Kortet som gör resan billigare

Privatekonomi Skyhöga avgifter kan drabba dig när du tar ut pengar eller handlar med ditt kort utomlands. Men prisskillnaden mellan korten på marknaden är stor. Det visar Placeras genomgång.

Att använda ett betal- eller kreditkort utomlands kan bli riktigt dyrt om det har höga uttagsavgifter och valutapåslag.

De flesta kreditkorten har ett valutapåslag på inköpen som sker med kortet utomlands. Avgiften varier mellan 1 - 2 procent, men det förekommer ännu högre avgifter på vissa kort.

Valutapåslag är en avgift som betalas till kreditföretaget vid varje köp. Den som handlar med kortet för 10 000 kronor utomlands får med andra ord betala 200 kronor i avgifter om valutapåslaget är 2 procent.

Har kortet dessutom har en uttagsavgift får du betala en viss procent av beloppet när du gör ett uttag i en automat utomlands.

Ett av de dyraste korten, American Express, tar exempelvis 4 procent i uttagsavgift. Gör du ett uttag på 5 000 kronor dras alltså 200 kronor i avgift. Dessutom har kortet 2 procent i växlingsavgift och en årsavgift på mellan 420 – 6 000 kronor, beroende på färg på American Express-kortet.

Som tur är finns det betydligt billigare alternativ, det finns kort som saknar både uttagsavgifter och valutapåslag.

Många av korten med höga avgifter har förvisso extra förmånliga reseförsäkringar, rabattsystem och bonusar som Placera skrivit om tidigare. Därför kan vara en god idé att ha två kort. Ett som är förmånligt under semesterresan och ett som är förmånligt inför.  

När du väljer kortet som du avser använda för köp och uttag under resan behöver du titta på kombinationen uttagsavgift, årsavgift och valutapåslag. Sedan är det bra att ha i åtanke att priset kan skilja sig åt beroende på om du använder kortet för uttag inom EU eller utanför.

Om du är ute och reser ofta, både inom EU och utanför, kan det vara värt att välja ett kort med låga eller inga uttags- och valutakurser även om det finns en årsavgift.

Enligt Placera är Coop Mer en klar vinnare för den som är en riktig globetrotter. Kortet har varken uttagsavgift eller valutapåslag när du betalar med kortet eller tar ut kontanter utomlands. Årsavgiften är dock hög och ligger på 348 kronor, men reser du mycket tjänar du in de pengarna ganska snabbt.

Viktigt att tänka på är att sätta in pengar på Coop-kortet i förväg så att uttagen inte belastar den inbyggda krediten, annars får du betala ränta på pengarna du tar ut från dag ett. Samma tips gäller för flera kort.

 

Beakta också uttagsbegränsningarna som de flesta kortutgivarna har på sina kort. Coop tillåter exempelvis max tre uttag per dag om max 5 000 kronor per transaktion, totalt 15 000 kronor per dag, och max 25 000 kronor per vecka.

I vår jämförelse kan vi inte hitta något annat kort på marknaden som saknar både uttagsavgift och växlingsavgift.

Tidigare hade Santanter ett kort helt utan avgifter, men det finns inte längre kvar för nyteckning, därför har vi inte med det i vår jämförelse. 

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Vill du ha koll på vad som händer inom privatekonomi. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -