Svenska kronan har fortsatt att kana nedåt. En stark dollar som pressar euron skapar dystra utsikter för den svenska kronan. Detta menar iallafall amerikanska investmentbanken JP Morgans valutastrateg som tidigare i veckan gick ut med att en "rättvis kurs" mellan kronan och euron skulle ligga närmre 12 än dagens 11,52. Men Swedbanks chefekonom Mattias Persson har en annan syn. Han menar att även om dollarn kommer fortsätta att vara stark i närtid, finns det goda möjligheter för kronan att stärkas i det långa loppet.
”Tittar vi framåt är vi absolut inte så pessimistiska när det gäller kronan mot euron. Och egentligen inte mot dollarn heller”, säger Persson och hänvisar till Swedbanks prognoser.
”Nästa år, när den svenska tillväxten tar fart, kan kronan stärkas mot euron och i mindre utsträckning mot dollarn. Sammantaget väntas dock förstärkningen bli begränsad”, står det i denna månadens prognos från banken.
Om ett år räknar Swedbank med att kronan ligger på 11.20 i förhållande till euron, och 10.57 mot dollarn, enligt en färsk FX prognos.
"Brukar indikera att kronan stärks"
För att kronan ska lyfta är det viktigt att svensk ekonomi går bra. Swedbank prognosticerar att BNP-tillväxten i Sverige 2025 hamnar på 2,3 % (nedreviderad från 2,6 %), medan euroområdet landar på 1,3 %.
”Det brukar - med betoning på brukar - indikera att kronan ska stärkas, såväl mot euron som mot dollarn. Och mer mot euron”, säger Persson.
Men den som vill åka på vintersemester i år får räkna med en fortsatt svag kronan.
”Så snabbt lär vi kanske inte se så tydlig förstärkning i kronan. Men på sikt – absolut.”
Seg återhämtning
Swedbank räknar med en styrränta på 1,75 % nästa år. Återhämtningen i svensk ekonomi sedan räntesänkningarna började har varit seg - men kan nu skymtas på horisonten.
”Min bild är att när man började sänka räntan (i maj i år, reds. anm.) tänkte man att rekylen skulle komma väldigt snabbt i svensk ekonomi. Det har man ju inte sett, tyvärr.”
Mattias Persson menar på att han i efterhand gärna sett ännu brantare sänkningar initialt av Riksbanken. Framgent är det av vikt att Riksbanken verkligen har den inhemska ekonomin i åtanke, menar Persson.
”Riksbanken måste föra en penningpolitik som stödjer svensk ekonomi. Och se till att återhämtningen får fäste i svensk ekonomi. Och att arbetslösheten inte ökar ännu mer, det vore onödigt”
Swedbank tror att arbetslösheten kommer stiga ytterligare, för4 att toppa på 8,7 % i slutet av året, för att sedan gå ner första kvartalet 2025. Men även på den punkten förhåller sig banken optimistisk.
”När vi tittar på data och när jag träffar företag finns det indikationer på att vi kommer se förbättringar under första och andra kvartalet nästa år. Men detta bygger på att återhämtningen kommer igång.”
Riksbankens köp av företagsobligationer var ”inte helt lyckat”
I tisdags sade vice riksbankschef Anna Seim att man ”inte utesluter en nollränta”.
Mattias Persson menar att det finns flera lärdomar från senaste perioden med nollränta att ha i bakhuvudet.
”Man kanske behöver gå långt ner med räntan för att stödja svensk ekonomi, men man behöver verkligen väga riskerna med att gå för långt. Jag tror inte att det här med att köpa massa statspapper och framförallt företagsobligationer var helt lyckat.”
Under pandemin och framåt gjorde Riksbanken flera stora köp av företagsobligationer, framförallt i fastighetsbolag, för att få fart på ekonomin. Detta var något som gav upphov till kritik mot Riksbanken, eftersom detta ansågs ha bidragit till en fastighetsbubbla. I början och sedan i mitten av 2022 hade Riksbanken ett innehav av företagsobligationer med värde på 12,4 miljarder kronor. Nu ligger innehavet på 4,4 miljarder kronor.