Så kallade massfondbyten i premiepensionssystemet, alltså rådgivningsfirmor som byter fonder i premiepensionssystemet åt en stor mängd sparare samtidigt, har förbjudits därför att de gett upphov till orättvisa kostnader för spararna.
När regeringen fattade beslutet sattes ett rejält krokben för landets så kallade ppm-rådgivare. Deras affärsidé har varit att med kunders pin-koder sköta fondbyten i premiepensionssystemet åt dem som inte själva vill välja fonder. För detta har kunderna betalat en avgift på 500-700 kronor per år.
Den 1 december 2011 förbjöds alltså massfondbyten, vilket innebär att ppm-rådgivarna har tvingats hitta andra vägar för att fortsätta ta betalt från kunderna.
En lösning som flertalet ppm-rådgivare har valt är att flytta kundernas kapital till sina egna fond-i-fonder, alltså fonder som investerar i andra fonder. Detta görs sedan valbara på Pensionsmyndighetens fondtorg.
Men den fasta avgiften på 600 kronor, som kunderna ursprungligen betalade för hjälp med fondbyten, har i flera fall inte tagits bort. Istället har man behållit den och lagt den ovanpå den vanliga fondavgiften.
Detta uppmärksammas stort på måndagen i flera medier sedan Pensionsmyndigheten själv uppmärksammat problemet i en rapport. Enligt myndigheten har 8 av 18 studerade företag placerat kundernas pengar i egna fond-i-fonder.
Placera.nu skrev om problemet redan i september förra året. Läs hela artikeln här.
Då pratade vi bland annat med ppm-rådgivaren Svensk Fondservice, som erbjuder fond-i-fonder med namnen Balanserad, Maximal och Offensiv, via ppm:s plattform. Den sparare som väljer fonderna direkt via Pensionsmyndighetens hemsida betalar 0,75 procent i fondavgift efter avdragna ppm-rabatter. I övrigt inga tillägg.
Men de kunder som väljer Svensk Fondservice Pensionspaket får betala betydligt mer. Hit har kunder också automatiskt flyttats över till följd av massfondbytet.
Ppm-rådgivaren Solidar Fondservice är ett av de bolag som arbetar på samma sätt. Bolaget erbjuder sina fond-i-fonder i ppm, där kallade Solidar Sicav Global Tillväxt och Global Focus. En ppm-sparare hittar dem direkt i premiepensionssystemet och avgiften är 0,6 procent. De sparare som är kunder direkt hos Solidar får dock betala 595 kronor per år, plus fondavgiften, för Pensionspaketet - vilket innebär placering i samma fonder.
Tomas Cembraeus, klagomålsansvarig på ppm-rådgivaren Moderna Fondvalet, sa i september till placera.nu att det hela handlar om en branschförändring och där alla aktörer som tidigare arbetat med ppm-rådgivning måste hitta på nya sätt att ta betalt.
Det alltså innebär att den tjänst som kunden ursprungligen betalade för - förvaltning - nu istället i många fall består av ett efterlevandeskydd och en översikt över hela pensionen. Det förstnämnda kan ofta tecknas billigare direkt hos försäkringsgivaren. Det sistnämnda går att hitta gratis på sajten minpension.se.
Ppm-rådgivarna är dåliga på att förklara vad deras tjänst numera innehåller. Det konstaterar Pensionsmyndigheten i sin rapport:
"Av de företag som gått över till fond-i-fond men fortsätter att ta ut extra avgift är det inget företag som förklarar skillnaden mellan diskretionär förvaltning och fond-i-fond, utan det förväntas läsaren själv förstå eller ta reda på", skriver myndigheten i rapporten och konstaterar:
"Inte något av företagen som ingår i kartläggningen berättar att deras fond-i-fonder kan väljas kostnadsfritt direkt på Pensionsmyndighetens fondtorg".