Det var rejäla glädjerusningar på de flesta av världens börser under förra veckan. Den svenska börsen var upp med lite drygt 4 procent medan S&P500 steg med 2,6 procent. Lite lugnare var det i Europa i stort och uppgången för Stoxx600 stannade vid lite knappt 1 procent.
Att marknadshumöret lyft ytterligare förklaras främst av att Federal Reserve kom med mjuka besked i samband med förra veckans penningpolitiska besked. De, mer eller mindre, bekräftade marknadens bild av att räntesänkningar nu hägrar redan relativt tidigt under 2024. ECB var lite mer återhållsamma i samband med sitt besked men även här väntas räntesänkningar redan under våren 2024.
Den svenska inflationen dämpades också mer än väntat när novembersiffrorna publicerades, vilket fick till följd att man även här räknar med räntesänkningar under 2024.
På marknaden prissätts nu sänkningar på runt 150 punkter från Riksbanken, Federal Reserve och ECB under 2024.
Det är egentligen bara Norges bank som går mot strömmen då de överraskande höjde räntan med 25 punkter i samband med förra veckans besked. Något som fått den norska kronan att återta lite förlorad mark.
Viktigt för marknadshumöret var dessutom att de långa marknadsräntorna fortsatt ner. Den amerikanska tioårsräntan sjönk med 30 räntepunkter till 3,91 procent.
Nu görs försök från centralbankshåll att stävja de närmast skenande ränteförväntningarna. Det talar för att det kan bli en lite lugnare vecka på finansmarknaden.
Vi ser särskilt fram mot det tal som riksbankschefen Erik Thedéen ska hålla på onsdag. Frågan är främst hur hårt han kommer att gå emot ränteförväntningarna på marknaden. Vi tror i alla fall inte att han kommer att bekräfta marknadens syn. Samma dag släpper också Konjunkturinstitutet en färsk prognos och det blir intressant att se om de tagit fasta på det omslag som skett på räntemarknaden.
Fredagens amerikanska inflationssiffra (PCE-defaltorn) blir också viktig för ränteförväntningar och marknadshumör.
I övrigt kan konstateras att det ser fortsatt bistert ut kring konjunkturen i EMU-området. De preliminära inköpschefsindexen för december som publicerades i fredags låg fortsatt farligt nära gränsen för recession. Måndagens tyska IFO-index blir en viktig värdemätare på tillstånden i EMU-områdets viktigaste ekonomi. Dessutom kommer siffror över hushållshumöret på onsdag.
Håll också koll på onsdagens brittiska inflationssiffror då Bank of England var lite åt det tuffare hållet i samband med deras räntebesked i förra veckan.
På centralbankssidan kommer Bank of Japan med ett nytt besked i veckan som kommer. Här väntar vi på signaler att de ska överge minusräntan men det lutar åt att det sker först någon gång under nästa år.
Måndag
Veckan inleds med det tyska IFO-indexet som mäter humöret i tyskt näringsliv. Det väntas vara fortsatt deppiga tongångar och risken för recession fortsätter att hänga över tysk ekonomi.
Tisdag
Definitiva inflationssiffror för EMU-området. Det är endast om de överraskar som de kommer att påverka marknadshumöret i någon större omfattning. Bostadsbyggandet i USA väntas ha dämpats något men det finns ett visst tryck uppåt då förstagångsköpare har svårt att komma in på andrahandsmarknaden. Folk väljer helt enkelt av bo kvar då deras bostadsräntor skulle stiga kraftigt vid byte av bostad.
Onsdag
Brittisk inflation ligger skyhögt över centralbankens mål så inte så underligt att banken försöker dämpa förväntningarna på kommande räntesänkningar. Inte minst eftersom löneökningarna är fortsatt höga. Konjunkturinstitutet släpper årets sista prognos men mest nyfikna är vi på det tal som riksbankschefen håller. Förväntningarna på sänkta räntor har skenat under senare tid och det skulle inte förvåna om Thedéen kommer att försöka dämpa dem en aning.
Torsdag
Årets sista konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet. Risken är att det är fortsatt deppiga siffror men förhoppningsvis kan hushållen ha blivit lite piggare medan industrin fortsätter att presentera hyggliga siffror. Sammantaget lär det ändå peka mot en svag ekonomisk utveckling i slutet av 2023.
Fredag
Efter en uppgång i oktober är risken stor att svensk detaljhandel utvecklades svag i november när hushållen laddar inför julhandeln. Från USA kommer viktiga PCE-siffror över prisutvecklingen. Federal Reserves viktigaste inflationsmått och förhoppningen är att den nedåtgående trenden fortsätter. Inte minst viktigt för att hålla marknadens räntedrömmar levande.