Günther Mårders privatekonomiska trappa: De måste ha minst 200 000 kronor i buffert

Privatekonomi Många pensionärer har tillgångar på 20 Mkr och måste släppa loss, tror investeraren och profilen Günther Mårder. Men för andra är det fortfarande viktigt att spara och då finns det en trappa på sex steg att förhålla sig till.

Kopia av Tvåsplit2 - 1
Günther Mårder. Foto Canva/Pressbild.

Investeraren och rådgivaren Günther Mårder är tidigare VD på Företagarna. Han sitter i dag i flera styrelser, bland annat finanskoncernen Spotlight Groups.

Men framför allt är han känd som “Sveriges snålaste man” och hans råd brukar innefatta ett hårt grepp om plånboken med stort fokus på att bygga upp en buffert.

Det finns dock en grupp individer som han tycker kan kosta på sig att spendera lite mer.

“65-plussare sitter på otroligt stora tillgångar. De brukar äga sitt boende, ha en bil och ofta ett fritidshus. Dessutom har de oftast betalat av alla sina lån”, säger han till Affärsvärlden.

Sparprofilen tror att upp mot 5 till 10% av Sveriges pensionärer lever i ett stort ekonomiskt överflöd och gissar på att dessas tillgångar motsvarar cirka 20 Mkr per person.

Pensionsmyndigheten uppskattade 2022 att pensionärernas ekonomiska standard låg 79% över den övriga befolkningen.

“Många pensionärer hade kunnat lägga fram en helt annan typ av livsstil. Eller kanske ännu bättre kunnat hjälpa sina barn och barnbarn. Jag tycker att fler rika pensionärer ska spendera, kanske hjälpa sina barnbarn med bostadslånen”, säger Günther Mårder.

“Inte ett öre under 200 000 kr”

Det senaste året har Riksbanken genomfört räntesänkning på räntesänkning, och regeringen har förklarat kampen mot inflationen som vunnen. Därmed har regeringen också infört satsningar för att stärka hushållens köpkraft.

Men för den som inte är en rik pensionär är det inte läge att spendera, tycker Günther Mårder.

“Vi befinner oss i en ekonomisk vändpunkt där hushållen plötsligt kommer att få tjockare plånböcker till följd av räntesänkningar och reallöneuppgångar. Då är det extra viktigt att ha ordning på sin konsumtion”, säger han och förstår att det kan vara svårt efter en lång tid av inflation där många har dragit ned på kostnader som restaurangbesök eller resor.

Samtidigt kan en sådan tuff ekonomisk tid fungera som en bra drivkraft till att spara, tror han.

“Bygg upp en rejäl trygghetsbuffert som kan täcka oväntade kostnader framöver. Ett hushåll med villa och bil bör inte ha ett öre under 200 000 kronor i buffert”, säger Günther Mårder.


Günther Mårder. Foto: Polaris pressbild.

Geopolitiska konflikter – det största hotet

Trygghetsbufferten är bra att ha när ekonomin förvärras, och just nu finns det enligt sparprofilen flera eventuella hot varav det största är det geopolitiska läget. Mest uppenbart just nu är Rysslands invasion av Ukraina och kriget mellan Israel och terroistorganisationen Hamas.

“Det är bara några av flera konflikter som jag tror mycket väl kan eskalera. Det finns en hel del andra som inte är uppe på ytan, men som mycket väl kan blåsa upp i den närliggande framtiden”, säger Günther Mårder.

“Den absolut största risken för ekonomin just nu är krig.”

Günthers spar-trappa

Günther Mårder tar fram papper och penna och ritar upp en trappa på sex steg för att demonstrera hur man bäst sparar sina pengar.

Steg 1: Betala av konsumentlån, kreditköp och sms-lån. När det är gjort kan du gå ett steg upp.

Steg 2: Om så önskas kan du ta lån som billån, eller andra lite större lån. “En snöscooter till exempel”, säger Günther Mårder.

Steg 3: Här är det dags att bygga upp en trygghetsbuffert. Hur stor den ska vara beror på hur många oväntade kostnader du kan råka ut för. Ju mer saker som kan gå sönder eller kräva olika typer av investeringar, desto större buffert. Ett hushåll med villa och bil bör ha minst 200 000 kronor.

Steg 4: När trygghetsbufferten finns på plats kan du börja investera i sådant som på lång sikt kan leda till färre kostnader. “Alla typer av underhållsarbeten, som att investera i ett mer värmeeffektivt hus”, säger Günther Mårder.

Steg 5: Här är det dags att amortera bostadslånet. Viktigt att komma ihåg är att du var femte år har rätt att omvärdera din bostad, som kan möjliggöra en sänkt månadskostnaden för bostadslånet. Vid detta steg kan det också vara dags att börja investera i värdepapper.

Steg 6: “Lyxa till det! Nu kan du köpa ostron och champagne. Bara fantasin sätter gränsen”, säger sparprofilen.

Text: Klara Matsdotter

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -