SBB vinnare på positiv Stockholmsbörs

Börs Stockholmsbörsen var upp något runt lunchtid på fredagen. Internationellt sett var Nvidias delårsrapport fortsatt i fokus. SBB lyfte i samband med ett insynsköp.

Vid klockan 12.15-tiden var OMXS30 upp 0,3 procent till 2.597. Aktier för totalt 4,4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute på kontinenten steg tyska DAX-indexet 0,2 procent, samtidigt som CAC 40 stärktes med 0,5 procent. I London noterades FTSE 100 upp 0,3 procent.

I det svenska indexets topp låg SBB som stärktes med 9 procent. Fastighetsbolagets finanschef Helena Lindahl köpte i torsdags SBB-aktier för drygt 1,5 miljoner kronor.

Svagare gick det för värmepumpsbolaget Nibe och mätteknikbolaget Hexagon som backade 0,4 procent vardera.

Telekombolaget Nokia tillbakavisade på torsdagskvällen medieuppgifterna om ett eventuellt förvärv av Nokia Mobile Networks-tillgångar, uppgifter som lyfte aktien på eftermiddagen. En eventuell försäljning av Nokias Mobile Networks-verksamhet till Samsung skulle sannolikt vara en värdeskapande affär för Nokia, anser investmentbanken Citi. Aktien var vid lunchtid ned 0,5 procent, strax under den nivå som nåddes efter torsdagens 5-procentiga uppställ.

Vidare adderade kredithanteringsbolaget Intrum 6,8 procent efter att ha fått klartecken från mer än två tredjedelar av obligationsinnehavarna för sin refinansierings- och rekapitaliseringstransaktion, vilket gör det möjligt att genomföra transaktionen.

Den amerikanska presidentkandidaten Donald Trump har lagt fram en policy kring IVF-behandlingar och fertilitetsbolaget Vitrolife lyfte 6,9 procent på nyheten.

Parallellt avancerade Mildef, som tillverkar taktisk it och stryktålig hårdvara för försvars- och säkerhetsindustrin, med 4,4 procent. Bolaget har höjt sitt ebita-marginalmål till 15 procent från det tidigare målet som var 10 procent.

Kontraktstillverkaren Note startar ett aktieåterköpsprogram för att justera bolagets kapitalstruktur. Aktien stärktes med 4,2 procent.

Bland dagens rapporterande bolag sjönk bostadsbyggaren Besqabs rörelseresultat med 19 procent till 33 miljoner kronor under det gångna kvartalet, trots stigande nettoomsättning. Antalet vinstavräknade bostäder under perioden ökade rejält, och likaså antalet sålda bostäder. Aktien steg 1,1 procent.

Samtidigt rusade Elon, som driver butikskedjor för hemelektronik och telekomprodukter, 18 procent i samband med att bolaget vänt till rörelsevinst i det andra kvartalet.

Zinzino, som är ett direktförsäljningsbolag inom kosttillskott och hudvård, hade intäkter på 507 miljoner kronor under andra kvartalet, en ökning med 24 procent från motsvarande kvartal i fjol. Ebitda-resultatet steg men marginalen sjönk. Aktien var upp 4,1 procent.

På analysfronten har HSBC höjt sin rekommendation för Volvo till köp. Riktkursen är satt till 340 kronor och aktien klättrade 0,9 procent till 272 kronor.

Fastighetsbolaget Catena adderade 1,8 procent efter att Handelsbanken höjt sin kortsiktiga rekommendation till köp.

I eftermiddag vänds blickarna mot amerikansk PCE-prisdata, som är den amerikanska centralbanken Federal Reserves favoritinflationsmått.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -