Chefsekonomen om AI-raset: “Kan bli en risk om nedgången håller i sig”

AI-raset på världens börser kan i värsta fall få konsekvenser - på den svenska ekonomin. Men bara om börsnedgången blir långvarig. "Är detta början på en längre nedgång bland den amerikanska tekniksektorn, så kan svenskarnas aktietillgångar minska och det kan leda till ökad försiktighet i konsumtionen", säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson.

placera-Afv-bilder-Bilder-magnusson_Nvidia.png

28 jan. 2025

I måndags gick den amerikanska Nasdaq-börsen ned med 3% efter chipgiganten Nvidias jätteras. En ny AI-modell från den kinesiska konkurrenten Deepseek fick Nvidias aktie att rasa 17% och 6,5 miljarder kronor i börsvärde gick därmed upp i rök.

“Det finns höga risker där ute och gör allt mer känsligt”, säger SEB:s chefekonom Jens Magnusson under presentationen av bankens makroekonomiska prognos för 2025.

“Igår var ett slags ‘Sputnik moment’.”

‘Sputnik moment’ är en metafor för när någon eller något inser att de ligger efter i den teknologiska utvecklingen. En referens till när Sovjetunionen var före USA med att sända ut världens första satellit 1957, vilket blev startskottet på rymdkapplöpningen mellan de två stormakterna.

“Kan bli en risk om nedgången håller i sig”

Chefsekonomen är inte ensam om att göra referensen. Efter att Deepseeks nya AI-modell presenterades publicerade den kände riskkapitalisten Marc Andreessen ett inlägg på X, om hur detta var AI-sektorns Sputnik moment.

Så länge USA-börsen återhämtar sig så tror Jens Magnusson inte att Nvidias ras kommer att ha några stora effekter på svensk ekonomi. Men om detta är startskottet på en större börsnedgång skulle det kunna få konsekvenser – bland annat på konsumtionen.

“Är detta början på en längre nedgång bland den amerikanska tekniksektorn, så kan svenskarnas aktietillgångar minska och det kan leda till ökad försiktighet i konsumtionen”, säger Jens Magnusson och understryker:

“Sådana slutsatser kan man inte dra efter en eller två dagar med skakiga börser. Men det kan bli en risk om nedgången håller i sig.”

Vinstförväntningar på för höga nivåer

Han konstaterar att vinstförväntningarna på de amerikanska bolagen just nu ligger på för höga nivåer.

“Vinstförväntningarna ligger på tillväxt som är förenliga med runt 3%, och så hög tror vi inte att USA:s BNP kommer vara framöver. Det pekar mot att många amerikanska aktier ligger på för höga nivåer, och kanske ska ned något”, säger han.

Därför, fortsätter han, är det värt att ställa sig frågan om Norden och hela Europa har större potential 2025.

“Framför allt för att värderingarna är lägre här, men det är ju inget man kan vara säker på. Ändå ser vi åtminstone en fördel i Norden nu i det nya året.”

Ämnen i artikeln

NVIDIA

Senast

110,15

1 dag %

1,63%

1 dag

1 mån

1 år

Börsåret 2025

Fortnox-budet

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

0,63%

Senast

2 509,78

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.