"Undvik att betala för aktietips i sociala medier"

Privatekonomi Nytt år och dags att se över sin ekonomi. Det finns en hel del att tänka på. Placera har frågat några profiler om tips och råd för privatekonomin. "Det finns ingenting bra i att leva på tunna ekonomiska marginaler", säger Günther Mårder.

Avanzas sparekonom Philip Scholtzé Avanzas sparekonom Philip Scholtzé

Avanzas sparekonom Philip Scholtzé:

 Vilka är dina bästa privatekonomiska tips?

”Att leva här och nu för 90% av din nettolön och investera 10 % för framtiden. Jag tycker också att man ska undvika att låna till konsumtion. Att kunna känna att du kan spendera egna pengar, men inte behöver, är en mycket skönare känsla. Ha lite tålamod så är du snart där.”

När man betalat sina räkningar, hur mycket bör man ha kvar då? Finns det något riktmärke?

”Du behöver ju också pengar för att leva under månaden, men drar vi också av den summan så tycker jag att 10% är en bra tumregel. Men kom ihåg att det sparande som blir av är det bästa. Det är precis som med träning, det är bättre att ta en promenad eller göra en armhävning än att inte göra något alls.”

Hur gör man snabbt en hushållsbudget?

”Börja med att skriva ned din inkomst, pengar som kommer in varje månad. Skriv sedan ned alla fasta kostnader. Skriv sedan ned alla rörliga kostnader som du vet att du också behöver lägga pengar på. Sen kan du skriva ner dina sparmål och hur mycket du vill kunna lägga undan till dessa. Sist men inte minst har du kanske en del rörliga, men onödiga kostnader. Skriv ner dem också. Sen kan du laborera och prioritera hur du vill fördela din inkomst varje månad.”

Om du skulle varna privatpersoner från något de absolut ska akta sig för att göra, vad skulle det vara?

”Till att börja med tycker jag inte att du ska investera pengar som du inte har råd att förlora. Jag skulle också undvika att betala för aktietips och liknande rekommendationer från personer i sociala medier som kan uppfattas veta vad som ska hända i framtiden. Börsen är en fantastisk plats för att bygga ekonomiskt värde över lång tid, men vill du bli rik snabbt kan du lika gärna köpa en lottsedel.”

Finns det något som är direkt dåligt för privatekonomin?

”Att leva över sina tillgångar. Spendera inte pengar som du inte har, spara ihop dem först.”

Nordnets sparekonom Frida Bratt:

Vilka är dina bästa privatekonomiska tips?

”Keep it simple. Du måste inte vara en börshaj för att komma i gång. Det räcker med att logga in på banken, starta ISK eller kapitalförsäkring, och sedan placera i ett knippe indexfonder som en start. Automatisera månadssparandet. Då har du en bra start och ett effektivt sparande som bara kan tugga på. Sedan kan man ju kika på aktiv förvaltning, mer nischade sektorer och aktier allt eftersom."

När man betalat sina räkningar, hur mycket bör man ha kvar då? Finns det något riktmärke?

”Nej. Jag ogillar att komma med generella pekpinnar som ska gå att applicera på massor med olika människor med olika levnadssätt och privatekonomi. Hur mycket man bör ha kvar beror på hur man vill leva och vilken sorts ekonomi det kräver. Det viktiga är att känna sig trygg i sin ekonomi, för en dålig privatekonomi är enormt stressande och risken är att lån blir lösningen. Det viktiga är att du har koll på ekonomin, planerar och känner dig trygg med din plan utifrån dina förutsättningar.”

Hur gör man snabbt en hushållsbudget?

”Det finns massor av mallar på nätet att ta till hjälp. Ha BankID redo så att du kan se transaktioner hos banken och på så sätt få koll på de olika utgiftsområdena.”

Om du skulle varna privatpersoner från något de absolut ska akta sig för att göra gällande ekonomin, vad skulle det vara? 

”Ta blancolån. Det är dyrt, dåligt och risken är att man fastnar i en ond spiral. Något annat man ska akta sig för är att inte vara påläst. Man måste som sagt inte vara en börshaj, men ta åtminstone reda på vad snitträntorna på bolån ligger på så att du har lite verktyg med dig i förhandlingen med banken. Och ha koll på vad en indexfond bör kosta. Att befinna sig i ett informationsunderläge gentemot bank, pensionsbolag, försäkringsbolag med mera kan bli kostsamt.”

Finns det något som är direkt dåligt för privatekonomin?

”Ta lån och befinna sig i informationsunderläge gentemot banken samt att inte orka förhandla sin bolåneränta och att ha sitt pensionssparande i lösningar med höga avgifter. En annan dålig grej är att inte välja avtal för sitt elavtal, fast eller rörligt. Då kan man åka på ett så kallat tillsvidarepris, som är dyrare än de båda alternativen.”

Günther MårderGünther Mårder.

Günther Mårder, investerare och föreläsare.

Vilka är dina bästa privatekonomiska tips?

”Öva upp din förhandlingsförmåga genom att ständigt träna på att förhandla pris. Detta kan ge dig rejält minskade kostnader men även ge dig högre intäkter.”

När man betalat sina räkningar, hur mycket bör man ha kvar då? Finns det något riktmärke?

”Nej, det finns inget riktmärke. Allt beror på livssituation och vilka kostnader man har för livet i övrigt. ”Räkningar” kan också innefatta väldigt olika saker beroende på vems ekonomi man tittar på.”

Hur gör man snabbt en hushållsbudget?

”Man specificerar alla intäkter som finns respektive månad och ser sedan till att göra plan för vilka kostnader som är acceptabla att ta för att ekonomin ska kunna balansera. I detta bör ett sparande för oförutsedda utgifter finnas med.”

Om du skulle varna privatpersoner från något de absolut ska akta sig för att göra gällande ekonomin, vad skulle det vara?

”Skjuta på betalningar. Det leder ofta till onödiga och hutlöst dyra avgifter i form av påminnelseavgift, dröjsmålsränta och i värsta fall inkasso och sedan Kronofogden. Även en mycket liten betalning som släpar kan bli en stor skuld. Och det går snabbt.”

Finns det något som är direkt dåligt för privatekonomin?

”Höga levnadsomkostnader. Ofta är detta ett resultat av att man själv vill visa för andra att man ”har det bra”. Det finns ingenting bra i att leva på tunna ekonomiska marginaler. ”

 

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -