Roslund: "Ingen markerad förbättring"

Intervju Placera har träffat verkstadsanalytikern Anders Roslund för att höra hans tankar kring kommande verkstadsrapporter, riskerna kommande halvåret och vilka bolag som är hans favoriter i sektorn.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Anders Roslund

För nästan två år sedan träffade Placera Anders Roslund, verkstadsanalytiker på Pareto. Favoriterna var då ABB och Munters, två aktier som sedan dess presterat långt bättre än index. Alfa Laval, Atlas Copco, Sandvik och Epiroc lyftes också fram som bra val för investerare i sektorn.

Gemensamt för bolagen är en investeringsinriktning och hur de gynnas av det han benämner som supercykeln – en kraftigt ökad investeringstakt inom elektrifiering, industriautomation och energiomställning. Och han konstaterar nu att det är mer av samma som gäller.

"Jag tror att andra kvartalet blir lika svagt som årets första. Tydligast är väl SKF som i första kvartalet rapporterade en negativ organisk tillväxt på 7 procent. De har guidat för minus 5 procent i kommande kvartal. Jag tror i stället att det blir mer likt första kvartalet, alltså ingen markerad förbättring. Att botten är nådd är självklart positivt. Men om återhämtningen tar längre tid än börsen förväntat sig är det självklart negativt för aktiekurserna."

"Jag har svårt att se hur bolagen redan nu tydligt vågar säga att vändningen är här. Juli är ingen viktig månad utan i stället blir september en viktig indikator för resten av året. Hittills i år har börsen varit väldigt förlåtande, vilket förklaras av sjunkande räntor och tecken på en stabil konjunktur. Med tanke på de starka siffrorna från USA finns det däremot risk för att räntorna inte sjunker i den takt marknaden tidigare förväntat sig."

Och andra halvåret?

"Andra halvåret kanske inte blir lika starkt som många tidigare trott. Det är inget fel på verkligheten, utan snarare förväntningarna. Och sättningen vi sett i verkstadssektorn senaste veckorna förklaras sannolikt av det. Det är första gången på länge som verkstad går sämre än börsen som helhet. Det börjar sätta sig i kurserna."

Trots en risk att förväntningarna inför andra halvåret är för högt ställda ser Anders Roslund fortfarande potential i flera aktier. Den koncentrerade investeringsscykeln som pågått i några år förväntar han sig fortsätter. Och än idag benämner han de kraftigt ökade investeringarna inom elektrifiering, industriautomation och energioomställningen för supercykeln.

"Jag kallar det fortfarande för supercykeln och de bolagen som gynnas av den cykeln gillar jag fortfarande. Det är ABB, Alfa Laval och Atlas. Jag har köp på både ABB och Alfa. Investeringscykeln är väldigt koncentrerad mot elektrifiering och energieffektivitet. De andra bolagen följer den vanliga industrikonjunkturen som är fortsatt relativt svag."

"Det är klart att potentialen inte är samma som förra året. Vi ser att investeringar inom elektrifiering och energieffektivitet ökar kraftigt likt tidigare år. Det räcker att titta i kursutvecklingen i ABB. Och det är därför jag fortfarande gillar ABB. De har en prognos om att växa 5 procent i år och jag tror det borde bli bättre än så. Marknaden har sett det här vi pratar om. Men jag tror fortfarande att prognoserna ska upp", säger Anders Roslund.

Det råder delade meningar bland analytikerkåren vad gäller Munters. Aktien, som stigit kraftigt under flera år, har nu tappat nästan 15 procent på tio dagar. Anders Roslund är tydlig, bolaget har redan bevisat vilka marginaler de kan leverera inom datacenters och senaste dagarnas nedgång i aktien har skapat köpläge.

"Munters handlades tidigare runt 240 kronor och handlas nu i stället runt 200. Vissa tror inte att de får fler stora ordrar. Jag tror däremot att de får det och går mer på bolagets linje om en tillväxt på 14 procent per år, inklusive förvärv. Jag tror att det är ett bra läge att köpa aktien nu när den fallit."

"De har redan bevisat vad de kan leverera för marginalerna inom datacenter. De har gått från en försäljning på 700 miljoner kronor till 3,4 miljarder förra året, dessutom med förbättrade marginaler. Det är nu tillväxten är avgörande för framtiden och upp till bevis gällande fler ordrar inom datacenter."

Bolagen med ett högre inslag av konjukturberoende värderas nu lägre än tidigare och betydligt lägre än bolagen med investeringinsriktning. Det, menar Anders Roslund, skapar intressanta investeringsmöjligheter i den mer mogna delen av verkstadsindustrin.

"Kommer en mer cyklisk uppgång blir i stället mogen verkstad med SKF, Sandvik, Volvo, Traton och Autoliv vinnare. De värderas dessutom lågt och väsentligt lägre än exempelvis Atlas och ABB. Framför allt har underleverantörerna inom bilindustrin haft det tufft. Senaste diskussionerna kring tullar skapar såklart en oro, men vi tror inte att det påverkar slutefterfrågan, vilket är det viktiga över tid."

Och bolagen med inrikting mot gruvindustrin?

"Det är ingen riktig fart i gruvan, vilket är något förvånande faktiskt. Epiroc och Sandvik har gått lite sämre. Epiroc är majoriteten gruvinvesteringar och Sandvik är cirka hälften industriproduktion och hälften gruvinvesteringar. De bolag jag pratat med nu inom sektorn säger att det är likt tidigare, inte dåligt, men ännu inget riktigt uppsving."

Att kronan stärkts senaste månaden är ingenting Anders Roslund bryr sig om och i stället menar han att verkstadsbolagen lika gärna kan rapportera i euro.

"Det har gått i olika riktningar över tid. Verkstad är inte särskilt beroende av den effekten längre, det är mer ett till ett. Tidigare fick det betydligt mer genomslag i vinsterna. Det finns inte mycket produktion kvar i Sverige. Alla verkstadsbolagen skulle kunna redovisa i euro – då hade du inte frågat och vi hade kunnat slippa dessa diskussioner. De flesta investerare kan det här och lägger inte för stor vikt vid det. Det ändrar inte mitt scenario."

Daniel McPhee

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -