Börsen stiger i linje med Europa

Börsen Stockholmsbörsen inledde onsdagshandeln uppåt och steg i likhet med de ledande Europabörserna. Före börsöppning kom inflationsstatistik från SCB.

Omkring klockan 9.40 hade OMXS30 stigit 0,8 procent till 2.494. Aktier för drygt 1 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute på de ledande Europabörserna var Frankfurts DAX-index upp 0,4 procent och i London stärktes FTSE 100 med 0,5 procent.

På makrofronten steg KPIF (KPI med fast ränta) med 0,1 procent i juli, jämfört med föregående månad enligt SCB, och steg 1,7 procent jämfört med samma månad föregående år.

Väntat enligt Infronts prognosenkät var en ökning med 0,1 procent jämfört med månaden före och en ökning med 1,6 procent jämfört med samma månad föregående år.

Vidare var KPIF-inflationen i juni 1,3 procent. Riksbankens prognos pekade mot en KPIF-inflation på 1,8 procent. Utfallet är knappast något som ändrar Riksbankens beslut om räntesänkning vid nästa möte.

I toppen av storbolagsindexet befann sig försvarsbolaget Saab och fastighetsbolaget SBB, med uppgångar om drygt 2 respektive 1,3 procent.

Bland dagens rapportbolag rasade Raketech 15 procent på sin rapport för det andra kvartalet. Affiliatebolaget redovisade ett justerat ebitda-resultat om 4,4 miljoner euro, mot 5,5 miljoner för samma period föregående år. Raketech sänkte sin guidning för helårets justerade ebitda-resultat.

Africa Energy var även ned på sin rapport för det andra kvartalet och backade 2,2 procent. Olje- och gasprospekteringsbolaget redovisade en nettoförlust om 47,8 miljoner dollar. I fjol redovisade Africa Energy en förlust på 1,3 miljoner dollar.

Gamingbolaget Enad Global 7 redovisade ett andra kvartal där huvudsiffrorna är i linje med de preliminära siffror som släpptes i slutet av juli. Aktien handlades ändå ned 3,9 procent.

Nordisk Bergteknik, som är verksamt inom berghantering och grundläggning, föll 6,9 procent efter att ha redovisat ett rörelseresultat om 46,8 miljoner kronor, mot 67,8 miljoner för samma period föregående år.

Kundanskaffningsbolaget Catena Media redovisade ett justerat ebitda-resultat och intäkter för det andra kvartalet som var i linje med de preliminära siffror som släpptes i juni. Aktien var oförändrad kring nollan.

På analysfronten har ABG Sundal Collier höjt sin rekommendation för Atlas Copco till köp från behåll. Riktkursen höjs till 205 kronor från 195 kronor. Atlas Copco stärktes 1,4 procent.

Nordea inleder bevakning av Fagerhult med rekommendation köp och riktkurs 76 kronor. Aktien steg 1,1 procent.

Kepler Cheuvreux sänkte sin riktkurs för Nibe till 60 kronor från 70 kronor. Nibe-aktien avancerade däremot 1,1 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -