Börsoptimism i början av rapportperioden

Makroveckan Marknadsräntorna har fortsatt upp men en bra start på rapportperioden bidrog med lite amerikansk börsoptimism. Rapporterna börjar nu dugga lite tätare. På makrofronten är ECB:s penningpolitiska besked och en förmodad räntesänkning huvudnumret.

Efter en lite trög inledning på oktober var det något bättre fart på börserna under veckan som gick. Den svenska börsen undantagen, som tappade 0,9 procent. S&P500 steg däremot med 1,1 procent och europeiska Stoxx600 med 0,7 procent. I Kina var det rejält ner men det kommer också efter en ordentlig börsrusning.

Marknadsräntorna har fortsatt upp nu när förväntningarna på kommande räntesänkningar skruvats ner. Inflationen i både Sverige och USA var något högre än väntat i september. Den amerikanska tioårsräntan ligger nu kring 4,10 procent.

Mot den räntebakgrunden kan börsuppgången i USA förefalla lite överraskande men en bra start på börsperioden, framför allt i banksektorn, har bidragit till stigande börsoptimism.

Oljepriset (Brent) var tidvis uppe och nosade på 80 dollar per fat under förra veckan men har nu fallit tillbaka något och handlas strax under 78 dollar. Men oron i Mellanöstern har stigit ytterligare i väntan på hur Israel ska agera mot Iran och vad som blir Irans eventuella motreaktion. Blir det attacker mot oljeindustrin lär det här bara vara början på oljeprisuppgången.

Vi noterar att den svenska kronan återigen går lite svagare till följd av svagare, generell riskaptit och en starkare dollar.  

Den här veckan tar rapportperioden ytterligare fart och lär styra mycket av marknadshumöret.

På makrofronten är det dessutom rätt tunt.

Huvudnumret är torsdagens penningpolitiska besked från ECB. Banken väntas sänka sina räntor med 25 punkter och ett annat utfall än detta skulle vara en stor överraskning. EMU-området är i stort behov att tillväxtstimulanser och inflationen är på nedgång så det vore högst välkommen med en större räntesänkning men det lär inte ske. Framför allt kanske mot bakgrund av att ECB, förutom att tassa försiktigt, egentligen inte flaggat tydligt för en räntesänkning på torsdag. Men en sänkning lär det ändå bli.

Andra makrohändelser som kan komma att påverka börshumöret är amerikanska detaljhandels- och industriproduktionssiffror. Dessa publiceras också på torsdag. Fredagens BNP-siffror från Kina kan också komma att ge börseffekter men då främst i Kina, och beroende på vad regeringen möjligen presenterar i form av finanspolitiska stimulanser inför eller efter dessa.

För svenskt vidkommande har vi bland annat de slutliga inflationssiffrorna för september att se fram emot. Risken är dock stor att de möts med en lite gäspning efter att vi redan fått de preliminära siffrorna. Men det kan finnas en del överraskningar i detaljerna. Så värt att hålla koll på ändå.       

Måndag

Relativt tomt på makroagendan. Men under helgen har den kinesiska ledningen presenterat en del åtgärder för att få fart på ekonomin. De åtgärderna nådde inte riktigt upp till marknadens förhoppningar.

Tisdag

De slutgiltiga inflationssiffrorna för september i Sverige. Detaljerna lär skärskådas men inte troligt att det får så stora marknadseffekter. Förväntningarna på Riksbankens räntesänkningar har redan skruvats ner en bit. Riksbankschefen Erik Thedéen håller dessutom ett anförande inför finansutskottet och möjligen kan han (som ränteduva?) komma med signaler som överraskar marknaden. Industriproduktionen i EMU-området väntas ha stigit i augusti. Mycket beroende på en överraskande stark utveckling i Tyskland.

Onsdag

Brittiska inflationssiffror. En fortsatt trög nedgång för kärninflationen är besvärande för Bank of England.

Torsdag

Mycket av marknadens fokus hamnar förstås på ECB:s penningpolitiska besked. Väntat är att ECB sänker räntan med 25 punkter. En större räntesänkning skulle vara överraskande sett till att ECB inte varit tydliga med att annonsera någon räntesänkning överhuvudtaget. Håll också koll på amerikanska siffror över detaljhandel och industriproduktion. Viktigt att USA håller upp farten. Främst hushållen.

Fredag

BNP-siffror från Kina. Tillväxten väntas fortsatt ligga under regeringens mål på 5 procents tillväxt och skulle inte förvåna om de presenterar fler finanspolitiska satsningar inför eller strax efter att BNP-siffrorna publicerats. Svensk arbetslöshet väntas ha tickat uppåt i september.

Makroveckan i urval

Måndag

17.00 USA NY Fed inflationsförväntningar 1 års sikt september i.u (3,0%)

Tisdag

08.00 Sverige inflation KPI september årstakt 1,6% (1,9%)

08.00 Sverige inflation KPIF september årstakt 1,1% (1,2%)

08.00 Sverige KPIF exklusive energi september årstakt 2,0% (2,2%)

09.05 Sverige riksbankschefen Erik Thedéen håller tal

11.00 Tyskland ZEW-index nuläge oktober -84,0 (-84,5)

11.00 Tyskland ZEW-index förväntningar oktober 10,0 (3,6)

11.00 EMU industriproduktion augusti m/m 1,8% (-0,3%)

14.30 USA Empire index oktober 1,0 (11,5)

Onsdag

08.00 Storbritannien inflation september årstakt 1,9% (2,2%)

08.00 Storbritannien kärninflation september årstakt 3,4% (3,6%)

Torsdag

01.50 Japan export september årstakt 0,7% (5,5%)

14.15 EMU ECB räntebesked inlåningsräntan 3,25% (3,50%)

14.30 USA detaljhandel september m/m 0,2% (0,1%)

14.30 USA nyanmälda arbetslösa veckodata i.u (258k)

14.30 USA Philadelphia Fed index oktober 3,4 (1,7)

15.15 USA industriproduktion september m/m -0,1% (0,8%)

16.00 USA NAHB husmarknadsindex oktober 43,0 (41,0)

Fredag

01.50 Japan inflation september årstakt 2,5% (3,0%)

04.00 Kina BNP 3:e kvartalet årstakt 4,6% (4,7%)

04.00 Kina industriproduktion september årstakt 4,6% (4,5%)

04.00 Kina detaljhandel september årstakt 2,5% (2,1%)

08.00 Sverige arbetslöshet september 8,4% (8,3%)

08.00 Storbritannien detaljhandel september m/m -0,4% (1,0%)

14.30 USA bostadsbyggande september m/m -0,5% (9,6%)

14.30 USA beviljade bygglov september m/m -0,7% (4,6%)

Siffror inom parentes anger föregående utfall

 

i.u = ingen uppgift

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -