- Kontrollera att pensionsgrundande löner och förmåner verkligen ger pensionspoäng. Exempel på en förmån som ger pensionspoäng är tjänstebil. Och om du har förmåner som inte ger pensionspoäng, försök byta dem till förmåner som gör det. Tänk på att en förmån alltid är en annan form av lön och att löner ger pensionspoäng. För den allmänna pensionen ger varken inkomster eller förmåner över 344 250 kronor per år några pensionspoäng.
- Ta kontroll över dina pensionsdelar. Om du i din karriär har bytt arbetsgivare några gånger kan du ha dina tjänstepensionspengar på olika tjänstepensionsbolag. Och handen på hjärtat har du verkligen koll på de här pengarna? Ett sätt att skapa bra överblick är att gå in på www.minpension.se, där du kan logga in med din PPM-kod. Där finns tjänstepensionerna från många avtalsområden, men tyvärr inte alla. Hittar du inte inbetalningar till tjänstepensionen från någon gammal arbetsgivare är det bara att bita ihop och ringa den valcentral som har hand om ditt avtalsområde (se faktarutan).
- Fundera på när du vill gå i pension. I dagens pensionssystem finns en flexibilitet. Den statliga pensionen kan du börja ta ut från 61 års ålder och om du vill kan du välja att enbart ta ut en av delarna inkomst- eller premiepension. Men ju tidigare du väljer att gå i pension, desto mindre får du ut i pension eftersom pensionspengarna måste räcka till fler antal år. Ju senare du går i pension, desto mer pensionspengar finns det kvar på dina pensionskonton.
- Försök undvika att marginalskatta bort för stor del av din pension. Om du har valt en kort utbetalningstid på ett privatpensionssparande och du får ut ganska mycket pengar i månaden från det sparandet, finns en risk att du får skatta bort en del i statlig skatt, eller värnskatt. Ett tips kan vara att förlänga utbetalningstiden så att månadsutbetalningarna blir lägre och därmed även skatten.
- Om du har pensionssparande utan efterlevandeskydd ¿ ta ut det först. Spara pensionsdelar och pensionssparande med efterlevandeskydd till sist. Det är bättre att bränna av de pensioner där du inte har efterlevandeskydd medan du fortfarande är en ung pensionär.
- Fundera på hur mycket du behöver för att klara dig varje månad och säkra hem den delen av pensionen. När det gäller de pensionsdelarna där du själv kan påverka hur pengarna placeras kan det vara klokt att ändra till ett tryggare sparande när du närmar dig pensionen, eftersom det kan bli svårt att jaga ikapp en börsnedgång. Även om det rör sig om en 20-årig placeringshorisont så har pensionspengarna övergått från sparkapital till pengar att leva för och då vill man undvika för stora nedgångar.
- Gå igenom vad som händer om du blir ensam. En del efterlevandeskydd och grupplivförsäkringar upphör när du fyllt 65 år. Och om ni lever som sambor måste ni upprätta testamente eller kanske slå till med ett giftermål.
- När den stora dagen P kommer måste du i god tid ansöka om att få ut pensionen och det gäller både för den allmänna pensionen och tjänstepensionen. Vid första utbetalningen kan det ta upp till 2-3 månader från det att du begär ut pension till att den dimper ned på kontot. Så här krävs det framförhållning! I privat pensionssparande angav du när du tecknade dig för sparandet vid vilken ålder du börjar ta ut pengarna. Eftersom man ofta börjar pensionsspara i unga år kan det bli aktuellt att göra ändringar om när du vill ta ut pengarna och under hur lång tid utbetalningen ska ske.