Teknik tyngde New York-börserna

USA New York-börserna stängde mestadels nedåt på måndagen, med tekniksektorn som främsta sänke. Särskilt svag var riskaptiten för de AI-hajpade chipbolagen, inför Nvidias rapport senare i veckan.

Vid börsstängning var breda S&P 500 ned 0,3 procent till 5.617, vilket var ungefär på samma nivå som vid Stockholmsbörsens stängning. Dow Jones industriindex stärktes samtidigt 0,2 procent till 41.241, medan Nasdaq Composite sjönk 0,9 procent till 17.726.

Merparten av huvudindexen förlorade därmed mark från breda uppgångar handelssessionen dessförinnan. Efter den senaste tidens oroande ekonomiska data hördes duvaktiga uttalanden under fredagens Fed-konferens i Jackson Hole. Nu spår marknaden mer eller mindre fullt ut att Fed sänker räntan vid stundande räntebesked.

Under måndagskvällen upprepade även Fed-chefen i San Francisco, Mary Daly, retoriken som flera Fed-toppar framförde under Jackson Hole – det är dags att anpassa policyn.

"Vi vill inte hamna i en situation där vi håller politiken mycket restriktiv in i en bromsande ekonomi. Kom ihåg att varje gång inflationen avtar blir politiken mer restriktiv. Det tror jag är ett recept för att strama åt och skada både arbetsmarknaden och tillväxten", sade hon.

Veckan som helhet präglas i övrigt av AI-infrastrukturens utbyggnads viktigaste bolag – Nvidia - och dess delårsrapport på onsdag. Chiputvecklarens aktie var ned 2,3 procent på måndagen, tillsammans med en rad andra aktörer på samma tema. Super Micro Computer, Broadcom, Micron, och AMD sjönk 3,2-8,3 procent.

Även sett till övriga techjättarna noterades mestadels nedgångar. Microsoft och Meta Platforms backade 0,8 respektive 1,3 procent samtidigt som Tesla var ned 3,2 procent. Alphabet och Apple stack ut med uppgångar på 0,3 respektive 0,2 procent.

Bland övriga bolag noterades nyheter kring det USA-noterade kinesiska e-handelsbolaget PDD Group, som äger nätshoppingplattformen Temu. Aktien rasade med 29 procent efter att bolaget släppt delårsrapport och avslöjat dystra försäljningsprognoser.

Ett annat bolag som sjönk tillbaka var flygplans- och rymdfarkosttillverkaren Boeing efter en prestigeförlust i rymden. Rymdfartsstyrelsen Nasa har meddelat att Spacex får i uppdrag att ta hem två astronauter som fastnat på internationella rymdstationen ISS till följd av att den Boeing-rymdfärja som transporterat dit dem gått sönder. Aktien var ned 0,6 procent.

Oljebolagen Chevron och Exxon var upp med drygt 0,6 och 2,1 procent sedan oljepriset tagit fart uppåt på måndagen. Libyens östra regering, den fraktion som rivaliserar med den FN-erkända regeringen i Tripoli, meddelade att all produktion och export av olja stoppas i regionen. Den amerikanska WTI-oljan var upp omkring 3,5 procent.

På räntemarknaden var den amerikanska tioåringen upp 1 punkt till 3,82 procent. Dollarn stärktes 0,5 procent mot den svenska kronan, till 10:21.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -