Riksbanken lämnar årets sista räntebesked på torsdag förmiddag. En sänkning på 25 räntepunkter, till 2,50%, är väntad och markerar slutspurten på räntesänkningscykeln som varat sedan maj i år. Det menar Helena Bornevall, makroekonom på Handelsbanken.
Foto: Handelsbanken
"Det kommer inte som en överraskning för varken oss, hushållen, företagen eller investerarna."
I sin senaste konjunkturprognos från september skriver Handelsbanken: "Vi räknar med att Riksbanken sänker styrräntan vid varje möte under hösten, och fortsätter ner till 2,25% i slutet av 2025."
I realiteten innebär det att riksbanken har en 25-punkterssänkning både i december och januari - för att sedan lämna räntan oförändrad i mars.
Men det kräver att hushållens konsumtion kommer igång och konjunkturen på allvar återhämtar sig under början av 2025.
"Och då (mars 2025, reds.anm) kommer Riksbanken behöva ha sett mer positiva signaler för att vår prognos sen ska hålla. Vi räknar inte med några fler sänkningar efter det, utan att den nivån ska räcka för att hushållens konsumtion ska komma igång och vi ska se en konjunkturåterhämtning", säger Helena Bornevall.
Bornevall tar kommande skattesänkningar, sjunkande boräntor och ökande reallöner som exempel på ljusningar inom konjunkturen.
Lagg i arbetsmarknaden
Arbetslöshetssiffrorna för november kom in något svagare än väntat. Säsongsrensade och utjämnade data visar ett arbetskraftstal på 75% “vilket är en minskning jämfört med närliggande månader”, enligt SCB.
Helena Bornevall menar dock att man ska ta höjd för ett visst "lagg" på arbetsmarknaden.
"Det finns en eftersläpning mellan att man sänker räntan och att det får effekt på arbetsmarknaden, som i sig är ganska sencyklisk. Men där tittar man ännu mer på anställningsplaner och den typen av lite mer framåtblickande indikatorer."
"Kronan är kraftigt undervärderad"
Den svenska kronan har försvagats det senaste året, med en extra nedgång efter Donald Trumps valseger i november. I skrivande stund ligger kronan på 10,95 mot dollarn. Men Handelsbanken anser att kronan är undervärderad, och kommer att "stärkas när styrräntor sänks i omvärlden och en mjuklandning övertygar", heter det i konjunkturprognosen.
"Vi tror att den fortfarande är kraftigt undervärderad och ska stärkas på sikt", säger Bornevall.
Även om Handelsbanken anser att kronan "strukturellt" kommer att stärkas, är det nu längre bort på horisonten än vad banken först trodde. Det handlar främst om kronans försvagning mot dollarn, och det styrs till stor del av ränteskillnaderna, menar Bornevall.
"Där har vi sett framför oss att Fed kommer sänka räntan relativt mer än vad Riksbanken kommer göra. Men nu håller marknaden på att prisa bort det där lite grann. Amerikansk ekonomi är ganska stark och man befarar ju lite
inflationsimpulser från tullhöjningar och även andra policyåtgärder", säger Bornevall och tillägger att en sjunkande riskaptit vid osäkrna geopolitiska lägen ofta drabbar små valutor, så som svenska kronan.
"Vi har ingen kraftig förstärkning i vår prognos i närtid, men strukturellt tror vi ändå att kronan kommer stärkas."