Saab sjunker på oregelbunden börs

Börs Stockholmsbörsen handlades oregelbundet vid lunchtid på fredagen. Saab fortsatte nedåt efter tappet på torsdagseftermiddagen.

Omkring klockan 12.15 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 0,2 procent till nivån 2.570. Aktier för cirka 3,7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Försvarsföretaget Saab, som föll 6 procent på torsdagen, var ned ytterligare 2,5 procent under hög omsättning i spåren av beskedet att USA:s justitiedepartement begärt information om Brasiliens köp av 36 Gripen-stridsflygplan. SEB sänker riktkursen och upprepar sin behåll-rekommendation, trots att banken anser att den senaste tidens kursnedgång relativt andra försvarsföretag gör aktien tilltalande på sikt.

Kopplat till försvarssektorn kan för övrigt noteras att SEB samtidigt höjer sin riktkurs för Mildef, som levererar taktisk it, från 90 till 102 kronor med upprepat köpråd. Aktien lyfte 5,2 procent. Sedan årsskiftet är den aktien upp 43 procent.

Näst mest omsatt i OMXS30-indexet var lastbilstillverkaren Volvo som har fått sänkt riktkurs av investmentbanken Citi. Aktien tappade drygt 1,5 procent. I motsatt ände av indexet steg fastighetsbolaget SBB med 3,1 procent.

Truecaller, som har gått starkt den senaste veckan, avancerade ytterligare 5,9 procent. Carnegie har höjt riktkursen och upprepat sitt köpråd.

Rapportsäsongen är på väg att komma i gång med delårsrapporter från bland annat fastighetsbolaget Atrium Ljungberg.

Atrium Ljungberg steg 0,4 procent efter att ha redovisat ett bruttoresultat på 546 miljoner kronor för det tredje kvartalet, vilket var högre än analytikers snittförväntan som låg vid 537 miljoner enligt Infronts sammanställning.

"Transaktionsmarknaden fortsätter generellt att visa på stabila yielder men vi har valt att justera upp avkastningskraven i vår bostadsportfölj och en innerstadsfastighet med några punkter. Tack vare bra nettouthyrning och goda kassaflöden mitigeras denna effekt och vi har i kvartalet en liten uppvärdering av våra fastigheter", skrev vd Annica Ånäs.

Troax, som säljer områdesskydd för inomhusanvändning, har fått höjd rekommendation från Carnegie till köp. Aktien stärktes 3,9 procent.

Tyska Gea, som bland annat konkurrerar med Alfa Laval, har höjt sin prognos för den justerade rörelsemarginalen på ebitda-nivå för helåret 2024. Alfa Laval var upp omkring 0,7 procent.

I e-modesektorn kan noteras att tyska Zalando har höjt sin helårsprognos efter ett starkt tredje kvartal. Svenska Boozt handlades upp 5,4 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -