Risken för en hårdlandning ökar

USA De amerikanska arbetsmarknadssiffrorna för juli var svagare än väntat. På marknaden fokuserar man nu på om det kan bli en hårdlandning för amerikansk ekonomi och om Federal Reserve därmed har hamnat på efterkälken.

Finansmarknaden har fått en tuff start på augusti när fokus skiftat från inflationen till konjunkturen. Börser världen över har rasat och räntorna har på de flesta håll fallit brant. Till oron har bidragit allt svagare tillväxtsignaler från bland annat Kina och Europa och nu kommer det även tveksamma konjunktursignaler från USA.

Inte minst manifesterat i att nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd stiger i en oväntat snabb takt och att även torsdagens amerikanska inköpschefsindex för industrin sjönk till låga 46,8. Betydligt under den 50-nivå som enligt tumregelns markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång.

Därför var det med viss bävan som investerare så fram mot fredagens den amerikanska arbetsmarknadsrapporten för juli.   

Sysselsättningen steg med 114 000 jämfört med väntade 175 000 samtidigt som junisiffran justerades ner från +206 000 till +179 000.

Arbetslösheten steg till 4,3 procent i juli och här var det väntat att arbetslöshetssiffran skulle ligga kvar på 4,1 procent. Det ska poängteras att arbetslöshetssiffran kommer från en hushållsundersökning medan sysselsättningssiffrorna baseras på företagsenkäter.

Löneökningstakten fortsätter dessutom att dämpas och den genomsnittliga timlönen steg med 3,6 procent i juli. Den lägsta ökningstakten sedan innan pandemin.

 

För bara några veckor sedan hade det här kanske varit goda nyheter när marknaden skulle börja ladda för kommande räntesänkningar. Nu fokuseras det istället på huruvida konjunkturavmattningen de facto går för fort och om Federal Reserve, som lämnade sin styrränta oförändrad i samband med onsdagens besked, hamnat på efterkälken när det gäller räntesänkningar (behind-the-curve). Och därmed riskerar att skapa en hårdlandning för amerikanska ekonomin istället för den mjuklandning som alla, inklusive banken själva, gått och hoppats på.

Nu ska visserligen siffrorna skärskådas i detalj men de initiala reaktionerna på finansmarknaden har i alla fall varit övervägande negativa. Att Fed ”borde” ha sänkt i veckan är nog en ganska allmän analys bland marknadsaktörerna.

Nu dröjer nästa Fed-besked ända till den 18 september och en sänkning med 50 punkter förefallet högst sannolik i samband med detta. I alla fall om turbulensen på finansmarknaden fortsätter och vi får ytterligare några svaga konjunktursignaler. Vi på Placera sätter dessutom en liten slant på att paniken redan börjar sprida sig bland ledamöterna i den räntesättande kommittén (FOMC) och lutar lite åt att det kan komma en räntesänkning redan innan dess. I alla fall lär de mjuka räntesignalerna från FOMC komma i en strid ström innan septembermötet.

Det kan tilläggas att det redan fördes en mindre diskussion om att sänka räntan redan vid det förra mötet.

Det återstår också att se om turbulensen kan komma att blåsa över redan i närtid men marknaden har av allt att döma blivit allt känsligare för negativa överraskningar.

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -