Börsen idag: Öppning nedåt väntas

Morgonrapport Wall Street vände uppåt medan Asienbörserna följer mönstret med grön öppning under onsdagsmorgonen. Ledande terminer hänvisar till en röd öppning på Stockholmsbörsen.

De amerikanska börserna inledde nedåt men återhämtade sig på bred front till stängning.  Oväntat svag konfidensindikator bland hushållen ledde till att de amerikanska börserna initiellt rörde sig nedåt, men efter en återhämtning i slutstaffetten stängde de tre stora indexen över nollan. Investerare riktar nu blickarna mot de kommande BNP-siffrorna senare i veckan för att få en mer informerad och välgrundade blick på läget. Efter en svängig handelsdag stängde S&P 500-indexet upp 0,3 procent, medan det tekniktunga Nasdaq Composite klättrade 0,6 procent. Industriindexet Dow Jones avslutade också dagen i positiv riktning med en uppgång på 0,2 procent.

Råvaror handlades grönt överlag. Oljepriserna vände uppåt efter en svag start på veckan, som påverkades av ett sjunkande inköpschefsindex i eurozonen, vilket indikerade en avmattning i industrin och lägre efterfrågan på olja. OPEC har prognostiserat att den globala efterfrågan på olja kommer att öka med 10,1 miljoner fat till 112,3 miljoner fat per dag år 2029, vilket skulle betyda att kommande åren skulle kräva stora investeringar inom sektorn. Den största ökningen väntas inom petrokemi, vägtransporter och luftfart. OPEC förutser också en ökad efterfrågan på primärenergi, men att förnybara energikällor och naturgas kommer att stå för den största tillväxten inom energisektorn. Både WTI-oljan och Brentoljan steg med 1,7 procent, till 71,6 dollar respektive 74,5 dollar per fat klockan 23:00.

Även basmetallerna presterade starkt. Klockan 15:30 var dagens vinnare blev zink som steg med 3,6 procent, medan koppar ökade med 2,6 procent. Aluminium och bly klättrade med 2,9 procent respektive 1,9 procent. Tenn steg 1,6 procent och nickel ökade minst med 1,1 procent. Guldets prisrally fortsatte för sjunde dagen i rad. Den låga räntemiljön, med förväntningar på ytterligare räntesänkningar med 50 punkter före årsskiftet från Federal Reserve, gör guldet till en attraktiv investering. En återhämtning bland börshandlade fonder och fortsatta oroligheter i Mellanöstern bidrog också till guldets starka prisutveckling. Guldpriset ökade med 5,8 dollar till 2 634,2 dollar per uns.

Bland de amerikanska börsnoterade företagen ledde Nvidia teknologisektorn med en uppgång på 3,9 procent. Tesla och Apple följde samma spår och steg med 1,7 procent respektive 0,4 procent. Palantir backade med 2,8 procent och Costco föll 1,7 procent. De bolag som backade mest var betalningsjättarna Visa och Mastercard, som sjönk 5,4 procent respektive 1,9 procent. Detta efter att det amerikanska justitiedepartementet stämt Visa för att ha utnyttjat sin dominerande marknadsposition för att förhindra konkurrens, vilket ska ha gjort det möjligt att ta ut högre avgifter än i en mer konkurrensutsatt marknad. Justitiedepartementet hävdar att Visa därmed brutit mot landets konkurrenslagar.

Den amerikanska tioåriga statsobligationen sjönk med två punkter till 3,73 procent.

De asiatiska börserna inledde onsdagen med uppgångar. Kinas beslut om penningpolitiska lättnader och stimulans fortsätter att driva den positiva utvecklingen på den asiatiska marknaden, där kinesiska aktier rusar för andra dagen i rad. De nya besluten förväntas öka likviditeten, vilket i sin tur kan stödja både aktie- och bostadsmarknaden, med förhoppningar om att ökningen av likviditet sprider sig till resten av regionen genom leveranskedjor och råvaruhandel. Klockan 07:20 klättrade Shanghai kompositeindexet med 2,1 procent, medan Hang Seng steg 2,0 procent. Även japanska Nikkei 225 öppnade över nollan, med en uppgång på 0,3 procent.

Rapportfronten förblir lugn på onsdagen, men Millicom meddelade att två personer omedelbart lämnar styrelsen och att ersättare tillfälligt kommer att ta deras platser fram till nästa årsstämma.

På Stockholmsbörsen har nya riktkurser inkommit. Barclays sänker riktkursen för SKF till 241 kronor (244) och upprepar rekommendationen övervikt. Samtidigt höjer de riktkursen för Electrolux till 87 kronor (83) och upprepar undervikt. Hemnet får en höjd riktkurs till 418 kronor (412) av Carnegie, som upprepar behåll. Stifel inleder bevakning på Hexagon med rekommendationen köp och sätter en riktkurs på 130 kronor.

Bland onsdagens makrohändelser finns flera anmärkningsvärda punkter. Dagen inleddes i Asien, där Japans centralbank klockan 08:00 aviserade Japans årliga konsumentprisindex som landade på 1,8 procent. På hemmaplan blir det en viktig dag då svenska riksbanken klockan 10:30 kommer att avslöja sitt beslut om styrräntan, där en sänkning med 25 punkter förväntas. Vid lunchtid, klockan 13:00, kommer Frankrike att meddela mängden arbetssökande för augusti. Vidare, klockan 17:00, kommer Census Bureau att publicera försäljningssiffror för nybyggda hus i USA för augusti, och en halvtimme senare, klockan 17:30, kommer Energy Information Administration att presentera siffror över råoljelager.

placera.se i samarbete med:
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -