Fyra förlorade år med Faxander

När uppgiften att Olof Faxander fått sparken nu är bekräftad är det på inget sätt förvånande utan snarare en logisk förändring efter det maktskifte som skett i huvudägaren Industrivärden.

placera-olof_faxander_sandvik.jpg

10 augusti, 2015

Olof Faxander kom närmast från sfärens stålbolag SSAB innan han tog över Sandvik. Den allmänna bilden är att han  står såväl Industrivärdens förre ordförande och vd, Sverker Martin-Löf och Anders Nyrén, mycket nära.

För nära. Bägge dessa manövrerades ut i våras av Handelsbanken och Fredrik Lundberg.

Men redan från början blev hans karriär på Sandvik fläckad av bråk. Det gamla bruksföretaget med sin själ och sitt hjärta i Sandviken hade en självbild som rimmade illa med att låta sig styras av direktörer från Stockholm.

När Olof Faxander kort efter sitt tillträde flyttade företagets huvudkontor från bruksorten, där det huserat i ett och ett halvt sekel, till Stockholm blev den interna kritiken både hård och offentlig. Även gamla chefer valde att ventilera sitt missnöje över beslutet.

Även om platsen för huvudkontoret betyder mindre för många storägare har även de haft skäl att vara missnöjda. Kursutvecklingen i Sandvik har varit en tämligen dyster historia under Faxanders ledning.

Sandvik var länge den klarast lysande stjärnan i verkstadssektorn med hög lönsamhet. Men sedan millennieskiftet har bolaget halkat efter konkurrenterna och när finanskrisen kom blödde företaget ymnigt. Den stora balansräkningen fungerade illa i en föränderlig värld där efterfrågan kom och gick som den ville.

Ett halvår efter sitt tillträde presenterade Olof Faxander en offensiv strategi för att få fart på tillväxten och höja lönsamheten. Satsningar på koncernens främsta kompetensområden och renodling var medicinen mot underprestationen.

Flytten av huvudkontoret ingick i förändringsarbetet men i dagsläget tycks det som att just huvudkontorets plats är det enda som verkligen förändrades. Bolagets underprestation kvarstår.

placera-Sandvik 100815.jpg
I fjol levererade Sandvik en rörelsemarginal på 11,4 procent, vilket kan jämföras med 18,2 procent för närmaste branschkollegan Atlas Copco. Baserat på analytikernas förväntningar, enligt SME Direkt, väntas Sandviks marginal stiga till 14,3 procent år 2017. Det är fortfarande långt under Atlas Copcos nivåer på över 20 procent.  

Från tillträdet i februari 2011 till och med fredagens stängningskurs har Sandviks aktie fallit 29 procent, utdelningar oräknade. Under samma period har Atlas Copco stigit 50 procent. Börsens storbolagsindex OMXS30 har stigit 40 procent.

Slutligen kan man lägga till den pikanta detaljen att han upprepade gånger tagit med sig sin fru på de beryktade resorna i det privatplan som Sandvik är delägare i.

Det var visserligen bara när SCA bjöd, och inte i strid med företagets policy, men resorna visade med eftertryck hur nära lierad han var med Sverker Martin-Löf och Anders Nyrén.

Och lika bra som det var att vara polare med dem för ett halvår sedan – lika dåligt är det i dag.

Sandvik

Senast

203,40

1 dag %

1,80%

1 dag

1 mån

1 år

Industrivärden A

Senast

333,00

1 dag %

1,22%

Atlas Copco A

Senast

155,40

1 dag %

1,47%
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

1,17%

Senast

2 426,97

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.