När det kommer till bankbyte är det den egna plånboken som väger tyngst. Det visar en färsk undersökning från Länsförsäkringar.
Hög sparränta och låg bolåneränta är de viktigaste faktorerna vid bankbyte – båda fick 37% av rösterna.
"Många svenskar är redo att byta bank och det som styr beslutet är vad som är bäst för plånboken. Det man särskilt efterfrågar är lägre bolåneränta som sänker boendekostnaderna och högre sparränta som ökar avkastningen på ens sparpengar", säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.
Hög sparränta och låg bolåneränta följs av "låga fasta avgifter för banktjänster", som 31% röstade för. Många tycker också att det är viktigt att kunna besöka banken fysiskt och ha personlig kontakt.
Majoriteten, 57%, uppger även att de inte skulle "dra sig för" att byta bank om de skulle få ett bättre erbjudande hos en annan aktör.
16% tycker det är pinsamt att förhandla
I samma undersökning uppger 21% att de drar sig för att förhandla bolåneräntan med sin bank. 16% uppger att det känns pinsamt att förhandla och 28% att de är dåliga på att förhandla. Detta är något som i längden kan straffa sig, menar Stefan Westerberg.
"Det finns tusenlappar att tjäna på att få ner bolåneräntan. Men tyvärr är det fortfarande många som inte sätter sig vid förhandlingsbordet, som verkar vara sprunget av ett dåligt självförtroende. Men det går att ändra på genom att förbereda sig inför förhandlingen. Se till att du har bra koll på din privatekonomi, uppdatera dig om ränteläget och bankernas genomsnittsräntor på bolån samt förhandla med flera långivare samtidigt. Dessutom kan det vara bra att känna till att du sitter på starka kort om du har en bra inkomst och låg belåningsgrad[...]", säger Stefan Westerberg.
Placeras expert Karolina Palutko Macéus gav i mars sina bästa tips för att få ner bolåneräntan. Att sätta sig vid förhandlingsbordet är det viktigaste. Men enligt Karolina Palutko Macéus behöver du vara beredd att ta ditt pick och pack – och byta bank.
"Ring internetbanken och säg att du vill ha en bättre ränterabatt. Om du inte får det – begär ut ditt amorteringsunderlag. Bäst är så klart om du på riktigt kan tänka dig att ta ditt pick och pack och faktiskt byta. Det finns många mindre aktörer som erbjuder mycket bättre villkor än storbankerna, om du inte behöver låna fullt så mycket", sa hon i artikeln.