Norska inkassobolaget Aktiv Kapital har den blygsamma målsättningen att "dominera marknaderna för portföljer med avskrivna fordringar och inkasso där bolaget är verksamt". Verksamheten är snarlik Intrum Justitias och Aktiv Kapital erbjuder tjänster som fakturering, betalningsbevakning, bokföring och traditionellt inkasso. Till skillnad från Intrum som hämtar fyra fjärdedelar från traditionellt inkasso har Aktiv Kapital en betydligt större vikt mot inköpta portföljer av avskrivna fordringar. Inköpta portföljer med dåliga lån genererar tre fjärdedelar av intäkterna medan inkasso står för en sjättedel och övriga kredittjänster för resten.
Aktiv Kapital grundades 1991 och har därefter vuxit genom förvärv. Börsvärdet motsvararn nära 5 miljarder svenska kronor att jämföra med Intrums börsvärde 6,7 på miljarder. Aktivs huvudägare är den norske skeppsredaren John Fredriksen och i styrelsen sitter två representanter för hans bolag Frontline, bland annat Fredriksens 24-åriga dotter Cecilie, nyutexaminerad från högskolan.
Aktiv Kapital finns idag etablerat i Skandinavien, England, Frankrike, Spanien, Kanada och i Europas tysktalande länder. Strategin har varit lyckosam och koncernen har haft en genomsnittlig tillväxt på 20 procent sedan 2003 med en justerad rörelsemarginal på drygt 30 procent. Förra året gick dock Aktiv Kapital på en rejäl mina när förändrad finsk lagstiftning tvingade bolaget till stora nedskrivningar. Den nya lagen innebär att fordringar äldre än 15 år inte får indrivas från och med mars nästa år. Totalt uppgick nedskrivningarna till hela 715 miljoner norska kronor, men i summan ingår även nedskrivningar på lågpresterande portföljer i andra länder. Kassaflödet påverkades inte, men rörelsemarginalen blev -17 procent jämfört med de föregående årens mycket goda 34 respektive 42 procent. För årets sex första månader uppgår rörelsemarginalen till 44 procent. Verksamheten är alltså slagig. När allt funkar så är lönsamheten mycket god, trots att verksamheten binder mycket kapital, men man måste förbereda sig på att nedskrivningar är ett naturligt inslag från tid till annan.
Det bokförda värdet av de köpta portföljerna uppgår i dag till 4,5 miljarder norska kronor medan det nominella värdet på fordringarna är över 140 miljarder norska kronor. Första halvåret har portföljer för 365 (1 100) miljoner norska kronor inhandlats. Även om Aktiv Kapital varit mer försiktiga med årets inköp bedömer bolaget att utbudet stadigt ökar men att det alltid finns en stor osäkerhet i när de riktigt stora portföljerna kommer ut på marknaden. Intressant är att Aktiv Kapital under sommaren förvärvat portföljer på andrahandsmarknaden, alltså av investerare som köpt portföljer på rent finansiella grunder, och bolaget tror att dessa investerare kommer att fortsätta minska sin exponering. Sannolikt ett resultat av sommarens finansiella turbulens och något som kan sätta press på de uppdrivna prisnivåerna på portföljer, vilket bolag som Transcom har klagat på.
Första halvåret växte koncernens inkassoverksamhet med 7 procent till 129 miljoner norska kronor och till 260 miljoner norska kronor på rullande tolv månader. Rörelsemarginalen lyfte till 21 (12) procent efter att ifjol ha pressats av en tuff hemmamarknad med stor marginalpress.
Under årets första sex månader växte affärsområdet för Administrativa och finansiella tjänster med drygt 10 procent till 50 miljoner norska kronor och uppnådde en rörelsemarginal på 11 (24) procent.
Stark europeisk konjunktur och ökande konsumentkrediter är faktorer som Aktiv Kapital pekar på som talar för en god utveckling framöver. I en stark konjunktur ökar betalningsviljan och Aktiv Kapital ser ett fortsatt växande betalningsinflöde till de befintliga fordringarna. Och inte heller dåliga tider behöver vara av ondo eftersom man då antagligen har bättre förutsättningar att köpa portföljer av dåliga krediter som bäddar för framtida tillväxt.
Vi tror att omsättningen i år ökar till 1,6 miljarder norska kronor för att nästa år landa på kanske 1,75 miljarder norska kronor. Antar vi en uthållig rörelsemarginal på 35 procent, vilket är i nivå med vad Aktiv Kapital klarat historiskt justerat för det usla 2006 så ger det en vinst på knappt 8 norska kronor per aktie. Att värdera Aktiv Kapital runt p/e 14 känns rimligt vilket i så fall ger en riktkurs på 110 norska kronor per aktie att jämföra med dagsnivån 92 kronor. Och nämnas kan att de mäklarfirmor som följer Aktiv Kapital kalkylerar med något högre vinst än BV. Enligt Datastream/IBES tjänar bolaget 8,40 kronor per aktie nästa år.