Börsen idag: Öppning nedåt väntas

Morgonrapport Wall Street präglades av sur handel under gårdagen medan utvecklingen på Asiens börser är blandad under tisdagsmorgonen. Ledande terminer indikerar att Stockholmsbörsen öppnar i moll.

De amerikanska börserna stängde ned på måndagen medan räntorna på statsobligationer steg. Utvecklingen grundar sig i att handlare minskade sina förväntningar på en räntesänkning från den amerikanska centralbanken Federal Reserve och oroade sig för Mellanösternkonfliktens påverkan på oljepriserna. Medan investerare väntade på rapportsäsongen för kvartalet och nya ekonomiska data, förberedde de sig också för ytterligare en stor orkan, Milton, som förväntas slå mot USA senare i veckan. Efter fredagens starkare än väntade jobbrapport drog sig handlare tillbaka från förväntningarna på en räntesänkning med 50 punkter i november. Ännu ett dämpande element under måndagen var en order från en amerikansk domare om att teknikjätten Alphabet, Googles moderbolag, måste göra om sin mobilappverksamhet för att ge Android-användare fler valmöjligheter. Det breda indexet S&P 500 backade med 1,0 procent medan tekniktunga Nasdaq och Dow Jones industriindex tappade 1,2 procent respektive 0,9 procent.

Råvarorna handlades blandat igår. Oljepriserna steg på måndagen, där Brentoljan passerade 80 dollar per fat för första gången sedan augusti. Detta på grund av den ökade risken för ett storskaligt krig i Mellanöstern skakade investerare ur rekordstora spekulativa säljinnehav som byggts upp förra månaden. Förra veckan steg Brent med mer än 8,0 procent och WTI med över 9,0 procent på en veckobasis vilket är den största uppgången på över ett år. Språnget skedde efter att Irans missilangrepp den 1 oktober mot Israel väckt oro för att Israels motattack skulle rikta sig mot Teherans oljeinfrastruktur. Hedgefonder och förvaltare hade samlat på sig rekordstora spekulativa säljinnehav i oljeterminer fram till mitten av september, på grund av en försämrad efterfrågeprognos, främst i Kina. Efterfrågan i allmänhet förblir svag och Organisationen för oljeexporterande länder har tillräcklig reservkapacitet för att kompensera eventuella störningar i de iranska exporterna. Både WTI-oljan och Brentoljan steg med 2,9 dollar till 77,2 dollar per fat respektive 81,0 dollar per fat.

Basmetallerna utvecklades åt olika håll under gårdagen. Dagens förlorare var aluminium som sjönk 0,4 procent följt av både koppar och tenn som handlades runt nollan. Bly lyfte med 0,1 procent och zink steg med 0,3 procent medan nickel avancerade 0,5 procent. Guldpriserna tappade mark på måndagen då den amerikanska dollarn förblev stark och nyligen publicerade sysselsättningsdata fick investerare att minska sina förväntningar på en stor räntesänkning från Federal Reserve i november. Samtidigt avstod Kinas centralbank från att köpa guld till sina reserver för femte månaden i rad under september. Guld betraktas som en säker investering mot geopolitiska och ekonomiska osäkerheter och har en tendens att blomstra i en lågräntemiljö.

Bland enskilda offentligt handlade amerikanska aktier fick oljejättarna Exxon och Chevron stöd av oljepriserna och steg därav med 0,4 procent respektive 0,3 procent. Aktivistinvesteraren Starboard Value har enligt uppgifter tagit en position i läkemedelsbolaget Pfizer, vilket fick aktien att utvecklas uppåt med 2,2 procent. Chiptillverkaren Nvidia avancerade 2,2 procent i samband med att en av företagets underleverantörer, Super Micro, rusade med 15,8 procent.

Den amerikanska tioåringen steg med 4 punkter till 4,01 procent.

De kinesiska fastlandsbörserna återvände från en förlängd ledighet med en stark start på tisdagen och nådde flertalet årshögsta, då investerarnas entusiasm över Pekings aggressiva stimulansåtgärder inte visade några tecken på att avta. Denna optimism spred sig dock inte till andra aktiemarknader i Asien, särskilt inte Hongkong, som gav tillbaka en del av den uppgång som noterades medan Kina var stängt för en veckolång helg. Investerare riktar nu sina blickar mot en presskonferens med Kinas nationella utvecklings- och reformkommission, för fler detaljer kring de stimulansåtaganden som också hade utlöst en uppgång på kinesiska aktiemarknader före helgdagarna. Vid 07:10 har det japanska indexet Nikkei 225 sjunkit med 1,1 procent medan kinesiska Shanghai och Hang Seng Index har klättrat med 4,8 procent respektive fallit med 5,6 procent.

På Stockholmsbörsen är det lugnt på rapportfronten. Bland morgonens inkomna rekommendationer sänker Pareto Securities riktkursen för Volvo till 330 kronor (340) men upprepar sin köprekommendation. Bolidens riktkurs höjs till 392 kronor (385) av Carnegie som upprepar rekommendationen köp. Carnegie höjer även riktkursen för Alfa Laval till 550 kronor (520) och upprepar övervikt.

På makronivå är tisdagen relativt lugn. Dagen inleds med att det svenska årliga och månatliga konsumentprisindexet meddelas klockan 08:00. Vid 12:00 hålls möten i Eurogruppen följt av att de amerikanska importerna och exporterna för augusti släpps klockan 14:30. Samtidigt delges den kanadensiska handelsbalansen för augusti och därefter, vid 22:30, rapporterar American Petroleum Institute råoljelagrena för veckan.

placera.se i samarbete med:
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -