Rysslandfonder på gång igen

Rysslandfonderna har stuckit i väg den senaste månaden. Den viktigaste förklaringen är att det skenande oljepriset hissat upp kurserna på den oljetunga ryska börsen. Men det finns mer än olja som talar för Ryssland just nu, åtminstone på kort sikt.


30 april, 2008

De svenskförvaltade Rysslandfonderna har stigit med i snitt 4,5 procent under april. Fondbolaget East Capitals förvaltare Peter Elam Håkansson, talar i egen sak, men låter väldigt övertygad när han kommenterar den starka ryska ekonomin.

"Rysslands stora budget- och bytesbalansöverskott och stora valutareserver gör att landet står väl rustat om den globala nedgången fortsätter. Dessutom är den ryska ekonomin inte speciellt beroende av den amerikanska ekonomin", säger han.

Han får medhåll av Handelsbankens Rysslandförvaltare Staffan Lindefeldt.

"Det finns goda skäl att tro på den ryska marknaden just nu. Makrosituationen tillhör de bästa i världen, bolagen har låg belåningsgrad och, med enskilda undantag, små lånebehov. Till detta kommer attraktiva värderingar av företagen på börsen."

Men alla bedömare är inte lika positiva. På senare tid har flera experter varnat för att Ryssland brottas med stora ekonomiska problem som redan om ett par år riskerar dra ner tillväxten.

En av dessa är Rysslandsexperten Jan Leijonhielm på Totalförsvarets Forskningsinstitut. Han tror att oljepriset kommer att kunna fortsätta dra landets ekonomi ett par år till men inte mer.

"På kort sikt utgör inflationen det största problemet, det måste lösas i närtid. På längre sikt, två till fyra år är stagnerande olje- och gasproduktion allvarligast eftersom Ryssland inte lyckats med att utveckla en alternativ bas för industrin att stå på", säger han.

Peter Elam Håkansson är inte oroad.

"De stigande matpriserna gör att inflationen är ett problem i Ryssland, precis som i de flesta andra länder just nu, men Ryssland har fört en ansvarsfull ekonomisk politik även om utgifterna ökade i samband med valet", hävdar han.

Staffan Lindefeldt håller dock med om att inflationen är ett smolk i glädjebägaren.

"Än så länge påstår bolagen att de kan kompensera sig för inflationen genom produktivitetsförbättringar och prishöjningar. Vi är lite mer pessimistiska och tror att Ryssland kommer att få leva med hög inflation och möjligtvis högre räntor", säger han.

Inflationen i Ryssland ligger just nu på 12 procent men vissa bedömare fruktar att den stiger till 15 procent i år.

När det gäller behovet av att utveckla alternativ till olja och gas säger Peter Elam Håkansson så här:

"Inhemsk efterfrågan är en viktigare drivkraft för tillväxten än energiexport samtidigt som ett enormt investeringsprogram för industriell infrastruktur har påbörjats", säger han.

Inte heller Peter Elam Håkansson är odelat positiv till den ryska ekonomin.

"Den statliga kontrollen har ökat vilket är bekymmersamt men det är stora skillnader mellan olika sektorer", säger han

Ett annat problem är, enligt Peter Elam Håkansson, korruptionen.

"Den är framförallt rotad i de byråkartiska strukturerna vilket gör att det är positivt att Medvedev sagt att han vill prioritera just byråkratiska och legala reformer när han tillträder som president i maj", säger Peter Elam Håkansson.

Den ryska börsen har enligt indexet RTS stigit med fyra procent under april men ligger ändå på minus sedan årsskiftet till följd av ett kraftigt ras i mitten av januari.

Ämnen i artikeln
Mest läst
Senaste nytt
Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.