Säsongsmönster kan fälla drömscenariot

Vår marknadssyn En svalare börsutveckling i april och en börsperiod som inte direkt brukar rosa marknaden gör oss lite försiktigare inställda till börsen. Men det finns dock ett litet drömscenario som ligger där och väntar på att förverkligas.

Den andhämtningspaus på börsen som vi räknade med i vår förra marknadssyn har i stort sett realiseras även om börsnedgången i USA kanske blev något större än väntat. S&P500 backade med 4,1 procent i april.

Det kan samtidigt noteras att den svenska börsen (Omxspi) faktiskt mäktade med en uppgång på 0,2 procent, men vi sätter även den uppgången på andhämtningskontot. Samtidigt kan noteras att återhämtningen för den kinesiska börsen tog ordentlig fart i april. Så det är förstås inte alla börser som tagit paus.   

Efter tjurrusningen på de flesta av världens börser allt sedan slutat av oktober i fjol var det väl egentligen inte någon vild gissning att det framöver kunde bli lite svalare på marknaden. Även om det förstås alltid är svårt att sia om tidpunkten. Den här gången hade vi lite tur med våra förutsägelser.

Det stora negativa som skett under april är att marknaden skruvat ned sina förväntningar på kommande räntesänkningar ytterligare och att det även bidragit till att de långa marknadsräntorna dragit iväg. Rapportperioden har annars varit hygglig på bägge sidor Atlanten, men även om de flesta teknikjättar presenterade rekordvinster i det första kvartalet så var samtidigt förväntningarna skyhöga. Så ett nytt teknikrally har, i alla fall till stora delar, uteblivit.

Nu väntar en ny spännande börsmånad och det är väl inte otroligt att mantrat ”sell in May and stay away” kommer att höras på en del håll. Det stora skälet till detta torde vara att rapportperioden nu lider mot sitt slut och att Federal Reserve spelat ut sitt senaste räntekort och bekräftat att en första räntesänkning ser ut att dröja till en bra bit in på hösten. Så en riktigt tydlig trigger för en ny börsuppgång tycks saknas. I alla fall i det korta perspektivet.

Om vi bortser från ett mycket osäkert geopolitiskt läge så tycks det dessbättre också saknas en tydlig trigger för en börsnedgång.  

Vi räknar annars med att makrosiffrorna och makronyheterna som rullas ut under månaden kommer att ha stor bäring på börsutvecklingen i maj.

När det gäller vad man ska tro om Federal Reserve så är det framför allt inflations- och arbetsmarknadssiffrorna som kommer att vara i fokus. Det krävs nog ändå en hel del i form av positiva överraskningar för att snabba räntesänkningar åter ska komma upp på agendan. Och här är det heller inte läge att hoppas på för mycket eftersom, framför allt, svaga arbetsmarknadssignaler samtidigt signalerar att ekonomin är på väg att försvagas.

 

Det mesta tyder dock på att amerikansk ekonomi fortsätter att utvecklas i hygglig takt och det borde vara en krockkudde mot större nedgångar och möjligen också en faktor som skulle kunna driva börsen mot nya höjder.

I EMU-området och Sverige, liksom delvis i Storbritannien, är det betydligt mer givet att räntesänkningar numera står allra högst på agendan. Att Riksbanken sänker den 8 maj tar vi mer eller mindre för givet, liksom de flesta andra på marknaden, och det kan förstås ge den svenska börsen lite extra skjuts. Framför allt om Riksbanken flaggar för att det kommer fler räntesänkningar framöver. Något som kanske framför allt skulle gynna de svenska hushållen och spä på den optimism som så smått börjat spira bland dessa.  

ECB:s räntebesked dröjer visserligen till inledningen av juni, men även här tycks det ganska klart med att det blir en räntesänkning. Något som förstås också kan lätta på trycket för både hushåll och företag.

Tillväxtekonomierna pressas visserligen av stark dollar och höga räntor, men även här syns ljusningar på en del håll samtidigt som hoppet om en mer tydlig återhämtning i Kina består.

Så konjunkturmässigt ser det lite bättre ut även om det stora lyftet, om det nu kommer, till största delen fortfarande lyser med sin frånvaro. Stigande råvarupriser skvallrar dock om en viss optimism på marknaden.  

Sen finns det förstås även lite varningstecken kring hur den globala ekonomin kommer att utvecklas framöver. Som det ser ut just nu är det tjänstesektorn som drar i princip hela tillväxtlasset medan industrisektorn fortsätter att utvecklas trögt. Därmed är det fortfarande ett betydande ben i den globala återhämtningen som saknas och råvarurallyt som inletts blir också lite svårt att förklara. För investeringsviljan tycks inte vara den bästa.

Den svenska industrin är ett av ett fåtal undantag där vi mer tydligt kan se en ökad tillförsikt bland företagen. Inköpschefsindexet för industrin steg med, visserligen liten, men tydlig marginal över det magiska 50-strecket i aprilmätningen. Lite extra skjuts lär ha kommit från den svaga kronan.  

Kortsiktigt är vi fortsatt lite mer försiktigt inställda till börsen. Framför allt av skälet att det ser ut att saknas en ordentlig trigger för ett börslyft, men där dämpad amerikansk inflation är en liten joker i leken. Vi tror heller inte på något större bakslag och därmed tror vi också att det här blir en månad där aktievalen får större betydelse än de strategiska valen.  

Men lite mer långsiktigt finns det fortfarande ett drömscenario som ligger och puttrar under ytan. Stabil amerikansk konjunktur, återhämtningen i Europa, lägre inflation och, för en gångs skull, lite positiva geopolitiska överraskningar skulle sannolikt spä på riskviljan på nytt. Törs marknaden ta höjd för detta?

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -