Fortsatt återhämtning i Indien

Världen Med stöd från bland annat ett lägre oljepris, positiva policyåtgärder och ett minskat underskott i bytesbalansen är den indiska ekonomin på väg tillbaka.

Det finns dock utmaningar i form av höga inflationsförväntningar och stora budgetunderskott som gör det svårt att stötta ekonomin genom att öka efterfrågan.

Det skriver Internationella valutafonden, IMF, efter en artikel IV-konsultation med Indien.

Kollapsen i oljepriset sedan slutet av 2014 har både ökat den ekonomiska aktiviteten i Indien, gett ytterligare förbättringar i budgetunderskott och bytesbalansunderskott samt hjälpt till att få ned inflationen.

BNP-tillväxten väntas växla upp till 7,5 procent budgetåret 2016/2017 (som löper från april till mars) från 7,3 procent under budgetåret 2015/2016.

Stöd kommer främst från den inhemska efterfrågan, men med ett förbättrat sentiment och ökad aktivitet i industrin väntas en ökning av de privata investeringarna hjälpa till att bredda återhämtningen. Även ökade offentliga investeringar ger stöd.

IMF konstaterar att Indiens centralbank RBI lyckats med sitt mål att få ned inflationen under 6 procent och bedömer att de bör kunna nå sitt inflationsmål runt 5 procent i mars 2017.

Även om riskbalansen förbättrats ligger dock riskerna för Indiens ekonomi fortsatt på nedsidan. Risker kommer bland annat från den ökade volatiliteten på finansmarknaderna. Inhemska risker är bland annat svagheter i företagens balansräkningar och bankernas kreditkvalitet, liksom möjliga bakslag i reformprocessen.

IMF välkomnar Indiens åtgärder för att öka de offentliga infrastrukturinvesteringarna, förbättra subventionssystemet liksom att skapa större flexibilitet på arbetsmarknaden och produktmarknaderna.

Volatiliteten på finansmarknaderna, risken för en försvagning av exporten och problem med balansräkningarna hos företag och banker kan tynga tillväxtutsikterna. Stora budgetunderskott och uppåtrisker mot inflationen begränsar samtidigt utrymmet för konjunkturstödjande åtgärder.

Mot bakgrund av detta understryker IMF behovet av fortsatt vaksamhet, tillväxtvänlig finanspolitisk konsolidering och fortsatt reformarbete. Att ta itu med flaskhalsar på utbudssidan och ytterligare förbättra företagsklimatet måste fortsatt vara prioriterat.

Centralbanken RBI uppmanas fortsätta att bedriva en penningpolitik som siktar på att få ned inflationen till målet på medellång sikt, med stöd från tydlig kommunikation, fortsatt finanspolitisk konsolidering och åtgärder för att öka utbudet av livsmedel. RBI uppmanas samtidigt att vara redo att strama åt penningpolitiken vid behov.

Vad gäller finanspolitiken vill IMF se trovärdiga åtgärder för att nå underskottsmålen på medellång sikt och öka utrymmet för att kunna prioritera investeringar och social välfärd. Avgörande blir att ytterligare reformera subventionerna av livsmedel och gödningsmedel, en väldesignad skatt på varor och tjänster liksom förbättrad administration.

Vidare uppmanar IMF till utbudsreformer i särskilt jordbruket och energisektorn liksom till åtgärder för att öka sysselsättningen i den formella sektorn, uppmuntra kvinnligt arbetskraftsdeltagande och generellt öka flexibiliteten på arbetsmarknaden.

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -