att efterfrågeutsikterna ännu är höjda i dunkel. Så även om vi gillar HAKI Safety med dess omställning mot försäljning av tekniska lösningar inom industrisäkerhet så väljer vi att byta fot från köp till att avvakta för stunden. För den långsiktige kan man ändock ha kvar bolaget på sin bevakningslista.

MARCUS EWERSTRAND

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
HAKI Safety B Köp 25,20 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -