Fastighetsbolag backar på börsen

Börs Stockholmsbörsen var ned något vid lunchtid på måndagen i likhet med flera andra börser i Europa. Fortsatta ränteuppgångar i spåren av den starka amerikanska jobbdatan i fredags pressade inte minst fastighetsaktier.

Klockan 13.00 hade det svenska OMXS30-indexet backat 0,3 procent till 2.595. Aktier för 5 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen.

I indexet sjönk SBB med 3 procent sedan fastighetsbolaget fastställt prisintervall och antal aktier till försäljning i samband med Sveafastigheters börsintroduktion på First North. Sektorn var samtidigt generellt pressad i spåren av de högre marknadsräntorna i Europa. Castellum och Balder backade 1,5 procent vardera.

Inom det svenska storbolagsindexet steg H&M klart mest, med 2,7 procent. Modeföretagets huvudägare - familjen Persson - har nyligen köpt H&M-aktier för ytterligare runt 400 miljoner kronor.

Stålföretaget SSAB sjönk 3 procent. Den tyska sektorkollegan Thyssenkrupps aktie var ned efter att bolaget meddelat att planerna på grön ståltillverkning i den tyska staden Duisburg nu omprövas.

Eyetrackingbolaget Smarteye synes upp 7 procent efter att ha tecknat en utökad låneram som kan användas om konjunkturläget skulle få en fortsatt negativ påverkan på nybilsförsäljningen. Låneramen är ett sätt att undslippa nyemission, uppgav vd Martin Krantz för Nyhetsbyrån Direkt. Bolaget är fortsatt positivt till utvecklingen av licensintäkterna på både kort och lång sikt.

Clas Ohlson släppte försäljningsdata för september som var något under analytikernas förväntningar enligt Infronts estimat. Detaljhandelskedjans vd Kristofer Tonström ansåg dock att utvecklingen var bra i alla prioriterade produktnischer. Aktien inledde ned, men var vid lunchtid upp 2 procent.

Ett antal it- och teknikrelaterade aktier gick relativt svagt. Teknikbolaget Mycronic backade 5,5 procent till 366 kronor. Carnegie har sänkt riktkursen från 460 till 425 kronor, om än med upprepat köpråd på aktien. Något svagare makroindikatorer och lägre marginalförväntningar för High Flex-segmentet har lett till sänkta vinstestimat från banken.

Handelsbanken har sänkt sin kortsiktiga rekommendation för Tietoevry till sälj. Banken bedömer att it-tjänsteföretagets kärnmarknader har försvagats ytterligare. Tietoevry föll 5 procent.

Vidare har Handelsbanken säljstämplat Knowit. It-konsulten bedöms fått en trög start på tredje kvartalet med 8 procent färre anställda jämfört med i fjol och bred prispress i branschen, enligt analysen. Knowit tappade 3 procent.

Specialistläkemedelsbolaget Hansa Biopharma lyfte 13 procent. Bolaget visade med studien Nice-01 en snabb antikroppsreduktion i en tolvmånadersuppföljning med läkemedelskandidaten HNSA-5487. Preparatet var säkert och tolererades väl.

Flera skogsaktier vände ned efter att ha stigit i förra veckan när Stora Enso aviserade försäljning av en del av bolagets svenska skogsbestånd, något som kan komma att bli en värdemätare för andra skogsbolags svårvärderade tillgångar. Stora Enso stod dock emot nedgången efter att Barclays Capital höjt sin rekommendation för skogsföretaget med två steg från undervikt till övervikt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -