En halv miljon skäl att köpa Group 4 Securicor

G4S är ett brittiskt-danskt Securitas med exponering mot tillväxtmarknader. Den andra skillnaden är att verksamheten går bra. Vi tycker att det ser lockande ut och sätter köp.


12 september, 2007

Säkerhetsjätten Group 4 Securicor (G4S) bildades 2004 genom samgåendet mellan brittiska Securicor och danska Group 4 Falcks säkerhetsverksamhet. G4S har verksamhet i 100 länder och har i år passerat 500 000 anställda varav majoriteten i utvecklingsländer.

I tidernas begynnelse stammade både Securitas och danska Grupp 4 från samma bolag som då ägdes av den dansk-svenska familjen Philip-Sörensen. Sedan dess har mycket hänt men Jörgen Philip-Sörensen står fortfarande bakom den största aktieposten i G4S på 13 procent av kapitalet. I övrigt verkar dock bolaget bli alltmer brittiskt och allt mindre danskt. I ledningen är det snart bara chefjuristen som är dansk. Apropå regler och normer så är det värt att veta att G4S har varit en hel del i blåsväder för bristande etik och moral i Afrika bland annat.

Av koncernens omsättning på drygt 60 miljarder kronor kommer fyra femtedelar från säkerhetstjänser som omfattar väkteri, övervakning, system och larm (Security Services). Den återstående femtedelen kommer från värdetransporter och kontanthantering (Cash Services). Europa står för mer än hälften av försäljningen, USA för en dryg fjärdedel och Nya marknader för knappt en femtedel. G4S definierar Nya marknader som Mellanöstern, Latinamerika, Afrika och Asien. G4S ser en stor potential i dessa tillväxtregioner och bolaget uppger att de ofta är ensam som större och global aktör. Securitas tänker ändra på det, men de ligger ett par år efter i tid.

G4S planerar att årligen köpa mindre och lättintegrerade verksamheter för knappt 1,5 miljarder svenska kronor. Under förra året förvärvades  bolag i Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Estland, Moçambique, Indonesien, Chile, Kongo och Hongkong. De mindre förvärven utesluter dock inte köp av större verksamheter om tillfälle ges på någon av nyckelmarknaderna USA, Storbritannien, Brasilien eller Kina. Hittills i år har G4S redan spenderat närmare 1,5 miljarder kronor och i samband med halvårsrapporten uppgav koncernen att företagsköpen i år kommer att uppgå till mellan 2,5-3 miljarder kronor som följd av "alla intressanta köptillfällen". Man kan nog anta att de gärna vill dammsuga marknaden på bra objekt innan Securitas nu börjar sin expansion på tillväxtmarknaderna.

G4S har som mål att bli störst eller näst störst på alla verksamheter där de är verksamma och till skillnad från det avknoppande Securitas har G4S slagit ihop sina system- och larmverksamheter med den traditionella bevakningen. G4S menar att de får en konkurrensfördel genom att de kan erbjuda kompletta säkerhetslösningar. I samband med halvårsrapporten uppger vd, Nick Buckles, att ett ökande globalt säkerhetstänkande bidrar till långsiktig tillväxt. Samtidigt är det ofrånkomligt att nämna den tuffa konkurrensen i USA och Europa med allt mer pressade marginaler. G4S kommer ofrånkomligen drabbas av stora kontraktsförluster framöver, men det gäller förstås att väga upp dem med nya som för en vecka sedan då G4S tog hem kontraktet som säkerhetsleverantör på flygplatsen Gardermoen i Oslo.

Årets första sex månader växte koncernens omsättning med 12 procent till 31 miljarder kronor varav organisk tillväxt utgjorde 7 procent. Rörelsemarginalen förbättrades till 5,3 (5,1) procent och på rullande tolv månader uppgick den till 5,6 procent. Särskilt Nya marknader hade en stark utveckling med en organisk tillväxt på 14 procent och goda marginaler. Nya marknader växte till drygt 20 procent av den totala omsättningen jämfört med 17 procent motsvarande period i fjol.

Security Services växte organiskt med 7 procent hade en rörelsemarginal före koncerngemensamma kostnader på 5,5 procent medan Cash Services växte organiskt med 11 procent och hade en motsvarande marginal på 8 procent.

G4S har som mål att växa organiskt med minst 7 procent och nå en rörelsemarginal före förvärvsrelaterade immateriella avskrivningar (EBITA) på 7 procent.  I takt med att Nya marknader får en allt tyngre vikt i koncernen blir målet mer överkomligt. Håller nuvarande organiska tillväxt i sig och om vi plussar på ett antal mindre förvärv uppskattar vi att Nya marknader har växt till minst en fjärdedel av omsättningen till 2009. Ett exempel på den snabba expansionen är att G4S under året passerat 100 000 anställda i Indien.

G4S Systems (system och larm) har globalt omkring 5,5 miljarder kronor i omsättning och det kan jämföras med de avknoppade Securitasbolagen - Systems och Direct - som tillsammans har 10 miljarder kronor i omsättning och ett sammanlagt börsvärde på 16 miljarder kronor. G4S Systems visar dock en betydligt sämre tillväxt jämfört med Securitasbolagen. Under förra året växte med G4S Systems med måttliga 7 procent och hade en rörelsemarginal på 8 procent. G4S har inga planer att knoppa av verksamheten, men i en styckningskalkyl kan nog en riskkapitalist se övervärden på ett par miljarder i G4S Systems.

Med allt sammanlagt har vi en koncern som dels går betydligt bättre än Securitas och dels ligger något år före i expansionen mot tillväxtmarknader. Enligt SME Direkt bedömer analytikerna att vinsten per aktie kommer att uppgå till drygt 1,50 danska kronor per aktie nästa år och till knappt 1,80 danska kronor 2009. Det ger p/e på 14 respektive 12 och det tycker vi ser attraktivt ut givet att G4S går bra och att de med tiden får en allt tyngre exponering mot tillväxtmarknader. I mitten på augusti steg G4S tillfälligt på börsen efter att rykten spridits om ett förestående bud från ett riskkapitalbolag. Huruvida det ligger någon sanning i det vet inte vi, men vi konstaterar att värderingen är attraktiv och sätter köp.

Ämnen i artikeln
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

1,17%

Senast

2 426,97

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.