Fedchefer: Stimulans kan vara fel medicin

Konjunktur Federal Reserves beslut att inleda en andra omgång köp av statsobligationer kan vara att ordinera "fel medicin" mot krämporna i USA:s ekonomi. Det säger Fed-chefen i Dallas, Richard Fisher.

I ett tal på måndagskvällen sade han att det finns en rad kostnader förknippade med nya tillgångsköp, bland annat en svagare dollar och en uppfattning att Fed "monetariserar" statsskulden genom att finansiera underskottet.

"Botemedlet för vad som plågar ekonomin finns enligt min mening i händerna på finansdepartementet och reglerande myndigheter, inte Fed", sade Richard Fisher.

Han sade sig inte vara säker på att tillgångsköp skulle bidra till jobbskapande och efterfrågan.

"Jag skulle föreställa mig att sådana åtgärder skulle leda till en försvagad dollar, uppmuntra ytterligare spekulation, leda till hamstring av råvaror, accelerera överföringarna av välstånd från dem som sparar och möjligen riskera Feds oberoende", sade han.

Han tillade att det är "riskabelt" att Fed nu köper upp statsskulden de kommande åtta månaderna. Ju längre ut på kurvan Fed går i sina köp och ju mer priskänsliga tillgångar de lägger till sin balansräkning desto större är risken för förluster på tillgångarna, enligt Richard Fisher.

Han får stöd av Fedguvernören Kevin Warsh som anser att Federal Reserves andra omgång av kvantitativa lättnader kan komma att misslyckas med att stödja ekonomin och i stället skapa för hög inflation och försena planer på att minska statsskulden.

"Jag är mindre optimistisk än andra om att ytterligare tillgångsköp kommer att ha betydande och varaktiga positiva effekter på den reella ekonomin. Men naturligtvis kan de också bli mer substantiella än vad jag väntar mig", sade Kevin Warsh i New York på måndagen.

Enligt honom ökar risken i takt med att Feds balansräkning ökar i storlek när icke-traditionella penningpolitiska verktyg används.

"Därför bör vi inte vara så aggressiva som konventionella policyregler skulle kunna påbjuda. Policyn bör förändras om vissa mål uppnås eller inte uppnås eller om potentiella risker uppstår", sade Kevin Warsh, som efterlyste noggrann övervakning av de kvantitativa lättnaderna och en mer sund finanspolitisk strategi på lång sikt.

Fedchefen i St Louis, James Bullard, anser tvärtom att fördelarna med lättnader är större än riskerna.

Effekterna av Federal Reserves kvantitativa lättnader på 600 miljarder dollar fram till juni 2011 kommer att märkas inom sex månader, säger han.

"Penningpolitiska lättnader får maximal effekt på reella ekonomiska variabler som produktion, konsumtion och investeringar med en fördröjning på sex till tolv månader och den kan vara svår att identifiera."

Han anser också att det är mycket viktigt att inflationen hålls nära implicita inflationsmål.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -