Inflationen gav börsen bränsle

Makroveckan Lägre inflation än väntat satte rejäl fart på den svenska börsen i förra veckan. Nu vänds marknadsfokuset till efterdyningarna på attentatet mot Donald Trump och den strida strömmen av företagsrapporter. ECB-beskedet lär också röna visst intresse.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Det var muntra miner på den svenska börsen i förra veckan och Omxspi var upp med hela 3,4 procent. Uppåt, men i en lite mer dämpa takt, var det även i stora delar av den övriga börsvärlden. S&P500 steg med 0,9 procent och Stoxx600 med 1,4 procent.

Marknadsräntorna sjönk kraftigt på bägge sidor om Atlanten och den amerikanska tioårsräntan handlas nu kring 4,18 procent. I Sverige noterades stora nedgångar i både den korta och långa änden av räntekurvan.

Förklaringen bakom glada börser och lägre räntor är att inflationen i både Sverige och USA visade sig vara lägre än väntat när junisiffrorna publicerades. Det gällde framför allt i Sverige där KPIF landade på låga 1,3 procent. Så för svenskt vidkommande är det närmast säkert att räkna hem en räntesänkning den 20 augusti och på marknaden spekuleras det kring om det till och med kan bli ytterligare tre räntesänkningar efter detta i år.

I USA räknar man med en räntesänkning i september och ytterligare en räntesänkning efter detta. Sen finns det vissa spekulationer kring att det blir sammanlagt tre räntesänkningar innan årsskiftet.

Den här veckan tar rapportperioden rejält med fart och lär styra en hel del av börsrörelserna. Men innan man på marknaden börjar fokusera på rapporterna så ska förstås de finansiella efterverkningarna efter mordförsöket på Donald Trump skärskådas.

Sannolikheten för att Trump vinner höstens presidentval har skruvats upp ytterligare. En vinst för Trump väntas bland annat bidra till större budgetunderskott, skattesänkningar och högre tullar. Det gynnar förstås delar av företagen men har också negativa efterverkningar så högintressant att se hur marknaden utvecklas under de närmaste dagarna.

På makrofronten lär det annars bli mycket fokus på torsdagens penningpolitiska besked från ECB. Det väntas dock inga ränteförändringar och ECB-chefen Christine Lagarde väntas i huvudsak upprepa budskapen från det förra beskedet i samband med presskonferensen. Inkommande data styr ECB och man utlovar inga räntesänkningar i förtid. Så risk för att det blir ett ganska ointressant räntebesked även om ECB överraskat förr.

För USA:s del är tisdagens detaljhandelssiffra och onsdagens Beige book det kanske mest intressant medan det för svensk del är i det närmaste tvärtomt på lite tyngre makrosläpp.

Det kinesiska kommunistpartiet inleder sitt Tredje plenum så väntas ha stort fokus på ekonomiska reformer. Det ska förhoppningsvis kunna lyfta humöret på de kinesiska börserna.

Måndag

Mycket av marknadsdagen lär förstås handla om efterverkningarna av attentatet mot Donald Trump. Samtidigt inleder det kinesiska kommunistpartiet sitt tredje plenum som brukar ha stort fokus på ekonomiska frågor. Det sker samtidigt som den kinesiska återhämtningen tycks ha stött på patrull vilket bland annat syntes i nattens siffror över BNP för andra kvartalet l som kom in svagare än väntat på 4,7 procent.

Tisdag

Även den tyska återhämtningen har stött på lite patrull och ZEW-index över både nuläge och förväntningar väntas ha sjunkit i junimätningen. Amerikanska hushåll har uppvisat en förvånande pessimism i olika enkätundersökningar. Möjligen har det slagit mot detaljhandel i juni.

Onsdag

Förhoppningsvis följer det brittiska inflationssiffrorna för juni den internationella trenden och kommer in lite svagare än väntat. Vi får också uppdaterade siffor över inflationsutvecklingen i EMU-området och Federal Reserve publicerar sin regionala sammanställning av läget i amerikansk ekonomi. Ytterligare tecken på svagare sysselsättningsutveckling och dämpade löneökningar skulle sannolikt tas emot med viss lättnade på marknaden.

Torsdag

Om den brittiska inflationen blivit ett något mindre problem för Bank of England så är löneökningarna ett desto större bekymmer. Mest fokus lär ändå förstås hamna på ECB:s räntebesked. Banken väntas ligga still med räntorna och återupprepa budskapen från det förra penningpolitiska mötet. Så marknadsreaktionerna väntas bli måttliga men som alltid får man gardera sig för överraskningar.

Fredag

Japansk inflation har nu nått nivåer som borde föranleda en mindre räntehöjning från Bank of Japan i samband med nästa penningpolitiska besked den 30 juli.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -