"Inget dramatiskt har hänt i sommar"

Europakrisen  Det har inte hänt något dramatiskt i världsekonomin i sommar som inte var känt sedan tidigare. Det är Riksbankschef Stefan Ingves kommentar efter den senaste tidens tumult på börserna.

Det har inte hänt något dramatiskt i världsekonomin i sommar som inte var känt sedan tidigare, som till exempel problemen i USA:s ekonomi och skuldkrisen i en del euroländer.

Det sade Riksbankschef Stefan Ingves till journalister på tisdagen, efter ett möte i riksdagens finansutskott.

Han tillade att man måste komma ihåg att andra mycket stora ekonomier samtidigt fortsätter att växa mycket kraftigt.

"Man ska ju ändå hålla isär diskussioner om världstillväxten och vad som sker i ett enskilt land som Grekland, i en ekonomisk mening är Grekland en mycket liten del av världsekonomin", sade Stefan Ingves.

För svensk del konstaterade Riksbankschefen att Sverige är ett litet öppet land med stor exportandel, som "inte har vilka frihetsgrader som helst" när det gäller påverkan från utvecklingen i andra länder. Men så länge vi sköter vår ekonomi på ett bra sätt, både finans- och penningpolitik, är vi mindre berörda än många andra länder med stora problem, enligt Riksbankschefen.

"Vi sitter lite på läktaren när det gäller det som sker i Europa och det ska vi vara glada över", sade han.

Till bakgrunden till Ingves uttalanden hör att allt fler börjat vänta sig att Riksbanken kommer att slopa kommande räntehöjningar till följd av den förnyade finanskrisen i världen. 

Stefan Ingves ville inte kommentera hur utvecklingen på finansmarknaderna under sommaren påverkar Riksbankens prognoser utan sade bara att Riksbanken återkommer med en samlad bedömning den 6 september. För Riksbanken är inte det primära vad som händer på börserna utan det viktiga är att bibehålla finansiell stabilitet och upprätthålla inflationsmålet på 2 procent, sade han.

"Vi jobbar ju oss, precis som alltid på vanligt sätt, framåt mot nästa räntebeslut och det återkommer vi till den 6 september... när det sker saker så får man ju fundera på prognosen och det återkommer vi till", sade Stefan Ingves. Han tillade att om man ser på Riksbankens prognos från i juli så räknade de med att det blir en långsammare utveckling i svensk ekonomi än vi haft under senare år.

Stefan Ingves upprepade Riksbankens bedömning att det kommer att ta många år för länder med stora statsskulder att lösa sina problem.

"Det har inte ändrats de senaste veckorna eller månaderna utan det gäller för dessa länder att under ett antal år arbeta sig igenom detta, ungefär på det sätt som vi själva hade att hantera detta på 1990-talet", sade Stefan Ingves.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -