Räkna med ännu starkare krona

Riksbankens budskap tycks ha gått fram till valutahandlarna och den svenska kronan har åter börjat försvagas. På längre sikt finns dock utrymme för ny kronförstärkningen enligt SEB.

placera-sedel_500_kronor.jpg

13 september, 2017

Efter att ha stärkts kraftigt under sommaren har den svenska kronan tappat lite momentum under den allra senaste veckan.

placera-nyabilder-130917KIX-index.png

Det är väl heller ingen vågad gissning att kronförsvagningen är direkt kopplad till Riksbankens räntebeslut eftersom kronförsvagning startade just inför mötet och trenden nedåt fortsatte när banken levererade ett synnerligen mjukt penningpolitiskt besked.  

Så kortsiktigt har riksbanksledningen lyckats med det som numera måste betraktas som deras huvudsakliga mål - nämligen att stoppa en fortsatt kronförstärkning.

Ändå är kronan fortsatt lite knappt 3 procent starkare idag än den var vid årsskiftet, mätt i handelsvägda termer (KIX-index). Mot viktiga valutor som den amerikanska dollarn respektive det brittiska pundet är valutaförstärkningen betydligt kraftigare än så (se tabell).

placera-nyabilder-130917valutatabell1.PNG

En hel del av kronförstärkningen mot dessa två valutor kan kopplas till att även euron gått bättre under det här året och att kronan följt med på den resan. Mot euron är den svenska kronans förstärkning i sin tur marginell, även om det tidvis varit en skakig resa. Bättre tillväxtutsikter och ett stabilare politiskt läge i EMU-området har bidragit till att euron stärkts mot de flesta andra valutor.

Samtidigt har dollarn missgynnats av uteblivna finanspolitiska stimulanser och låga inflationsutfall. De senare har bidragit till att förväntningarna på ytterligare åtstramningar från den amerikanska centralbanken sjunkit. Det brittiska pundet har i sin tur försvagats kraftigt till följd av stigande osäkerhet kring Brexit-processen och de negativa ekonomiska effekterna av denna. 

Ska man tro konsensusprognoserna (ihopsamlade av Bloomberg) är dock större delen av kronförstärkningen numera bakom oss.Av de viktigaste valutorna är det främst mot euron och det brittiska pundet som det fortfarande finns lite lyftkraft kvar.

Sveriges största valutabank, SEB, har däremot en något annorlunda syn på utvecklingen för den svenska kronan. Enligt SEB finns det fortfarande ganska rejält med förstärkningspotential kvar i kronan.

placera-nyabilder-130917valutataabell2.PNG

SEB tror bland annat på fler räntehöjningar rent generellt men att en generellt sett stramare penningpolitik också kommer att tvinga ut Riksbanken på banan. Dessutom fortsätter den svenska inflationen av överraska på uppsidan och klå Riksbankens egna prognoser.

placera-stefan_ingves_bred.jpg

Och den dagen som Riksbanken kommer att börja viska om en exit-strategi från den nuvarande extrema kursen kan det bli ett starten på ett lite kronrally. Inte minst som många utländska investerare och svenska företag har tagit Riksbankens nuvarande budskap till sig och för närvarande är underviktade i svenska kronor.

Att kronrörelsen, enligt SEB, blir störst visavi dollarn beror i sin tur på generell dollarsvaghet när även andra centralbanker hänger på Federal Reserves tåg och inleder en åtstramningscykel. 

Ämnen i artikeln
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−0,38%

Senast

2 418,88

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.