Hög voltilitet på de kinesiska börserna

Marknadskommentar De senaste veckorna har de kinesiska börserna rört sig som en berg- och dalbana, med snabba uppgångar och plötsliga fall. Allt började med att Kinas centralbank den 24 september lanserade ett batteri av stimulansåtgärder.

Bakgrund

Fastighetsmarknaden har länge varit en hörnsten i Kinas tillväxtmodell, men de senaste tre åren har branschen varit i kris. Trots åtgärder för att återuppliva fastighetsmarknaden pekar många analytiker på behovet av att låta fastighetspriserna falla ytterligare och avsluta de stora antalet halvfärdiga byggprojekt som dränerar kapital och förtroende.

Den svaga konsumtionen är ett annat stort problem för Kina, där hushållens sparande fortsätter att öka medan konsumtionen ligger på låga nivåer. Många bedömare menar att en lösning på fastighetskrisen kan vara avgörande för att få tillbaka konsumtionsviljan och sätta fart på den inhemska ekonomin.

Detta har satt tryck på ledarna i Beijing att agera mer kraftfullt för att stötta tillväxten och förhindra att den inhemska krisen sprider sig till de globala marknaderna.

Kinas centralbank PBOC

Åtgärder från centralbanken den 24 september

En av de mest betydelsefulla åtgärderna kom från Kinas centralbank tidigt på tisdagen den 24 september. Centralbanken sänkte räntorna och införde lättnader på bolån.

Den genomsnittliga räntesänkningen för befintliga bolån uppskattades till 0,5 procentenheter och kravet på kontantinsats för att köpa ett andra hem sänktes från 25 procent till 15 procent.

Det var ett försök att injicera likviditet i den tröga fastighetsmarknaden och ge hushållen ett större konsumtionsutrymme, vilket i sin tur skulle kunna driva tillväxten.

Samtidigt tilläts banker sänka sina inlåningsräntor, vilket minskar pressen på deras marginaler och teoretiskt kan öka utlåningen.

Marknadens reaktioner

De första marknadsreaktionerna var tydligt positiva. Hang Seng-indexet i Hongkong steg 4,1 procent på tisdagen den 24 september och fortsatte stiga även på onsdagen.

CSI 300-indexet, som representerar de 300 största bolagen på Shanghai och Shenzhen börserna, ökade med 4,3 procent på tisdagen och fortsatte norrut på onsdagen.

Det gav en tillfällig känsla av optimism, inte bara i Kina utan även på de globala aktiemarknaderna. I Europa såg flera konsumentrelaterade bolag, särskilt inom lyxindustrin och bilbranschen, uppgångar då optimismen om ökad konsumtion smittade av sig.

Politbyrån den 26 september

När politbyrån som är Kinas högsta beslutsfattande organ, fyra dagar senare på på tosdagen den 26 september, lovade ytterligare statligt stöd, ökade förväntningarna på ännu mer betydande åtgärder.

Ny information som fick de båda indexen att fortsätta stiga med total 8-9 procent under de båda återstående dagarna.

Måndagen den 30 september

CSI 300-indexet fortsatte stiga med 8,5 procent under måndagen den 30 september som var sista handelsdagen före golden week-ledigheten. Golden week hör till en av de största högtiderna i Kina.

Inför stängningen spekulerades det i att nya stimulansåtgärder skulle rullas ut innan börserna skulle öppna igen. Värt att notera är att Hongkongbörsen endast var stäng under måndagen den 1 oktober när de kinsesiska fastlandsbörserna var stängda ytterligare fyra handelsdagar.

Bakslag efter golden week

När de kinesiska fastlandsbörserna i Shanghai och Shenzhen åter öppnade igen efter golden week, på tisdagen den 8 oktober möttes investerarna dock av en besvikelse.

En mycket emotsedd rapport från Kinas nationella utvecklings- och reformkommission levde inte upp till de högt ställda förväntningarna.

Beskeden lanserades på en presskonferens på morgonen den 8 oktober, fokuserade på stöd till små- och medelstora företag samt fortsatt avveckling av överbyggd lagerkapacitet inom fastighetssektorn, uppfattades som otillräckliga för att adressera de djupare strukturella problemen i ekonomin.

Resultatet var att Hongkongbörsen som redan varit volatil såg sitt största enskilda fall på 16 år med en nedgång på 9,5 procent på tisdagen den 8 oktober och backade ytterligare på onsdagen 9 oktober med 1,4 procent.

CSI 300 lyckades steg initial över 10 procent men vid stängning landade uppgången på 5,9 procent, men index tappade drygt 7 procent dagen efter, den 9 oktober. Nu på fredagen den 11 oktober backade CSI 300 index ytterligare med 3,5 procent. Hongkongbörsen var samtidigt stängd idag för att fira helgdag.

Framtida åtgärder

Trots den senaste besvikelsen vilar mycket på Kinas finansdepartement, som kommer att hålla en presskonferens imorgon lördag den 12 oktober.

Här förväntas finansministern Lan Fo'an presentera ytterligare åtgärder för att stärka finanspolitiken och svara på frågor om vilka konkreta stöd som regeringen planerar för att stabilisera ekonomin.

En viktig fråga som många investerare ställer sig är hur mycket av den senaste tidens börsrally som drivits av hopp och hur mycket som har en grund i verkliga ekonomiska förbättringar.

Ekonomer har påpekat att den kinesiska ekonomin befinner sig i en avmattning som kräver betydande strukturella förändringar, särskilt inom fastighetssektorn, där oron kring oavslutade byggprojekt och osålda fastigheter fortsätter att tynga.

Slutsats

Trots centralbankens och politbyråns försök att stabilisera ekonomin genom en rad stimulansåtgärder återstår osäkerhet kring Kinas ekonomiska framtid.

De inledande positiva marknadsreaktionerna har dämpats av investerarnas tvivel om hur effektivt dessa åtgärder verkligen är på lång sikt. Fokus riktas nu mot finansministeriets kommande åtgärder, som kan bli avgörande för om de kinesiska börserna återhämtar sig eller om vi står inför ytterligare turbulens.

PÄR STÅHL

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -