Accelerator samarbetar huvudsakligen med forskare från Linköpings universitet, men samarbeten finns även inom universiteten i Uppsala och Heidelberg. Bolaget inriktar sig i första hand på tekniker som bedöms lätta att kommersialisera eller utgör påbyggnader på redan existerande teknik. Accelerator har för närvarande 11 portföljbolag med varierande ägarandelar - tre inom biopharma och åtta medicintekniska.
Bland projekten kan nämnas Skruvcoat som är ett sätt att belägga implantat med en substans för att hindra benuppluckring, vilket möjliggör snabbare fixering och i slutänden lägre vårdkostnader. Möjliga intressenter av tekniken är implantatbolag både inom ortopedi och dental som till exempel Nobel Biocare. Sedan slutet av förra året pågår en klinisk studie.
Andra projektexempel är leverans av cellgift i skyddande proteinhölje, nanopartiklar för bättre magnetresonansavbildning (magnetröntgen) och andningsövervakning med hjälp av optisk fiber.
Det projekt som dock kommit längst är OBSQlip som innebär mätning av blodparametrar direkt på blodslangen i exempelvis dialysmaskiner och hjärt-lung-maskiner. En tillämpning av tekniken är HemoQlip där man kan mäta ett antal parametrar i blodet hos en dialyspatient. HemoQlip utlicensierades 2004 till Fresenius Medical Care med en initial betalning på 2,5 miljoner euro.
Accelerator är ett utpräglat förhoppningsbolag. Omsättningen är i praktiken noll och de fem anställda drar kostnader på cirka 5 Mkr per år. Trots en färsk nyemission som tillförde 27 Mkr så är det bara en tidsfråga innan kassan behöver fyllas på igen om inte något nytt partner- eller licensavtal tecknas.
I samband med förra veckans Småbolagsdagar meddelade Accelerator att den totala intäktspotentialen i projekten uppgår till 350-700 Mkr vid så kallad "peak"-försäljning , vilket avser ett år då samtliga projekt har marknadslanserats och befinner sig på sin maximala försäljningsnivå. Sannolikheten för att dett ska inträffa är förstås i princip noll men vd Andreas Bunge uppger att det endast ska tolkas som en fingervisning av det potentiella värdet av bolagets projekt.
Om vi leker med tanken att ett av elva projekt lyckas och når sin "maximala försäljningsnivå" och att det motsvarar en elftedel av det kommunicerade totalbeloppet så skulle det för Accelerators del ge en intäkt runt 50 Mkr.
I och med att Accelerators intäktsmodell bygger på betalningar för "milestones", royaltyintäkter eller bolagsförsäljningar uppger bolaget att i stort sett alla intäkter slår igenom på sista raden. Fast det kommer förstås kosta ett okänt antal miljoner och nyemissioner för att nå fram till färdiga produkter.
Att bedöma om en möjlig framtida vinst på 50 Mkr kan uppväga dagens börsvärde på 80 Mkr plus alla kostnader på vägen är en gissning om en gissning och gissning. Högst osäkert alltså. Kort sagt kan Accelerator ses som en optionsportfölj där någon av 11 projekten (optionerna) kan visa sig få ett miljardvärde. Inträdesbiljetten är ett börsvärde på 80 Mkr, vid kursen 1,60 kronor per aktie. Så långt ser det förstås mycket lockande ut men antagligen tillkommer som sagt fler nyemissioner på vägen. En positiv signal är dock att vd och övriga huvudägare inte bara deltog fullt ut i vårens nyemission utan även övertecknade sin andel.