Börsen idag: Öppning uppåt väntas

Morgonrapport Wall Street lyfte under fredagen och Asienbörserna följer mönstret under måndagsmorgonen. Ledande terminer pekar mot att Stockholmsbörsen öppnar på plus.

De amerikanska börserna stängde uppåt på fredagen och Nasdaq avslutade med en större uppgång efter att en starkare än väntad jobbrapport lugnade investerare som hade oroat sig för att ekonomin kanske höll på att bli för svag. En riskfylld rapportsäsong för företag drar igång denna vecka, där optimistiska investerare hoppas att resultaten kommer att rättfärdiga de allt högre värderingarna på en amerikansk aktiemarknad nära rekordhöga nivåer. Sysselsättningen i USA ökade i september med det största antalet på sex månader och arbetslösheten sjönk till 4,1 procent, enligt rapporten. Det breda indexet S&P 500 steg med 0,9 procent medan tekniktunga Nasdaq och Dow Jones industriindex klättrade med 1,2 procent respektive 0,8 procent.

Råvarorna avancerade på bred front. Oljepriserna steg på fredagen och avslutade med sina största veckovinster på över ett år på grund av det växande hotet om ett krig över hela Mellanöstern. Uppgångarna begränsades dock då USAs
president Joe Biden avrådde Israel från att rikta in sig på Irans oljefaciliteter. Israel har svurit att angripa Iran efter att landet avfyrat en rad missiler mot Israel på tisdagen, efter att Israel dödade ledaren för Iranstödda Hezbollah förra veckan. Händelserna fick oljeanalytiker att varna sina klienter för de potentiella konsekvenserna av ett större krig i Mellanöstern. Iran är medlem i de oljeexporterande ländernas organisation (OPEC+) och producerar cirka 3,2 miljoner fat per dag, vilket motsvarar cirka 3,0 procent av den globala produktionen. Gruppens reservkapacitet bör tillåta andra medlemmar att öka produktionen om de iranska leveranserna störs, vilket skulle begränsa oljeprisökningarna, sade analytiker på Rystad på torsdagen. Leveransrädslan har också minskat i Libyen. Landets östbaserade regering och den Tripoli-baserade National Oil Corp meddelade på torsdagen att alla oljefält och exportterminaler öppnas igen efter att en tvist om ledarskapet för centralbanken lösts. WTI-oljan steg med 0,7 dollar till 74,4 dollar per fat och Brentoljan lyfte med 0,4 dollar till 78,0 dollar per fat.

Basmetallerna utvecklades också uppåt. Dagens vinnare var zink som avancerade 1,7 procent följt av aluminium som steg 1,0 procent. Koppar klättrade 0,6 procent och tenn ökade sitt värde med 0,3 procent. Bly och nickel ökade med 0,2 procent respektive 0,1 procent. Guldpriserna föll på fredagen efter att en starkare än väntad amerikansk jobbrapport dämpade förväntningarna på en aggressiv räntesänkning från den amerikanska centralbanken Federal Reserve nästa månad, vilket stärkte dollarn. Guld, som används som en trygg investering under tider av politisk oro, stiger i värde i en lågräntemiljö. Guldpriset backade med 8,6 dollar till 2 647,1 dollar per uns.

Bland enskilda amerikanska företag rusade Ubisofts aktie med 33,5 procent efter efter rapporter om att den kinesiska jätten Tencent planerar att köpa ut det franska spelutvecklarbolaget. Chipjätten Nvidia steg med 1,7 procent och elbilstillverkaren Tesla ökade sitt börsvärde med 3,9 procent. Läkemedelsbolaget Sage Therapeutics föll med 5,0 procent.

Den amerikanska tioåriga statsobligationen steg med 12 punkter till 3,97 procent.

Asiatiska aktier rusade och dollarn steg mot yenen på måndagen efter att stark amerikansk arbetsmarknadsdata skingrade farhågor om en recession och kraftigt minskade förväntningar på räntesänkningar. Japans Nikkei ledde de regionala aktieuppgångarna, med ytterligare drivkraft från den svagare yenen. Hongkongs Hang Seng har ännu inte öppnat, och de kinesiska fastlandsbörserna förblir stängda till tisdag på grund av Gylleneveckan-högtiden. Japanska indexet Nikkei 225 hade vid 06:50 stigit med 2,2 procent.

På Stockholmsbörsen är det lugnt på rapportfronten. Bland dagens rekommendationer höjer Pareto Securities riktkursen för ABB till 670 kronor (650) och upprepar en köprekommendation. Volvo Cars riktkurs sänks till 24 kronor (31) av UBS, som upprepar sin säljrekommendation. Barclays höjer Stora Enso till övervikt från undervikt och sätter riktkursen 14 euro. DNB upprepar köprekommendationen för Skanska och höjer riktkursen till 260 kronor (250).

Måndagen är lugn på makronivå. Dagen inleds med att Halifax årliga husprisindex för september månad meddelas klockan 08:00 samtidigt som Tysklands månatliga industriorderingång för september aviseras. Vid 09:25 håller tyska Buba Balz tal följt av att möten i Eurogruppen hålls klockan 12:00. I USA håller Federal Open Market Committees ledamot Barkin tal vid 19:00.

placera.se i samarbete med:

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -