Nya skattereglerna från halvårsskiftet

Skatt Mer än halva året har passerat och det betyder nya lagar och regler för skattebetalarna.

Den kanske största förändringen är att taket för rotavdrag höjs tillfälligt från och med 1 juli. Skillnaden är även att det finns separata tak för rot och rut.

Under 2024 är taket för avdraget 75 000 kronor för rut och 75 000 för rot per person. Det betyder att man alltså kan få 150 000 kronor i avdrag sammanlagt, givet att man når upp till respektive tak.

Fram till och med 30 juni är taket dock fortfarande 50 000 kronor av rotavdraget och högst 75 000 kronor sammanlagt för rut och rot.

Det här gäller bara året ut och det finns alltså ganska många tusenlappar att spara på att lägga eventuella renoveringar och andra tjänster från och med juli och fram till årsskiftet.

Vissa nyblivna pensionärer kompenseras

Är du född 1957? Då kommer du få, eller så har du redan fått, en skattefri kompensation. Anledningen är att en skattesänkning uteblev när pensionsåldrarna höjdes. Kompensationen sker genom att grundavdraget höjs och beslutet från Skatteverket skickas med digital eller fysisk post.

Pengarna sätts automatiskt in på skattekontot och betalas ut till anmält konto för skatteåterbäring. Kompensationen kommer efter att du fått ditt slutskattebesked, vilket betyder att de allra flesta redan fått den.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -