Julen – en tid för gemenskap, familj och glädje. Men också en period som kan innebära ekonomisk stress, med stora utgifter för julklappar, mat och räkningar som hopar sig inför januari. Hur kan man undvika de vanligaste ekonomiska fallgroparna under juletiden?
Nordeas privatekonom Anders Stenkrona menar att planering är A och O. Var ute i god tid, planera dina inköp noggrant och handla på nätet för att hitta bästa priset.
”Och om du inte kan använda tid och ansträngning - då får du betala priset för det.”
Att redan nu ha lagt undan en slant på ett ”lagom svåråtkomligt konto” är det bästa sättet att undvika smällen under det som i folkmun kallas för årets fattigaste månad.
Justera förväntningarna
Enligt Stenkrona är det klokt att diskutera familjens förväntningar inför julen.
”Sätt er ner tillsammans och prata om vad ni verkligen vill ha ut av julen. Kanske är det ingen som ens gillar brysselkål? Då kan ni hoppa över den”, säger han och tillägger:
”Det handlar om att anpassa förväntningarna efter vad som faktiskt betyder något, snarare än att sträva efter en "perfekt" jul.”
Minska konsumtionen
Ett vanligt misstag är att köpa för många och för dyra julklappar.
”Tänk på, vad kommer att spela störst roll om ett år? Vad kommer mina barn att minnas? Vad kommer jag att minnas, vad kommer att vara viktigast?”
Undvik krediter
Enligt en undersökning från Nordnet har var tredje småbarnsfamilj någon gång tagit lån för att ha råd med julen. Det handlar ofta om konsumtionslån, något Stenkrona starkt avråder från.
”Den räkningen kommer i januari. Och då sitter du där, efter alla julutgifter, plus en stor fet bibba att ta i januari”.
Stenkrona avslutar med en påminnelse:
”Till syvende och sist är det så att de bästa jularna inte behöver vara de dyraste”.