Studsvik - marknaden växer

Studsvik har fallit tillbaka efter en kurstopp i våras och värderingen är överkomlig, men intressebolaget TTT är svårbedömt och Studsviks lönsamhet hackar. Vi upprepar Neutral rekommendation på 3-6 månaders sikt.


7 september, 2007

I dag meddelar Studsvik att de har tecknat ett samarbetsavtal med amerikanska Waste Control Specialists(WCS) avseende behandling och lagring av lågaktivt avtal. Studsvik ska ta hand om bearbetning och stabilisering av avfallet medan WCS står för lagring. Avtalet väntas dock generera intäkter tidigast andra halvåret 2008.

Studsvik levererar tjänster till den internationella kärnkraftsindustrin och koncernen har 1 200 anställda i 7 länder. Studsvik omsätter 1,2 miljarder kronor fördelat på fyra affärsområden: Avfallshantering, Avveckling och rivning, Driftoptimering samt Service och underhåll.

Första halvåret steg omsättningen med 9 procent till 620 Mkr och rörelseresultatet förbättrades till 38 (27) Mkr, vilket ger en rörelsemarginal på drygt 6 procent. Andra kvartalet belastades av 10 Mkr i kostnader för ett avbrutet anbudsförfarande avseende ett förvärv av ett kärnteknikbolag i Storbritannien samt även oplanerade underhållsstopp.

För Avfallshantering steg omsättningen första sex månaderna med närmare 50 procent till 311 Mkr. Rörelseresultatet steg till 22 (15) Mkr, vilket ger en rörelsemarginal på 7,1 procent.

Avveckling och rivning ökade omsättningen till till 117 (93) Mkr och rörelseresultat blev 7,4 (6,0) Mkr. Den förbättrade försäljningen härrör från en stark försäljning på den brittiska marknaden som förstärktes ytterligare genom andra kvartalets stororder på 190 Mkr för ett avvecklingsuppdrag i brittiska Sellafield. Efter kvartalets utgång förvärvades det brittiska kärnteknikkonsultbolaget Alpa Engineering som tillför en årlig omsättning på 20 Mkr.

Driftoptimering hade oförändrade intäkter på drygt 90 Mkr det första halvåret och gjorde ett klart sämre rörelseresultat på 3,4 (15,6) Mkr. Försämringen förklaras av lägre beläggning jämfört med föregående år samt av ett oplanerat reparationsarbete på en av verksamhetens produktionsanläggningar.

Service och underhåll hade första halvåret intäkter på 67 (121) Mkr och ett rörelsresultat på 4,9 (6,3) Mkr. Den minskade försäljningen beror på avyttringen av den svenska verksamheten i Studsvik Stensand. Andra kvaratalet förvärvades det tyska kärntekniska konsultföretaget Dr. Fary med expertis inom säkerhet.

Studsvik bedömer att kärnkraftsmarknaden kommer att fortsätta utvecklas positivt. Länder som Indien, Kina och Usa planerar utbyggnad och helt nya kärnkraftverk. Många andra länder genomför moderniserings- och effekthöjningsprogram medan andra länder, som Tyskland, har avvecklingsplaner. Studsvik har som mål att växa organiskt med mer än 5 procent årligen samt att nå 8 procent i rörelsemarginal, vilket är en bit högre än nuvarande nivå på strax över 6 procent i rörelsemarginal, men något som borde vara klart överkomligt även om historiken visar annorlunda. Endast en gång de senaste 5 åren har de klarat 8 procent i rörelsemarginal.

Studsviks potentiella guldägg är intressebolaget TTT (THOR Treatment Technologies) som i april 2005 tog en jätteorder på 121 miljoner dollar från USA:s energidepartement rörande en avfallshanteringsanläggning i Idaho. TTT bygger på en patenterad teknik att med termiska metoder behandla kärntekniskt och farligt avfall. Efter ordern har det varit relativt tyst om TTT, men att allt ska gå enligt plan. I halvårsrapporten uppges att tekniken nu också ska introduceras i Europa.

Innevarande år väntar sig Studsvik en god organisk tillväxt och ett jämfört med föregående år förbättrat rörelseresultat. Kan Studsvik klara nuvarande tillväxt på 8 procent även nästa år stiger försäljningen till en bit över 1,4 miljarder kronor. Når de sedan målet om 8 procent i rörelsemarginal blir vinsten drygt 9 kronor per aktie, vilket till nuvarande kurs 201 kronor get ett p/e på 21. Inte särskilt attraktivt, men i intressebolaget TTT kan det gömmas stora men också svårbedömda övervärden. En grov gissning ger ett övervärde på 300 Mkr för Studsviks andel i TTT och då faller p/e-talet till 17 för Studsviks helägda rörelse. Inte så tokigt för ett bolag som borde växa på oberoende av konjunkturens svängningar. Mot det ska ställas de återkommande "engångsposterna" som belastat resultaten de senaste åren och den historiskt svaga lönsamheten.

Efter årets kursfall är inte värderingen avskräckande, men den svårbedömda potentialen i TTT får oss att upprepa Neutral rekommendation.

Ämnen i artikeln

Studsvik

Senast

126,50

1 dag %

−3,80%

1 dag

1 mån

1 år

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

1,17%

Senast

2 426,97

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.