Börsen idag: Öppning uppåt väntas

Morgonrapport USA-börserna handlades positivt i fredags och Asien inleder veckans andra handelsdag med att handlas blandat under morgonen. Ledande terminer indikerar en öppning uppåt för OMXS30.

De amerikanska börserna avslutade förra veckans sista handelsdag svagt uppåt. Under fredagen presenterade presidentkandidaten, Kamala Harris, sin ekonomiska plan för landet utifall att hon vinner presidentvalet i november. Hon vill sänka skatten för de flesta amerikaner, förbjuda överprissättning på mat och erbjuda prisvärda bostäder. Harris presenterade ett förslag om att ge 25 000 dollar i stöd till förstagångsköpare på bostadsmarknaden. S&P 500 steg med 0,2 procent och Nasdaq Composite stärktes med lika mycket. Dow Jones industriindex handlades upp 0,2 procent.

Råvarorna handlades åt olika håll under fredagen. Oljepriset sjönk trots en rapport från råvaruhandelsbolaget Trafigura som estimerade att oljefartyg ökat sin förbrukning av olja med 500 000 fat per dag i år. Anledningen till den stora ökningen är på grund av att oljefartygen färdas längre sträckor då fartygen vill undvika att åka genom röda havet. Antalet aktiva oljeriggar i USA föll förra veckan från 485 till 483 stycken. WTI-oljan backade med 1,5 dollar till ett pris på 76,7 dollar per fat. Brentoljan minskade med 1,4 dollar till ett pris på 79,7 dollar per fat.

Bland basmetallerna noterades mestadels uppgångar. Nickel ökade mest och klättrade med 0,8 procent. Aluminium avancerade 0,5 procent samtidigt som koppar stärktes med 0,4 procent. Bly ökade med 0,3 procent. Tenn och zink retirerade med 0,3 respektive 0,5 procent var. Guldpriset steg med 43,8 dollar till ett pris på 2 499,6 dollar per uns.

Hos de enskilda bolagen på de amerikanska börserna var det rymdraketbolaget Rocket Lab som var fredagens stora vinnare. Aktien rusade med 12,5 procent efter att bolaget skickat två rymdfarkoster till Florida för uppskjutning. Raketerna ska till Mars. Fordonstillverkaren Ford steg med 0,5 procent trots att bolaget meddelat att de behövt återkalla 85 000 bilar av modellen Explorer för att motorn löper risk att börja brinna. Kreditkortsjätten Mastercard tappade 0,4 procent efter att bolaget meddelat att de tänker säga upp ungefär 3 procent av personalstyrkan som en del av en bolagsomstrukturering.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan klättrade 1 punkt till 3,91 procent.

De asiatiska börserna inleder måndagsmorgonen med att handlas åt olika håll. Klockan 07:30 noteras japanska Nikkei 225 ner 1,8 procent, Hang Seng handlas 0,8 procent högre och Shanghai kompositindex är upp 0,4 procent.

På hemmaplan har det kommit in nya riktkurser under morgonen. Morgan Stanley höjer riktkursen för Assa Abloy till 304 kronor (298) och upprepar jämvikt. Barclays höjer riktkursen för SCA till 115 kronor (110) och upprepar undervikt. SEB höjer riktkursen för Nibe till 49 kronor (47) och upprepar behåll.

Det är en väldigt lugn dag på makrofronten. Dagen inleds klockan 12:00 med att Arbetsförmedlingen släpper sin veckostatistik. Vid 16:00 presenterar USA sina ledande indikatorer. Dagen avslutas 23:00 med att Sydkorea släpper konsumentförtroende.

placera.se i samarbete med:

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -