Skyhöga förväntningar på Novacasts Camito

Med sin påstått revolutionerande Camitoteknik vill Novacast bli ett miljardföretag. Fokus verkar dock ligga mer på att driva aktiekurs än att driva bolag. Sälj.


20 september, 2007

NovaCast består av två ben, dels affärsområdet Automotive inriktat mot fordonsindustrin samt affärsområde Gjuteriteknik med gjuterier som kunder. Inom området Automotive göms framtidshoppet Camito, vilket av bolaget beskrivs ge "så stora tekniska och ekonomiska fördelar att man utan att överdriva kan säga att tekniken möjliggör ett tekniskt och ekonomiskt paradigmskifte".

Vad är då Camito? Enkelt beskrivet är det en teknik som gör det möjligt att gjuta samman järn och verktygsstål i en och samma form och smälta, vilket är användbart vid tillverkning av exempelvis stora pressverktyg för formning och klippning av fordonskarosser. Tekniken innebär stora tidsbesparingar då många manuella och tidskrävande moment försvinner. För en bilmodell krävs omkring 750 verktyg och Camito-metoden kan appliceras på omkring 300 av dessa. Nuvarande ledtid på 10-12 månader för en ny bilmodells verktygstillverkning skulle kunna kortas med 30 procent ch därmed leda till stora besparingar i form av lägre kapitalbindning. Verktygskostnaden per bilmodell ligger omkring 1 miljard kronor och NovaCast ser en stor potential i tillverkarnas allt tätare modellbyten. Marknaden för Camito uppskattas till 30-35 miljarder kronor per år. Camito har levererat och haft igång testproduktion hos Volvo, Audi och Saab.  Peter Augustsson, avpolletterad vd för  SKF och Saab Automotive, är halvtidsarbetande styrelseordförande i Camito.

Affärsområdet Automotive utgör 70 procent av NovaCasts omsättning och består av de tre delarna Camito, Graphyte samt Camito Technology Center(CTC). Graphyte består av NovaCasts verksamhet inom kompaktgrafitjärn (CGI) som förra året omsatte knappt 2 miljoner kronor. NovaCast har valt att tona ned sin CGI-verksamhet då marknadspotentialen på en halv miljard kronor ses som blygsam i förhållande till Camitos potentiella marknad, men sannolikt också därför att de har svårt att omvandla sina testorder till rullande serieproduktion. CTC tillkom genom en namnändring av förra årets förvärv av Hästveda Gjuteri, vars befintliga gjuteriverksamhet omsatte 40 Mkr. Den kompletteras med ett helt nytt gjuteri som ska fungera som ett utvecklings- och utbildningscentrum i Camito-tekniken samtidigt som det ska ha en rullande basbeläggning. Investeringskostnaden för det nya gjuteriet uppgår till 75 Mkr och kommersiell produktion beräknas kunna starta vid årsskiftet. Därutöver ska NovaCast inte öka den egna produktionskapaciteten, istället vill de få andra gjuterier att anamma Camito-tekniken och genom en särskild certifieringsprocess. I samband med Börsveckans Småbolagsdagar sa vd Hans Svensson att certifieringsprocessen försenas av att många gjuterier är fullbelagda till följd av den starka konjunkturen. Två externa gjuterier ska dock vara certifierade innan årets slut.

Affärsområde Gjuteriteknik består av NovaCast Foundry Solutions som utvecklar och säljer programvaror för gjuterier. NovaCasts har programvaror för simulering och optimering av gjutningsförlopp, processtyrningssystem samt system för beredning och planering inför gjutning. Kunder finns i 42 länder och antalet sålda licenser uppgår till drygt 550 stycken. Under fjolåret uppgick intäkterna till 14 Mkr med ett rörelseresultat på -3 Mkr.

För koncernen ökade försäljningen årets första sex månader med 72 procent till 34 Mkr främst till följd av förvärvet av Hästveda Gjuteri (CTC). Rörelseresultatet blev -3 (-2) Mkr. CTC ökade försäljningen med 19 procent till 25 Mkr. Gjuteriteknik hade en oförändrad försäljning på 8,2 Mkr, men förbättrade rörelseresultatet till -0,2 (-1,6) Mkr. På rullande tolv månader uppgår omsättningen till drygt 60 Mkr och rörelseresultatet till -4 Mkr.

Camito har som långsiktigt mål att nå 20 procent av marknaden inom verktygsområdet. Det skulle innebära en omsättning för Camito på 6-7 miljarder kronor.  Därutöver vill NovaCast ta 30 procent av CGI-marknaden, vilket motsvarar 150 miljoner kronor i omsättning. Inom området gjuteriteknik vill NovaCast nå en omsättning på 50 miljoner kronor.

Med 13 miljoner aktier och en börskurs på 50 kronor uppgår börsvärdet till 650 Mkr. Kassan uppgick vid halvårsskiftet till 46 Mkr, men den kommer under hösten belastas med ett utflöde på drygt 50 Mkr för investeringen i det nya gjuteriet.

Man kan baklänges räkna ut ungefär hur högt marknaden värderar Camito. Hästveda gjuteri (CTC) köptes i april 2006 för drygt 12 Mkr, vilket kanske kan betinga ett pris på 20 Mkr idag. Därtill kommer den förlustbringande Gjuteritekniken, vilket vi med god vilja värderar till 30 Mkr eller två gånger försäljningen. Sedam tillkommer investeringen på 75 Mkr för CTC. Då återstår omkring 525 Mkr för CGI och Camito. Nocacasts CGI har inte rosat marknaden och en värdering på 100 Mkr är väl tilltaget.

För att räkna hem dagens kurs måste man alltså åsätta ett värde runt 400 Mkr på Camitotekniken. Som många innovationer är det svårbedömt. En ledtråd kan ges i att Novacast så sent som våren 2005 bara betalade 8 Mkr via en apportemission för att förvärva den ¿revolutionerande¿ Camitotekniken.

Bortsett från ledningens fagra ord är det inte mycket som kan motivera en sådan värdestegring. Det känns inte heller bra att man sminkar upp omsättningen genom att köpa in lågteknologiverksamhet som Hästveda Gjuteri. Mycket talar för att Novacast har mer fokus på börskursen än på verksamheten. Det är en säljsignal.

Ämnen i artikeln
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

1,17%

Senast

2 426,97

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.