Endast 0,34 procent av bitcoin-transaktionerna var kopplade till brottslighet 2023, enligt Chainalysis. Det kan jämföras med upp till 2 biljoner dollar som årligen tvättas genom traditionella banker. Mediers fokus på kryptorelaterad brottslighet är oproportionerligt och ignorerar att traditionella finansiella system fortfarande är den huvudsakliga arenan för ekonomisk brottslighet.
Teknisk transparens gör krypto mindre användbart för brott
En vanligt förbisedd faktor är att alla transaktioner på en offentlig blockkedja som bitcoin registreras öppet, de är permanent spårbara och kan verifieras kryptografiskt.
Systemet är heller inte anonymt. Varje transaktion kan kopplas till en specifik plånboksadress, även om den exakta identiteten bakom adressen inte är synlig vid en första anblick.
Kryptovalutor är betydligt mindre användbara för brottslingar än många tror. Till skillnad från banksystemets skalbolag och offshore-konton gör blockkedjans öppenhet det svårare att dölja olaglig verksamhet.
Utforska andra vanliga missuppfattningar om kryptovalutor och upptäck de viktigaste fakta du bör känna till på Coinshare’s hemsida.
Blockkedjeanalys kan spåra transaktioner
Teknologin bakom blockkedjan har visat sig vara ett ovärderligt verktyg för brottsbekämpning. Ledande analysföretag som Chainalysis och Elliptic har utvecklat avancerade algoritmer för att spåra och analysera kryptotransaktioner.
Rättsväsendet använder alltmer blockkedjeanalyser för att spåra transaktioner. En av de mest kända tillslagen är det som FBI gjorde mot hackare som slagit till mot kryptobörsen Bitfinex. Detta ledde till att bitcoin värda 3,6 miljarder dollar kunde återföras till rätt ägare år senare, 2022.
Under 2023 uppgick kryptorelaterade olagliga transaktioner till 24 miljarder dollar, vilket endast är en bråkdel av de 800 miljarder till 2 biljoner dollar som tvättas via banker varje år.
ECB rapporterar att upp till 30 procent av alla 500-eurosedlar kan vara kopplade till penningtvätt. Banker och företag erbjuder anonymitet och komplexa strukturer som gör dem mer attraktiva för organiserad brottslighet än kryptovalutor.
Med avancerad analys och AI blir det ännu svårare för kriminella att utnyttja kryptovalutor. Trots att vissa brott, som ransomware-attacker, fortfarande involverar krypto, är summorna marginella jämfört med traditionell cyberbrottslighet.
Kryptobrotten bleknar i jämförelse med klassiska finansbrott
I statistiken bleknar alltså den kryptorelaterade brottsligheten i jämförelse med klassiska brott inom finansvärlden. Förklaringen är enkel: Finansiell brottslighet har funnits långt före kryptovalutor och har historiskt använt traditionella kanaler. Banker och företag erbjuder anonymitet, komplexa strukturer och jurisdiktioner med svag reglering, vilket gör det lättare att dölja stora summor.
Total kryptorelaterad brottslighet: 24 miljarder dollar (1,7%). Global penningtvätt: 1,4 biljoner dollar.
– Det traditionella finansiella systemet är fortfarande den huvudsakliga arenan för brottslighet inom finansvärlden. Kryptovalutor är långt ifrån det föredragna verktyget för de stora brottsliga nätverken, säger Townsend Lansing, produktchef på Coinshares och tillägger:
– Sammantaget ser vi att det blir allt svårare för kriminella att gömma sig i kryptovärlden.
Vi kan alltså slå fast att kryptovaluta oförtjänt har fått ett rykte om sig att vara ett tillhåll för kriminella kretsar. Faktum är att blockkedjans transparens gör det till en dålig plattform för kriminell verksamhet. Myndigheter har vid flertalet tillfällen kunnat använda blockkedjeanalys för att bekämpa brott. Kryptovalutor är en av de mest spårbara betalningsmetoderna idag och bedrägerier samt penningtvätt av dollar inom det traditionella finansiella systemet är klart dominerande.
Utforska andra vanliga missuppfattningar om kryptovalutor och upptäck de viktigaste fakta du bör känna till på Coinshare’s hemsida.