Svenska blandfonder blandar och ger - Stora skillnader i avkastning

Fond Efter decennier i dvala har räntepapper gjort comeback som investerbart alternativ. Det betyder bland annat att blandfonderna får visa vad de går för. En genomgång visar att det är över 10% skillnad i avkastning mellan den bäst och sämst presterande blandfonden det senaste året.

bank - 1
Foto: Press/WikiMedia

Inflations- och räntechock förändrade spelplanen för svenska blandfonder. På fyra år gick Riksbanken från en styrränta på 0% till 4% vilket var gynnsamt för fonder med ränteexponering. Samtidigt visar en genomgång att det är en stor skillnad i svenska blandfonders utveckling senaste året.

Av de blandfonder Affärsvärlden jämfört har Carnegie Strategifond A gått bäst med en uppgång på 22% det senaste året. Fonden har närmare 60% aktier och knappt 40% i räntor. Nordea Stratega 15 har haft desto mer modest utveckling och är bara upp 10,5% samma period. Men där är portföljsammansättningen annorlunda med över 70% obligationer och knappt 18% aktier per den 30 augusti.

En aspekt att ta hänsyn till vid jämförelse av blandfonder är förutom portföljsammansättningen vilken tidshorisont fonden har. Så kallade generationsfonder minskar succesivt risken när tidpunkten för pensionering eller sparmål närmar sig. Det innebär att fonder som närmar sig eventuellt uttag brukar öka exponeringen mot räntor för att få mindre svängningar i avkastningen och dra ner risken.

Hög andel räntor

Om vi ser till de blandfonder med störst andel räntor i portföljen så är utvecklingen lägst med avkastningar på mellan 10-15% det senaste året. Samtidigt finns skillnader.

AMF Balansfond och Swedbank Robur Bas 50 A har båda 51% räntor i portföljen vid Affärsvärldens genomgång. Men där Swedbanks fond har stigit knappt 16% har AMF:s fond stigit närmare 20% de senaste 12 månaderna. Båda beskrivs som aktivt förvaltade blandfonder. Så en förklaring till fondernas olika utveckling kan vara att där Swedbank Robur Bas 50 hela tiden vill ha en 50/50 delning mellan räntor och aktier i portföljen så har AMF:s fond möjlighet att ha upp till 75% aktier i portföljen, alltså en lite högre riskprofil.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -