Marknaden för civila drönare på väg explodera

Militären är fortfarande den största köparen av drönare, men de stora aktörerna har tagit steg till en civil marknad som under de kommande fem åren kommer att växa från noll till motsvarande 175 miljarder kronor.

placera-saab-drönare-uas.jpg

15 mars, 2016

Det hävdar Goldman Sachs i en genomgång från den 13 mars.

Investmentbanken haussar möjligheterna till effektivisering, besparing och säkerhet för direkt berörda med störst kommersiell potential inom bygginspektion, precisionsbesprutning och inspektion av oljeledningar.

Dessutom ser Goldman Sachs möjligheter för försäkringsbolagens premieinventering och skadehantering - med äventyrad integritet. Även för journalistiken ses möjligheter, dock med fara för livet om drönaren störtar.

Andra som får nytta av drönare är fastighetsmäklare, elbolag som underhåller svårtillgängliga kraftledningar, vindkraftverk och dammar, gruvprospektering i vildmarken och filminspelningar. Sist men mest omtalat kommer paketleveranser där Amazon är störst.

Samhällsnyttan blir flera gånger högre när effekterna sprids i hela ekonomin. Sammantaget omsätter världsmarknaden mer än 800 miljarder kronor fram till 2020. Drönare blir lika stort som helikoptrar.

Militären förblir den överlägset största men inte den enda statliga köparen. Bara i USA kommer tullen och kustbevakningen att köpa för 25 miljarder kronor, enligt Goldman Sachs. Efterfrågan kommer snabbast från stater "eftersom statliga användare kan anpassa sig snabbare till lagarna", konstaterar Goldman Sachs utan att skriva något om riskerna för företag som säljer produkter med dubbla användningsområden.

Amerikanska tillverkare ser ut att få leverera en tredjedel av alla drönare i vingspann från sparv upp till jumbojet - men det finns gott om plats för utmanare.

Svenska Cybaero med den kinesiska tullen och Kinas statliga försvarsbolag Avic som kunder nämns inte i Goldmans rapport, däremot det europeiska samarbetet Neuron med Sverige och Frankrike som drivande jämte Italien, Spanien, Schweiz och Grekland.

Neuron kostar omkring 4 miljarder kronor. Den svenska regeringen avvaktar slutrapport från levererantörerna: franska Dassault tillsammans med Saab, Airbus, Finmeccanica och Ruag Aero. Internationella materielsamarbeten är "ett säkerhetspolitiskt instrument", sade försvarsminister Peter Hultqvist (S) om Neuron i riksdagen i november.

SAAB B

Senast

426,15

1 dag %

0,16%

1 dag

1 mån

1 år

Holdflight

Senast

0,10

1 dag %

−8,41%

Dassault Systemes SE

Senast

32,55

1 dag %

1,31%
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

1,17%

Senast

2 426,97

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.